Stop streptokokker hos smågrise (3S)

Projektansvarlig: Elisabeth Okholm Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at levere viden om streptokokker, så de bedst mulige autovacciner bliver produceret, og de disponerende faktorer ved sygdomsudbrud kan karakteriseres.

Projektet består af tre arbejdspakker (AP1-3) og vil resultere i et beslutningstræ for håndtering af streptokokinfektioner hos smågrise, som vil hjælpe griseproducenter med at bekæmpe udbrud.

  • AP1: I samarbejde med bioinformatikere fra Statens Seruminstitut analyseres af historiske data på streptokoksekventering (2020-2023), der sammenholdes med beskrivelserne fra Veterinært Laboratorium Kjellerup. Analysen skal fastlægge de genetiske træk, der karakteriserer de streptokokker, som forårsager alvorlige udbrud i danske grise. Variation i streptokokstammer i nogle få sygdomsudbrud undersøges for at afdække, om der kan være flere sygdomsfremkaldende stammer på spil samtidigt. Dette er afgørende, når der skal udvælges en streptokokstamme til en autovaccine. I 2026 undersøges dyrlægers erfaringer med streptokokautovaccine.
  • AP2: Baseret på litteratur, erfaringer fra rådgivere og praktiserende dyrlæger samt resultater fra afprøvninger i SEGES Innovation, udarbejdes en oversigt over disponerende faktorer for streptokoksygdom. Disse faktorer omfatter blandt andet grisenes kvalitet ved indsættelse, klargøring, desinfektion og udtørring af smågrisestalden, belægningsgrad, staldklima, temperaturudsving samt CO2 og virusinfektioner.
  • AP3: Arbejdet påbegyndes i 2025 og afsluttes i 2026. Der skal angives konkrete metoder til at måle og karakterisere temperaturudsving, CO2 og andre klimaparamentre fra bruttolisten, herunder afdækning af liggeadfærd og konkret placering af temperaturfølere, samt grænseværdier for, hvornår en parameter er uden for det acceptable. Desuden skal der anvises praktisk implementerbare måder til at regulere klimaparametrene, såsom regulering af ventilation i risikoperioder med stor forskel mellem dag- og nattemperaturer.

Effekter: Projektet vil levere viden om streptokokkerne, så de bedst mulige autovacciner produceres, samt karakterisere de disponerende faktorer ved sygdomsudbrud. Viden om streptokoksygdom hos smågrise, vil hjælpe griseproducenterne med at forebygge udbrud af streptokoksygdom, og ved valg af autovaccine opnå den bedst mulige effekt af vaccination.

Projektresultater: