Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro)

Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at igangsætte og styrke en ny fødevareværdikæde målrettet en klimavenlig produktion af forarbejdede, plantebaserede fødevarer fra danskproducerede ærter, og reducere import af soja og andre proteinafgrøder, ved at forædle og teste ærtesorter for udvalgte kvalitetsparametre og dermed øge kvalitet, smag og tilgængelighed af råvarer til plantebaserede fødevarer.

Fødevareproducenter og forbrugere efterspørger danske ærter til plantebaserede fødevarer, men kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag, aroma og funktionalitet, kan ikke måle sig med importeret soja. Derfor kan den stigende efterspørgsel ikke imødekommes.

I projektet forædles og testes kendte og nye ærtesorter for dyrkningsegnethed og højt proteinindhold i konventionelle og økologiske screenings- og prøvedyrkninger. De mest lovende sorter testes for kvalitetsparametre såsom saponinindhold og LOX-aktivitet, der har stor betydning for smagsoplevelsen. Ekstraktionsmetoder optimeres i lab- og pilotskala, og vurderes i forhold til proteinudbytte.

Ernæringsmæssige, funktionelle, og sensoriske egenskaber af proteinisolater og stivelsesfraktioner (en sidestrøm) evalueres som fødevareingredienser med fokus på den højeste forbrugeraccept og øget markedsværdi. Ærteprotein og -stivelse afprøves i applikationerne ærtefars og ærtedrik, som vurderes ved en sensorisk analyse. Igennem værdikæden indsamles data til beregning af livscyklusanalyse (LCA) og merværdipotentiale ved produktion af danske ærter til fødevareindustrien.

Der etableres et testdyrkningscenter, hvor virksomheder kan bestille prøvedyrkninger af interessante ærtesorter, og dermed øge kvaliteten og tilgængeligheden af råvarer til plantebaserede fødevarer.

Projektet forventes at kunne mindske forbruget af kvælstof fra handelsgødning, der udbringes på markerne, ved at omlægge arealer fra vårbyg og vinterhvede til ærter. Dyrkning af ærter reducerer forbruget af kvælstof med 191 kg N/ha i forhold til vårbyg. Antages en øget udbredelse på 10.000 ha, vil den samlede reduktion i forbrug af kvælstof i handelsgødning således være 1.910 ton N.

Projektresultater:

AP1

Der skal dyrkes flere bælgfrugter
Artikel i Effektivt Landbrug fra konferencen på Kold College den 8. oktober 2025 (publiceret 27. oktober 2025)

Field Trial Learnings and Future perspectives on pea breeding
Præsentation af Søren Thorndal Jørgensen på afslutningskonferencen 8. oktober 2025

How do we reach the 100 grams together?
Præsentation af Christina Tønner Lisdorf på afslutningskonferencen den 8. oktober 2025

Hvordan bliver danske ærter til fremtidens klimavenlige proteinkilde i fødevareproduktionen? 
LinkedIn-opslag med invitation til afslutningskonference onsdag d. 8. oktober på Kold College i Odense 

Kan man redde verden med ærter - og stadig få kage til kaffen?
LinkedIn-opslag - Bente Svane Nielsen beretter om de vigtigste take-home messages fra konferencen

KlimÆPro Afslutningskonference
For at markere afslutningen på KlimÆPro-projektet, inviterer vi til afslutningskonference, hvor vi præsenterer de nyeste resultater og perspektiver på klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer - med særligt fokus på danske ærter.

KlimÆPro Afslutningskonference
Præsentation af projektleder Eva B. Sørensen som velkomst til konferencen

KlimÆPro Afslutningskonference
Tilmeldingslink og program til afslutningskonferencen

KlimÆPro sensory analyses
Præsentation af Caroline Lindow Agershou på afslutningskonferencen den 8. oktober 2025

Pea protein: Focus on lipoxygenase (LOX) and saponins
Præsentation af Trine Kastrup Dalsgaard på afslutningskonferencen 8. oktober 2025

Produktspecifikation 
Primærproducenters brugerkrav til ærter

Produktspecifikationer
Proteinproducenter og fødevareindustris brugerkrav til ærter og ærteprotein

Structuring plant-based foods using less refined protein fractions. 
Præsentation af Mario Martinez-Martinez på afslutningskonferencen 8. oktober 2025

 

AP2

Breeding activities
Nordic Seed are working towards developing pea varieties that possess desired traits that have been identified through interviews with key actors in the value chain.

Danske bælgfrugter vinder frem - også på tallerkenen! 
LinkedIn-opslag fra projektleder Eva Bräuner Sørensen

Dyrkning af danske ærter målrettet fødevareindustrien 
Kort projektnotat, der beskriver udviklingen i antal ha med markærter, samt hvad man skal overveje ved produktion af ærter til fødevarer

Selection of pea varieties for testing in processing into proteinisolates and in food applications
Et projektnotat, der beskriver hvilket grundlag, de forskellige sorter til afprøvning er udvalgt på. 

Selection of varieties for test-growing
Three different panels of pea varieties were grown at different locations in the project “Climate friendly pro-duction of plant-based foods from Danish peas (KlimÆPro)”.

Ærter har brug for nye forædlingsteknikker for at opnå genetisk fremdrift
Læs om Nordic Seeds arbejde med forædlingen af ærter, bl.a. i projektet KlimÆPro (artikel i Frøavleren, november 2025)

Ærter kan dyrkes med succes i Danmark, oplæg af Inger Bertelsen
Oplæg af Inger Bertelsen på Plantekongressen 2025 om hvad man skal være opmærksom på, når man dyrker modne ærter til human konsum.

 

AP3

Grow specialised crops for food testing
Facebook-opslag om lanceringen af testdyrkningscenteret samt identifikation af underleverandører og samarbejdspartnere i ydelsen (publiceret via SEGES i marken)

Hjemmesiden for testdyrkning er oprettet 
Har din virksomhed behov for at teste specifikke afgrøder i fødevareproduktion? Vi tilbyder dyrkning af afgrøder til konsum under de ønskede dyrkningsforhold, så du kan teste og evaluere råvarerne i praksis.

New crop testing for food production
LinkedIn-opslag om lanceringen af Testdyrkningscenteret

Projektleders videredeling af LinkedIn-opslag om lancering af testdyrkningscenteret med SEGES Innovation som afsender
LinkedIn-opslag om lanceringen af testdyrkningscenteret

Projektnotat: beskrivelse af set-uppet for testdyrkningscenteret
Beskrivelse af funktionen af testdyrkningscenteret samt identifikation af underleverandører og samarbejdspartnere i ydelsen

Testdyrkningscenteret på Agro Match d. 22. januar 2025
Testdyrkningscenteret som koncept blev præsenteret på one-minute-madness-sessionen på Agro Match i Foulum

 

AP6

Analyse af merværdipotentialet ved fremstilling af ærteprotein til human konsum
Rapport: En struktureret gennemgang af værdikæden, markedsmuligheder og udfordringer

Life Cycle Assessment of a plant-based drink and a plant-based mince, produced using Danish peas
This LCA study investigated the environmental impacts of plant-based products that use pea protein-concentrate and pea protein-isolate.

Opskrifter med ærteingredienser i bageriet, Kold College
På afslutningsworkshoppen havde førsteårsstuderende på Kold College fået ærteprotein, ærtefiber og ærtestivelse fra projektpartneren Cosucra. Disse ingredienser havde de arbejdet med i bageriet, og deltagerne på konferencen fik lov til at se og smage på resultaterne. Opskrifterne, de har udviklet, findes her.

Økonomi ved produktion af ært til protein i plantebaserede fødevarer
Artikel i Magasinet Mark under sektionen Råd & Viden omkring beregning af nødvendig merpris ved produktion af ærter som råvare til proteiner til fødevarer.

 

AP7

Afsluttende projektmøde d. 21/10
LinkedIn-opslag omkring det sidste afsluttende projektmøde, hvor projektgruppen mødtes i Agro Food Park og fejrede projektets afslutning

Agenda til afsluttende møde den 21. oktober 2025
Den 21. oktober 2025 mødtes projektgruppen til et afsluttende møde og fejring i Agro Food Park 13. Følgegruppen var inviteret og resultaterne fra projektet blev gennemgået

Can Danish peas become the climate-friendly protein of the future? 
LinkedIn-opslag: På Food Festival 2025 stod Caroline Lindow Agerschou fra AU food klar til at få forbrugernes vurdering af fire af de ærtesorter, vi har afprøvet i KlimÆpro. Her forklarer hun, hvorfor det giver mening at arbejde med forskellige sorter i valget af råvarer til f.eks. plantebaserde fødevarer. I den blå Naturli'-vogn stod også Henrik Lund klar til at tage imod på Food Festival, og har forklarer han, hvorfor det giver værdi for dem at være en del af innovationsprojekter som KlimÆPro

Driving the change: Locally produced crops for plant-based foods
Arbejdet i KlimÆPro blev formidlet til studerende på Erasmus Spring School i Paris d. 8. april 2025 (præsentation)

Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer af danske ærter - oversigtsark
Hand-out som giver et overblik over klimæpro projektet. Udviklet til brug ved Food festival, hvor AU udførte smagninger af fire forskellige sorter af ærter i forbindelse med KlimÆPro. 

KlimÆPro: Climate friendly production of plant-based foods from Danish peas
Projektet KlimÆPro blev præsenteret for the Food & Nutrition Network i forbindelse med et besøg i Agro Food Park d. 30. oktober 2025