ZERO-Emission Food Chain - The case of Ryebread and Oats (ZERO)

Projektansvarlig: Julie Therese Christensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: ZERO-projektet samler for første gang partnere fra en hel værdikæde om at udvikle de første reelle klimaneutrale fødevarer, rugbrød og havregryn. Der benyttes virkemidler på markfladen til at reducere emissionerne fra produktionen (nitrifikationshæmmere og grøn ammoniak).

For at opnå reel klimaneutralitet i hele værdikæden omdannes halmen fra havren og rugen til biochar, som tilbageføres og lagrer kulstof i jorden i tilstrækkelig mængde til, at der opnås en klimaneutral fødevareproduktion, som kan gentages år efter år. Dette står i stærk kontrast til kompensering med klimakreditter, hvor reduktionerne af emissionerne ikke finder sted i værdikæden. Der udarbejdes Life Cycle Assessment (LCA) analyser og verificering på produkterne for at dokumentere klimaneutralitet. Forbrugerne vil gerne spise mere klimavenligt, men har svært ved at gennemskue, hvad der er det grønne valg. Derfor testes forskellige kommunikationskoncepters evne til at skabe tillid til produkterne blandt forbrugerne.

Effekten af projektet fem år efter projektafslutning forventes at være en reduktion på 82.940 ton CO2ækv opnået ved tiltag i forbindelse med havre- og rugdyrkning. Da det er forventningen, at flere klimaneutrale værdikæder etableres efter endt projektperiode, er det realistisk, at effekten potentielt kan blive 10 gange større.

Projektet vil fremme implementeringen af klimavirkemidler, og det anslås at have en værdi på 62.205 tkr for fødevareerhvervet alene for havregryns- og brødrugsproduktionen.

Projektperiode: 01.01.2023-31.12.2025

Projektresultater:

AP1

Analysemodel skal give klimaneutrale fødevarer og merværdi til landmænd
Artikel i Effektivt Landbrug, 14. februar 2024

Degradation rate of straw-based biochar for Denmark
Notat af Diego Grados Bedoya, Aarhus Universitet

Invitation og dagsorden (dansk version)
Workshop 5. marts på Axelborg

Invitation og dagsorden (engelsk version)
Workshop 5. marts på Axelborg

Preliminary LCA report on rolled oats and ryebread
Rapport

The emission factor of fertilizers and abatement performance of nitrification inhibitors for nitrous oxide in Denmark
Notat af Diego Grados Bedoya, Aarhus Universitet


AP2

Er klimaneutrale havregryn er på vej i danske supermarkeder? - Ja, det vil jeg godt turde kalde det.
Artikel i Erhverv+, 5. september 2024

Høsten er i hus! Men det er ikke hvilken som helst høst
Opslag på LinkedIn, SEGES Innovation P/S, august 2024

Kernerne er lagt i jorden til verdens første klimaneutrale havregryn
Omtale af projektet: LinkedIn-opslag fra Effektivt Landbrug, 22. marts 2024

 

AP3

Afprøvning af klimafortælling i COOP-analyse
Notat: I projektet ’ZERO-emission food chain – the case of rye bread and oats’ har vi testet en klimafortælling i en lang og en kort version. Vi vil teste, om forbrugerne er interesserede i budskaber om klima- og klimaneutralitet i fødevarer, og om budskaberne er letforståelige. Det sker gennem en spørgeskemaundersøgelse til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

Så skete det! Den første danske - og klimaneutrale - havre og rug er blevet høstet
Opslag på LinkedIn, Valsemøllen A/S, september 2024

 

AP4

Første udgave af udbytteplatformen
Notat, som beskriver visionen med TraceIT, hvem produktet er målrettet, samt hvilke funktioner der er udviklet i første MVP af produktet

 

AP5

Den klimaneutrale rug er høstet!
Opslag på LinkedIn ved "Kohberg Bakery Group A/S", august 2024

Erfaringer fra projektet ZERO
Præsentation for storbønder, 6. juni 2024

Fin dag til Åbent Hus ved Fruedal Agro 10. juni 2024
Opslag på LinkedIn, juni 2024

Fremtidens havregryn til morgenbordet er under lup i Herning
Omtale af projektet på dr.dk i forbindelse med Plantekongressen 2024

Hvordan dyrker man klimaneutrale råvarer, og hvordan smager et rugbrød bagt med klimaneutralt rug?
Opslag på LinkedIn "Kohberg Bakery Group A/S", juni 2024

Kernerne er lagt i jorden til verdens første klimaneutrale havregryn
Artikel i Effektivt Landbrug, 22. marts 2024

Kohberg bager med tradition og udvikling i centrum
Omtale af Kohbergs deltagelse i ZERO-projektet, artikel i LandbrugsAvisen, 6. april 2024

Podcast - "Planteværn - Episode 51: En snak om klimaindsatser med Jens Elbæk"
Hør mere om klimaet og de indsatser, der bliver arbejdet på hos SEGES. Samtidig kan du få et perspektiv på, hvor værdien for klimaindsatsen skal komme fra. Udarbejdet af BASF Agricultural Solutions Denmark, 8. februar 2024

Projekt ZERO - tilblivelsen af klimaneutrale værdikæder
Præsentation ved Større Jordbrugers vinterseminar 7. februar 2024

Sådan laves klimaneutralt gryn og brød
Artikel om Åbent Hus hos Fruedal Agro den 10. juni i LandbrugsAvisen

Åbent Hus om klimatiltag i landbruget i Zero-Emission Food Chain
Information på LandbrugsInfo om Åbent Hus hos Fruedal Agro den 10. juni 2024

Åbent Hus om klimatiltag i landbruget i Zero-Emission Food Chain
Opslag på Facebook "SEGES i marken"

 

AP6

Projektmøde #1
Dagsorden til projektmøde 21. maj hos Kohberg

Projektmøde #2
Dagsorden til projektmøde 3. september hos COOP

LinkedIn-opslag - SEGES Innovation
Grundlaget for verdens første klimaneutrale havregryn er nu kommet i jorden

Stærkt samarbejde i ZERO
Opslag på LinkedIn fra projektleder v. SEGES Innovation P/S, september 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.