Klovsundhedsanalyse

Projektansvarlig:
Peter Raundal

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Formålet er at opnå en bedre klovsundhed på malkekvægsbedrifter medførende bedre produktionsøkonomi og dyrevelfærd. Målet er en prototype på et analyseværktøj, der i en given besætning kan vise effekten af anvendt klovbeskæringsstrategi og effekten af aktuel klovsundhed.

Aktiviteterne vil være:
1) dataanalyser af sammenhænge mellem hvornår køer klovbeskæres og køernes risiko for at få klovlidelser samt sammenhænge mellem klovlidelser og effekter på produktions-parametre (fx ydelse, antal tomdage og risiko for udsætning). Resultaterne formidles til landmænd, kvægrådgivere, klovbeskærere og kvægdyrlæger.
2) Udvikling af prototypen på et IT-værktøj, der kan vise den enkelte landmand sammenhængen mellem klovskæringsstrategi og forekomst af klovlidelser samt sammenhænge mellem forekomst af klovlidelser og effekter på produktionsparametre. Brugertestere (fx landmænd, kvægrådgivere og kvægdyrlæger) vil løbende inddrages så værktøjet sikres relevans og brugervenlighed for slutbrugerne.

Værktøjets forventede anvendelse og værdi formidles til landmænd, kvægrådgivere, klovbeskærere og kvægdyrlæger. Effekterne for den enkelte landmand vil være, at klovsundheden forbedres, da værktøjet bibringer landmanden konkret viden om værditabet af klovlidelser i egen besætning, hvilket forventes at motivere til en forbedring af management og dermed nedbringelse af antallet af klovlidelser.

Projektresultater:

AP1

Danske tal bekræfter: Klovlidelser koster koliv og mælk i tanken 
Faglig klumme i LandbrugsAvisen

Data bekræfter at klovlidelser medfører økonomisk tab
Artikel i Magasinet Kvæg november 22

Facebookopslag
Oversigt over Facebookopslag lavet i projektet

Klovlidelser og DMS 
Præsentation fra Ko-Viden møde med rådgivere

Klovlidelser - registrering, forekomst og betydning 
Præsentation fra Faggruppe Kvæg årsmøde

Klovsundhed – sund klov i malkekvægsbesætninger
Digital dermatitis, hul væg, såleblødninger, dobbeltsål og mange flere. Få indgående viden om både hornrelaterede klovlidelser og hudrelaterede klovlidelser hos malkekvæg i hæftet Klovsundhed – sund klov i malkekvægsbesætninger

Klovsundheden halter
Præsentation af resultater på Forum for Rådgivning med deltagelse af kvægchefer samt formænd og næstformænd i lokale lanboforeninger, formandskabet for Landbrug og Fødevarer, Kvæg samt faglige chefer SEGES Innovation. Ialt ca. 30 personer.

Køer med klovbrandbyld har stor risiko for at blive udsat
Malkekøer med klovlidelsen klovbrandbylder mister op mod et kg mælk dagligt, og de har helt op til 3,5 gange større risiko for at blive udsat. Det viser nye overraskende resultater fra SEGES Innovation

Resume_Danske tal dokumenterer ydelsesnedgang ved klovlidelser
Hyppigt forekommende klovlidelser blandt danske malkekøer medfører et betydeligt ydelsestab og stor risiko for udsætning. Det dokumenterer en ny undersøgelse fra SEGES Innovation, hvor det er undersøgt, hvilken effekt klovlidelser har på ydelse og risikoen for udsætning blandt danske malkekøer.

Rapport_danske_tal dokumenterer ydelsesnedgang ved klovlidelser
SEGES har undersøgt, hvilken effekt klovlidelser har på ydelse og risikoen for udsætning blandt dan-ske malkekøer. Vi fandt, at især de hornrelaterede klovlidelser medførte et betydeligt ydelsestab og øget risiko for tid-lig udsætning. Men også klovbrandbyld viste sig at give en overraskende stor ydelsesnedgang og me-get forhøjet risiko for udsætning. Undersøgelsen bekræfter lignende udenlandske undersøgelser og understreger vigtigheden af forebyggelse og rettidig behandling af klovlidelser blandt danske malke-køer

AP2

Rapport - Visningsværktøj
Beskrivelse af prototype på visningsværktøj

Rapport - Brugerundersøgelse - Analyseværktøj, effekt af klovsundhed 
Der er udarbejdet en Power BI prototype til illustration af hvordan et analyseværktøj, der viser effekten af klovsundhed i en besætning kunne se ud

Projektrapport: Afrapportering 
Afrapportering af AP2