Bedøvelsesmetoder ved kastration
Projektansvarlig: Hanne Maribo
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2023. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Introduktion:
Formålet er at frembringe dokumentation af adfærd og smerte hos hangrise ved lokal- og totalbedøvelse i forbindelse med kastration af pattegrise.
Projektets mål er at dokumentere den dyrevelfærdsmæssige effekt og omkostninger ved forskellige bedøvelsesmetoder i forbindelse med kastration. Samtidig skal effekt på arbejdsmiljø og økonomi vurderes for at rangere de forskellige bedøvelsesmetoder.
Totalbedøvelse anvendes ikke i Danmark af flere årsager. Totalbedøvelse med Isofluran vides at lamme nerve-reaktioner, men har ingen smertestillende effekt, hvorfor pattegrisene vil have postoperative smerter, hvis ikke bedøvelsen kombineres med et andet smertelindrende middel. Det vides ikke, om kombinationen med meloxi-cam (svarer til en hovedpinepille), som i dag anvendes i Tyskland og Schweiz, er tilstrækkelig smertelindrende på de første timers postoperative smerter efter kastration, hvor de stærkeste smerter forventes. Desuden tager det forholdsvis lang tid før pattegrisene, der er fikseret i kastrationsbænken, er bedøvet. Hertil kommer, at staldpersonalet, der står i isoflurandampe, kan få hovedpine og andre negative følger. Udstyret og gassen, der skal anvendes, er forholdsvis dyr.
For at forsvare den danske beslutning nationalt og internationalt om indtil videre at anvende lokalbedøvelse ved kastration, er der behov for en seriøs dokumentation under danske produktionsforhold af velfærd (smerte og adfærd), arbejdsmiljømæssige og økonomiske forhold ved de forskellige bedøvelsesmetoder, der i dag er mulige og kan anvendes i de europæiske lande.
Projektresultater:
Restkoncentrationer ved lokalbedøvelse med lidokain ved kastration
Med det mål at få godkendt lidokain til lokalbedøvelse af pattegrise ved kastration, blev der gennemført et forsøg, hvor restkoncentrationen af lidokain og metabolitter (nedbrydningsstoffer) heraf blev målt i væv fra pattegrise. Det vurderes, at lokalbedøvelse med Lignovet (forsøgets lidokainpræparat) ved kastration af pattegrise er uden risiko for den humane sikkerhed efter indtagelse af grisekødsprodukter af pattegris. Lovlig anvendelse af Lignovet til lokalbedøvelse ved kastration kræver stadig en godkendelse af myndighederne. Notat nr. 2402.