Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro)
Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet er at igangsætte og styrke en ny fødevareværdikæde målrettet en klimavenlig produktion af forarbejdede, plantebaserede fødevarer fra danskproducerede ærter, og reducere import af soja og andre proteinafgrøder, ved at forædle og teste ærtesorter for udvalgte kvalitetsparametre og dermed øge kvalitet, smag og tilgængelighed af råvarer til plantebaserede fødevarer.
Fødevareproducenter og forbrugere efterspørger danske ærter til plantebaserede fødevarer, men kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag, aroma og funktionalitet, kan ikke måle sig med importeret soja. Derfor kan den stigende efterspørgsel ikke imødekommes.
I projektet forædles og testes kendte og nye ærtesorter for dyrkningsegnethed og højt proteinindhold i konventionelle og økologiske screenings- og prøvedyrkninger. De mest lovende sorter testes for kvalitetsparametre såsom saponinindhold og LOX-aktivitet, der har stor betydning for smagsoplevelsen. Ekstraktionsmetoder optimeres i lab- og pilotskala, og vurderes i forhold til proteinudbytte.
Ernæringsmæssige, funktionelle, og sensoriske egenskaber af proteinisolater og stivelsesfraktioner (en sidestrøm) evalueres som fødevareingredienser med fokus på den højeste forbrugeraccept og øget markedsværdi. Ærteprotein og -stivelse afprøves i applikationerne ærtefars og ærtedrik, som vurderes ved en sensorisk analyse. Igennem værdikæden indsamles data til beregning af livscyklusanalyse (LCA) og merværdipotentiale ved produktion af danske ærter til fødevareindustrien.
Der etableres et testdyrkningscenter, hvor virksomheder kan bestille prøvedyrkninger af interessante ærtesorter, og dermed øge kvaliteten og tilgængeligheden af råvarer til plantebaserede fødevarer.
Projektet forventes at kunne mindske forbruget af kvælstof fra handelsgødning, der udbringes på markerne, ved at omlægge arealer fra vårbyg og vinterhvede til ærter. Dyrkning af ærter reducerer forbruget af kvælstof med 191 kg N/ha i forhold til vårbyg. Antages en øget udbredelse på 10.000 ha, vil den samlede reduktion i forbrug af kvælstof i handelsgødning således være 1.910 ton N.
Projektresultater:
AP2
Selection of pea varieties for testing in processing into proteinisolates and in food applications
Et projektnotat, der beskriver hvilket grundlag, de forskellige sorter til afprøvning er udvalgt på.
Ærter kan dyrkes med succes i Danmark, oplæg af Inger Bertelsen
Oplæg af Inger Bertelsen på Plantekongressen 2025 om hvad man skal være opmærksom på, når man dyrker modne ærter til human konsum.
AP6
Life Cycle Assessment of a plant-based drink and a plant-based mince, produced using Danish peas
This LCA study investigated the environmental impacts of plant-based products that use pea protein-concentrate and pea protein-isolate. The main contributors to the individual points of the value chain were summarized, highlighting potential areas of focus, if the climate change impacts should be reduced by the individual companies. Regarding the cultivation process, the pressure that pea cultivation has on the environment is generally lower in the case of organic peas compared with conventional peas, when expressed per ha of land. On the other hand, the impacts per kg dried peas are generally lower in the conventional peas. The main reasons for these trends are related to the obtainable yields (higher yields in conventional peas) and by the different uses of pesticides and fertilizers between the two agricultural production systems. Regarding the processing of peas, large differences in the climate change impacts were observed depending on the type of process that concentrates the proteins (concentration vs isolation). The considered factories producing the protein-isolate and protein-concentrate are located outside Denmark, but the impacts related to transportation were relatively small compared with the remaining impacts. The climate change impacts of the selected pea-based drink and plant-based mince were found to be overall coherent with other similar products on the market.
Økonomi ved produktion af ært til protein i plantebaserede fødevarer
Artikel i Magasinet Mark under sektionen Råd & Viden omkring beregning af nødvendig merpris ved produktion af ærter som råvare til proteiner til fødevarer.