Navlebrok og transport
Projektansvarlig: Karl Pedersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion:
Formålet er en gris uden brok og som altid er transportegnet. Projektets mål er at styrke ensartetheden af transportegnethedsvurderingerne og gøre alle grise egnede til transport samt få viden om omfang og forebyggende tiltag mod navlebrok, for at kunne begrænse omfanget af alvorlige navlebrok.
Navlebrok er dog et velfærdsmæssigt problem for grisen og koster på bundlinjen, hvis broksækken bliver så stor, at grisen ikke kan transporteres til slagteriet. Derfor er der behov for at identificere de grise, der udvikler store navlebrok så tidligt som muligt, samt øge viden om, hvordan navlebrok vurderes og håndteres. I projektet genereres viden, der kan fastslå, hvornår en besætning har et problem med navlebrok og hvilke tiltag, der kan iværksættes for at reducere forekomsten.
Når grise transporteres til slagterier, over samlesteder eller til andre besætninger i ind- og udland, er det nødvendigt, at grisene er egnet til den planlagte transport. Viden om, hvor de typiske uoverensstemmelser findes i forhold til transportegnethed, vil gøre det muligt at målrette kommunikations- og informationsindsatsen mod de skader og kliniske tegn, hvor der er størst uenighed i forhold til transportegnethedsvurderingen. Dette vil give større konsensus om, hvornår grise er egnet til transport og hvornår de ikke er egnet, og dermed føre til færre unødige aflivninger af transportegnede grise og færre bøder og domme til landmænd og chauffører for at sende ikke-transportegnede grise afsted.
Projektresultater:
AP1: Gross and histopathological evaluation of umbilical outpouchings in pigs
Artikel publiceret i Preventive Veterinary Medicine.
AP1: Ny afhandling om navlebuler
Artikel, Magasinet Gris, november 2022.
AP1: Prevalence of umbilical outpouchings in pigs – a cross sectional study
Abstract, ESPHM 2022.
AP1: Ny viden om navlebuler hos grise
Et nyt studie har kortlagt, hvad der kendetegner navlebuler hos grise i forskellige aldersgrupper. Artikel, Magasinet Gris.
AP2: Der skal være enighed om, hvorvidt grisen kan sendes til slagtning
SEGES Innovation har undersøgt, hvor enige producenter, chauffører og dyrlæger er i vurderinger af grise med brok, halebid og halthed forud for en transport. Magasinet Gris, oktober 22.
AP2: Flere grise skal kunne sendes til slagtning
Artikel i 'Resultater 2022'
AP2: Vurdering af grises transportegnethed
Griseproducenter, chauffører og de praktiserede dyrlæger var mindre til moderat enige i vurderingerne af, om grise kunne transporteres, når de havde brok, halebid eller var halte. Der er behov for vejledning og kalibrering for at styrke enigheden indenfor og mellem faggrupperne. Meddelelse nr. 1258.
AP2: Foredrag 'Vurdering af grises transportegnethed'
Fagligt Nyt 2022