Klimastald til malkekøer
Projektansvarlig: Anja Juul Freudendal
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion:
Projektet har til formål at bidrage til landbrugets mål om klimaneutralitet i 2050 ved at udvikle og teste metoder til at opsamle og på sigt håndtere metan fra kvægstalde.
Projektets mål er at kunne anvise løsninger på indretning af stalde samt miljøteknologier, der kan opsamle metan og på sigt håndtere væsentlige mængder af metan. Hypotesen er, at 65 % af metan- og 60 % af ammoniakemission kan opsamles for et år ved deludsugning, hvor der ledes mellem 25 – 33 % af maksimumventilationen ud via ventilatorer samt at 35-50 % af køernes metanemission ved udånding kan opsamles i et metanhus.
Der udvikles og testes to forskellige metoder:
- Opsamling i den lukkede stald. Der etableres en isoleret og mekanisk ventileret kvægstald, hvor det testes, hvor meget ammoniak, lugt og metan der kan opsamles ved at benytte et deludsug.
- Metanhus. Der udvikles og testes en prototype af et metanhus. Metanhuset er en betegnelse for en lukket boks primært omkring koens hoved, hvor koen frivilligt vælger at opholde sig. Her forventes det på længere sigt at kunne opsamle op til 75 % af den direkte metanudskillelse fra koen.
Effekterne forventes at være opsamling og fjernelse af op til 35-50 % af den metan, køerne udånder, hvilket ved udbredelse af teknologierne vil betyde en væsentlig reduktion af kvægbrugets samlede klimapåvirkning.
Projektresultater:
AP1:
Klimakampen i kvægstalden - løsninger nu og i fremtiden
Præsentation af Anja Juul Freudendal og Michael Holm på Kvægkongres 2024
Lukket kostald gav konkrete målinger af emissioner
Artikel i Magasinet Kvæg 9. januar 2024
AP2:
En tredjedel af koens daglige metan kan opsamles, når koen hviler sig
Artikel i Landbrugsavisen november 2024
Metanen kan godt fanges i et metanhus
Artikel i Kvæg Special februar 2024