Fastlæggelse af alternative proteinafgrøders fordøjelighed

Projektansvarlig: Karoline Blaabjerg

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at optimere foderblandinger effektivt med en reduceret klima- og miljøbelastning. Målet er:

  • At etablere faciliteter på Grønhøj til vurdering af proteinråvarers fordøjelighed
  • At forbedre vurderingen af gængse råvarer som sojaskrå samt alternative proteiner, så de kan bruges som fuldgyldige erstatninger for sojaskrå
  • At anvende forbedrede fordøjelsesværdier i SEGES fodermiddeltabel, som anvendes bredt af foderindustri og hjemmeblandere i Danmark og som derfor implementeres i meget høj grad.
  • Inden for det første år at fastlægge, hvilke metoder, der giver bedst og brugbar viden, samt at udbyde faciliteterne til kommercielt brug for foderfirmaer og udviklere af nye proteinalternativer.

Det bevirker en mere præcis vurdering af proteinfordøjeligheden af de væsentligste proteinråvarer samt kommende alternative proteinråvarer.

Leverance 2022: Vurdering af, hvilken metode, der er mest optimal til bestemmelse af fækal proteinfordøjelighed.

Projektresultater:

AP1: Etablering af faciliteter til bestemmelse af fodermidlers fordøjelighed hos grise på forsøgsstation Grønhøj
Faciliteter til bestemmelse af tyndtarmsfordøjeligheder for fodermidler etableres i løbet af 2023. Resultater fra sådanne faciliteter kan på kort sigt indarbejdes i det danske fodervurderingssystem. Notat nr. 2224.

AP1: Faciliteter til bestemmelse af fordøjelighed
Artikel, Magasinet Gris, november 2022.

AP1: Video om fodermiddelvurdering med Hans Henrik Stein, Illinois University

AP1: Video om fordøjelighedsbestemmelse