Bladgødskning med mikronæringsstoffer i stivelseskartofler
Projektansvarlig: Lars Bødker
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at styrke økonomien og øge konkurrenceevnen i produktionen af kartofler i Danmark ved at sikre adgang til en opdateret og kvalitetssikret viden om bladgødskning af kartofler. Målet er at vise den nettoøkonomiske effekt ved brug af forskellige flydende bladgødninger i parcelforsøg. Der vil blive anlagt en forsøgsserie på forsøgslokaliteterne i Arnborg og Dronninglund, hvor der afprøves effekten af forskellige mikronæringsstoffer udbragt som bladgødskning; Mangansulfat, EPSO Microtop, Flex Bladfosfor, Flex kartoffeltilvækst, Profi Kartoffel, YaraVita KOMBIPHOS og YaraVita Biotrac (Yara).
Der bedømmes for udbytte og stivelsesindhold samt udregnes nettoøkonomi ved brug af de forskellige gødningstyper. Det er vigtigt at få afklaret om bladgødskning med mikronæringsstoffer er rentabel i Dansk produktion af stivelseskartofler. Det forventes, at der både på kort, mellemlangt og lang sigt kan påvises et øget stivelsesudbytte og nettomerudbytte på 2-5 pct. ved brug af bladgødskningsmidler, som direkte kan overføres til praksis. Hvis forsøgene viser, at der ikke er et økonomisk merudbytte ved behandling med bladgødskningsmidler, vil der være en besparelse på 200 – 500 kr. pr. ha for de avlere, som vil ophøre med at behandle med bladgødskning.
Projektresultater:
Bladgødskning af stivelseskartofler
Gennemgang af foreløbige resultater fra Landsforsøgene og oplæg til debat om brugen og test af bladgødskning til kartofler.
Bladgødskning med mikronæringsstoffer
To forsøg med test af forskellige produkter af bladgødskning til kartofler
Mikronæringsstoffer - gode erfaringer, men stadig behov for viden
Bladgødskning med mikronæringsstoffer er løbende afprøvet i forsøg, men det er svært at finde officielle forsøg fra både ind- og udland, som viser et positivt nettomerudbytte. Hvorfor er det så svært?