Udefrakommende strømgener

Projektansvarlig: Kent Myllerup

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at reducere eller helt eliminere udefrakommende strømgener i primærproduktionen. Projektets mål er at få valideret en målemetode til strøm, spændinger og magnetiske og elektriske felter i jord, at dokumentere sammenhæng mellem de målte værdier og dyrenes adfærd, herunder drikkeadfærd, at finde en metode til at afhjælpe gener som følge af udefrakommende strøm/påvirkninger i specifikt kvæg- og grisebesætninger.

Et stigende antal besætninger oplever gener som følge af uønsket strøm, som ikke kan henføres til staldens installationer. Generne i grisebesætninger kommer til udtryk som halebid, øresutten, pludselige skrig samt en reduceret vandoptagelse. I kvægbesætninger ses drikkeværing, kramper/halthed samt periodisk fravalg af staldområder. I takt med, at der opsættes flere vindmøller, solcelleanlæg og landets infrastruktur på el-siden udvides, er der behov for at få afklaret, hvorledes udefrakommende strømgener kan afhjælpes, så unormal adfærd og manglende vandoptag hos dyrene kan elimineres.

Projekt skal afklare, om strøm fra eksterne kilder kan måles og registreres. Det undersøges, om der er direkte sammenhæng mellem målte værdier og dyrenes adfærd. Slutteligt afklares, om de målte værdier i jord og vand, kan reduceres eller helt elimineres, og dermed fjerne dyrenes unormale adfærd.
Hvis det er muligt at reducere/eliminere udefrakommende strøm vil forekomsten af halebid og øresutten reduceres, hvilket vil give en daglig arbejdslettelse, idet grise med halebid skal tilses ofte for at begrænse skadernes omfang. Grisenes vandoptagelse øges, hvorved frekvensen af urinvejsinfektioner reduceres. Kvægbesætninger med drikkevægring vil opnå 10-15% øget foderoptagelse samt 10-15% i ydelsesfremgang. Desuden vil dyrevelfærden og arbejdsglæden øges i de skønmæssigt 300 grise- og kvægbesætninger, der oplever gener. På længere sigt vil det være muligt at placere landbrugsbygninger, hvor der ikke er strømgener grundet geologiske forhold.

Projektresultater:

Nyhedsbrev, december 2022
Orientering omkring arbejdet med vagabonderende strømme i landbruget

Nyhedsbrev, juli 2022
Orientering omkring arbejdet med vagabonderende strømme i landbruget

Potentiale i bygninger med husdyr
Præsentation - DLBR grisestalde, 1. november 2022

Potentialudledning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.)
Notat 2223

Short exposure to a magnetotelluric anomaly changes water pH by unknown mechanism
Artikel i International Journal of Science and Research, årgang 11, nr. 8, august 2022

Undgå elektrisk stød ved at udføre potentialudligning rigtigt
Artikel i fagmagasinet Svin, august 2022