Selektiv goldning med et ansvarligt antibiotikaforbrug

Projektansvarlig:
Lærke Boye Astrup

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Projektet har til formål at reducere forbruget af antibiotika til goldning med 50-75 % samtidig med, at køer kureret i goldperioden fastholdes.

Aktiviteter i projektet opdeles i 4 arbejdspakker.

AP1: Der involveres op til 10 besætninger (afhængig af størrelse / mulige prøver pr. uge), hvor der udtages enkeltkirtelprøver på køer før goldning, der identificeres, hvilke kirtler der skal goldes med antibiotika, samtidig udarbejdes et litteraturstudie. Det forventes at der udtages op til 2*1000 enkeltkirtelprøver, som danner basis for udformning af protokollen i AP2.

AP2: Køerne udvælges ud fra celletal fra ydelseskontrol og CMT-test på dagen for prøveudtagning. De to parametre inkluderes for at teste, om man i fremtiden på dem alene kan vælge køer til selektiv goldning på kirtelniveau.

AP3: Indeholder opfølgning på de mælkeprøver der er indsamlet i AP1 og AP2, hvor vi undersøger de køer, der bliver kureret / ikke bliver kureret; er det pga. den pågældende bakterie, antibiotika eller ko-faktorer – formålet er at selektere de køer fra, som vi i fremtiden ikke skal give antibiotika ved goldning.

AP4: Formidling af resultater fra AP 1-3 i form af indlæg på kvægkongressen, praksismøder med Kvægpraksis, hvor videnskabelig baseret anbefaling til håndtering af goldning og goldperiode diskuteres.

Det forventes, at resultaterne på kort sigt kan implementeres direkte af landmænd, da ambitionen er at komme med meget præcise faglige anbefalinger. Disse tiltag bliver også på længere sigt en forudsætning for at implementere EU Strategien ”Farm to fork” der har skrappe krav til reduktion af antibiotika i primær-produktionen.

 

Projektresultater:

AP1

 

AP2

 

AP3

 

AP4