Konsulentordning om facilitering af kollektive virkemidler "Udtagningskonsulenter" – Ekstra oktober-særopslag for 2024
Projektansvarlig: Simon Rosendahl Bjorholm
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion:
Formål: Projektets formål er at udtage og vådgøre så mange lavbundsjorder som muligt og etablere frivillige kollektive miljøvirkemidler, som vedtaget i forbindelse med ’Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug’ (Landbrugsaftalen, 2021). Dette gøres ved, at udtagningskonsulenterne skal skabe øget interesse blandt lodsejere for at indgå i udtagningsprojekter og agere bindeled til kommuner, Vandoplandsstyregrupper og andre aktører samt drive opstarten af projekterne.
Aktiviteter: Projektet tager afsæt i det eksisterende set-up med udtagningskonsulenter fordelt i hele landet samt et projektsekretariat ved SEGES Innovation. Med denne ansøgning bygges der videre på indsatser, der indtil nu er igangsat i 2024, hvor udtagningskonsulenterne har deltaget i mere end 160 orienteringsmøder for lodsejere, og herigennem haft en rolle i processen for mindst 47.000 ha mulige projektarealer. Herudover har udtagningskonsulenterne i ansøgningsrunden for minivådområder i 2024 søgt tilskud til 129 projekter, hvilket er en betydelig stigning i forhold til de seneste års ansøgningsrunder.
Gennemførelsen af disse opgaver forudsætter, at Promilleafgiftsfonden for landbrug bevilliger midler til aktiviteterne. Med den øgede bevilling til indsatsen i juli 2024 i form af tilsagn til projektet – Ekstra særopslag for 2024: Konsulentordning om facilitering af kollektive virkemidler ”Udtagningskonsulenter” – er der efterfølgende indgået aftale med syv nye udtagningskonsulenter, der er under efteruddannelse til at kunne arbejde med indsatserne. Der er herudover indgået aftale med lokalt placerede skatte- og økonomikonsulenter, der kan bidrage med økonomisk og skattemæssig afklaring til lodsejere som individuel rådgivning eller på orienteringsmøder i samarbejde med kommuner og Naturstyrelsen.
SEGES Innovation vil gennemføre den nødvendige efteruddannelse af udtagningskonsulenterne, herunder onboarding af nye konsulenter, samt facilitere de regionale teams, så det sikres, at udtagningskonsulenterne kan udføre opgaverne bedst muligt og løbende effektivisere indsatsen. Der gennemføres en kommunikationsindsats for at skabe opmærksomhed om indsatsen.
Effekt: Når de lokale udtagningsprojekter realiseres, mindskes drivhusgasudledningen fra omsætning af tørverige lavbundsjorde. Tabet af næringsstoffer mindskes ved genetablering af vådområder, lavbundsarealer og minivådområder. Udtagningsprojekter, der gennemføres med tilskud fra Miljøstyrelsens Klima-Lavbundsordning har desuden til formål at understøtte en forbedret biodiversitet.
Projektresultater: