Proteinniveau og proteinkilde til smågrise med lav fravænningsvægt

Projektansvarlig: Per Tybirk

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at demonstrere metoder til at forbedre produktiviteten hos grise med lav fravænningsvægt uden at øge risikoen for diarré. Dette opnås ved at undersøge effekten af to forskellige proteinniveauer og to proteinkilder på tilvækst, foderforbrug og forekomsten af diarré hos grise med lav fravænningsvægt. Specifikt undersøges det, om anvendelsen af letfordøjelig proteinkilde i høje niveauer kan føre til markant øget tilvækst uden samtidig at øge risikoen for diarré.

Aktiviteter: Projektet gennemføres i en besætning med lav fravænningsvægt. Der ses på effekten af protein- og aminosyreniveau og proteinkilde, hvor ændringen i proteinniveau sker med enten sojaskrå eller AX3 Digest, som er et dansk udviklet sojaproteinkoncentrat opnået ved udfældning af sojaprotein med svovlsyre. Udenlandske forsøg har vist meget høj fordøjelighed og en lav syrebindingskapacitet for AX3 Digest. Både høj fordøjelighed og lav syrebindingskapacitet forventes at minimere eller fjerne den normale negative effekt af mere protein på diarréfrekvensen.
Forventningen er, at brug af dette produkt vil muliggøre højere proteiniveau og dermed øget daglig tilvækst for de små fravænnede grise, hvor sojaskrå bruges som reference for den normale måde at øge proteinniveau. Forsøget vil derfor desuden give data for, hvordan små fravænnede grise responderer på øget proteinniveau opnået ved øget sojaskrå. Der testes to proteinniveauer ved billigt foder (sojaskrå primær proteinkilde) og de samme to proteinniveauer med dyrere AX3 Digest-baseret foder i de første 4 uger efter fravænning. Der planlægges desuden kombinationer, hvor dyrt foder kun bruges i de første 14 dage efter fravænning.

Effekter: Det er forventningen, at brug af en dyr, letfordøjelig proteinkilde især giver fordele ved lav fravænningsvægt, hvor grisenes fordøjelseskapacitet er væsentligt reduceret. Hvis forsøget viser det forventede udslag, giver det griseproducenter en bedre mulighed for at bruge det nødvendige proteinniveau til at få de mindste grise op til normal handelsvægt på den tid, der er til rådighed – uden at øge medicinforbruget. Resultaterne kan bruges i besætninger med generel lav fravænningsvægt, men også i besætninger med normal fravænningsvægt ved at tildele de 20-30 % mindste af grisene en specialblanding

Projektresultater: