Landbrugets økonomi er grundlag for udvikling af landbrugs- og fødevareproduktionen
Projektansvarlig: Michael Højholdt
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at sikre et økonomisk overskud på landbrugsbedrifterne til at investere i produktionstilpasninger og nye teknologier, så der fortsat er mulighed for udvikling af bedrifterne. Det sker ved at give landmændene de bedste muligheder for at træffe kvalificerede økonomiske beslutninger, der er baseret på analyser, værktøjer, afprøvninger og ny viden, der understøtter en økonomisk robust udvikling af fremtidens landbrugsproduktion.
Projektet sikrer datatilgængelighed, dataanalyser og formidling af analyseresultater inden for det driftsøkonomiske område i landbruget. Som en vigtig del af analyse- og formidlingsarbejdet sættes fokus på bl.a. renter og bidrag samt kapacitetsomkostninger i planteproduktionen som gængse og vedkommende eksempler på områder, hvor langt de fleste landmænd har aktiviteter og potentielt mulighed for forbedringer og tilpasninger af produktionen med økonomisk optimering for øje. En lang række af analyserne og resultaterne kan anvendes inden for både konventionel og økologisk landbrugsproduktion.
For at sikre formidling og implementering af projektets resultater anvendes en række af forskellige medier og kanaler, herunder SEGES Innovations hjemmeside, artikler i online artikeldatabaser, brancheblad og avis samt video, podcast, sociale medier el.lign. Desuden formidles resultaterne ved præsentationer på møder, kongresser o.l.
Nedenfor er anført en kort opsummering af aktiviteterne i de fem arbejdspakker i projektet.
AP 1: ØkonomiDataBase – en forudsætning for at levere data om økonomi og bæredygtighed. SEGES Innovation opsamler, kvalitetssikrer og validerer økonomiske data i ØkonomiDataBasen (ØDB), der danner et unikt grundlag for en lang række af analyser og beregningsmodeller. De seneste år er dataopsamlingen udvidet med data for landbrugsproduktionens bæredygtighed. Dette vigtige arbejde fortsættes med yderligere fokus på opsamling af data og rapporteringsparametre for virkemidler inden for bæredygtighed, der er undervejs på bedrifterne eller allerede er implementeret.
AP 2: Analyser af landbrugets økonomi For at udvikle robusthed og fastholde konkurrenceevne er der behov for at kende det aktuelle økonomiske niveau, som grundlag for videreudvikling af landbruget og den enkelte landbrugsbedrift. Spredningen i de økonomiske resultater er store, hvorfor der er brug for økonomiske analyser, der sætter fokus på indsatsområder, og hvilken betydning indsatsområderne har for landmændenes økonomi. Det er også vigtigt at have skarpt fokus på optimering af lønomkostningerne, hvilket belyses ved at sætte lønomkostningerne i forhold til forskellige variable. Endvidere betyder de store udsving i både input- og outputpriser, at der er behov for at analysere priserne i kortere perioder, hvilket vil gøre benchmarkingen bedre.
AP 3: Minimering af omkostninger i forbindelse med renter og bidrag I årene 2008-2016 steg kreditinstitutternes bidragssatser og rentemarginaler over for landbruget. En af de væsentlige årsager var effekten og eftervirkningerne af finans- og gældskrisen, der forværrede landbrugets økonomi. Efterfølgende er landbrugets økonomiske performance og robusthed blevet forbedret, og det undersøges, i hvilken udstrækning det afspejler sig i bidragssatser og rentemarginaler, samt hvilke målvariable landmændene skal fokusere på for at minimere de finansielle omkostninger i forbindelse med bidrag og lånerenter.
AP 4: Håndtering af bæredygtighedsudfordringer og -potentialer Landbruget står over for en ny national og EU-politisk rammesætning, som vil påvirke landbrugsbedrifterne meget forskelligt. Det stiller krav om, at landmanden har et godt overblik over de bæredygtighedsudfordringer og -potentialer, der vedrører bedriften, så der kan træffes optimale beslutninger. Derfor udarbejdes en beskrivelse af ”best practice” og tilhørende værktøjer for håndtering af bæredygtigheds-udfordringer og -potentialer, så landmanden kan prioritere indsatsområderne og igangsætte konkrete handlinger, og dermed anvises en vej til at opnå større økonomisk robusthed.
AP 5: Optimering af kapacitetsudnyttelse via digital monitering af maskinparken Planteproduktion er en fællesnævner for en stor del af landbrugsproduktionen. I markdriften er det en udfordring at holde maskin- og arbejdsomkostninger i ave. Derfor afprøves automatisk tidsregistrering på case-bedrifter. Der beskrives databehov og registreringsmuligheder, gennemføres afprøvning af datafangst, dataoprensning og dataanalyse. Desuden belyses det, hvordan der kan udarbejdes maskinøkonomiske analyser som baggrund for optimering af maskinanvendelsen og dermed en reduktion af maskin- og arbejdsomkostningerne.
Projektets effekter Landmændene og deres rådgivere får ny viden og beregningsværktøjer, der bidrager til, at landmændene får et øget økonomisk fundament og vidensniveau, som kan øge indtjeningen og forbedre den økonomiske robusthed. Det giver landmændene mulighed for at investere i tilpasning af produktionen og nye teknologier, så bedrifterne fortsat udvikles.
Det forventes, at 50 pct. af heltidsbedrifterne inden for 1-3 år efter projektets afslutning realiserer driftsresultater, der i gennemsnit er 50.000 kr. pr. bedrift bedre end gennemsnittet for de bedrifter, der ikke anvender viden og værktøjer fra projektet. Dette svarer i år 3 efter projektets afslutning til en samlet merindtjening for landbru-get på ca. 155 mio. kr.
Projektresultater: