Vårafgrøder med lav emission af lattergas og ammoniak
Projektansvarlig: Martin Nørregaard Hansen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at reducere emissionen af lattergas fra nedfældet gylle og organiske restprodukter forud for vårafgrøder, uden at det derved øger emissionen af ammoniak. Det gøres ved at optimere udbringningsteknik eller anvende forbehandling af gødningen, så forhold, der fremmer dannelse af lattergas, reduceres. I Danmark udbringes ca. 40 pct. af husdyrgødningen forud for vårafgrøder, og en stor del nedfældes i form af gylle. Det giver en lav ammoniakfordampning og en høj kvælstofudnyttelse. Nye forsøg tyder desværre på, at
nedfældning forårsager en forhøjet emission af lattergas, hvilket modarbejder landbrugets målsætning om en reduktion af emissionen af drivhusgasser med 55-65 pct. i 2030.
I projektet gennemføres markforsøg i vårafgrøder, herunder især i vårbyg, som er den mest udbredte vårafgrøde, og som er en velkendt modelafgrøde for andre vårafgrøder. I AP1 gennemføres markforsøg med optimering af udbringningsteknikken, så den fysiske placering af gyllen i jorden mindsker dannelsen af de iltfrie zoner, som er nødvendige for dannelse af lattergas. I AP2 gennemføres forsøg med forbehandling af gylle, så bl.a. gyllens indhold af letomsætteligt kulstof, som også er en forudsætning for dannelse af lattergas. I AP3 undersøges,
om det er muligt at lave en øverlig nedfældning af gylle i vårbyg i systemer med Conservation Agriculture, som kan være et kompromis mellem ønsket om lav ammoniakfordampning og ønsket om ikke at foretage jordbearbejdning.
I AP4 ses der på anvendelsen af restprodukter i økologisk dyrkning, hvor det er ønskeligt med en høj genanvendelse af restprodukter, men samtidig et ønske om at reducere uønskede miljø- og klimapåvirkninger. I ét forsøg i hver af AP 1, 2 og 4 måles lattergasemissionen ved hjælp af statiske kamre 20 gange i løbet af vækstsæsonen.
Projektets resultater bidrager til reduktion i emission af klimagasser fra organisk gødning. Der forventes en reduktion på ca. 115.000 ton CO2e, og samtidig undgås risikoen for en stigning i ammoniakfordampningen på 3.500 ton ammoniak-N og et fald i høstudbytte til en værdi af 210 mio. kr.
Projektresultater:
AP1
Stor emission af lattergas ved nedfældning - sådan sænkes det
Artikel i fagmagasinet Mark, marts 2024
Video om gylleforsøg i vårbyg
Videoen omhandler gylleforsøgene i vårbyg, hvor det undersøges om, udledningen af lattergas fra nedfældet gylle kan reduceres uden at ammoniarkfordampåningen øges.
AP2
Folder og program til Planteaften 12. juni 2024
Tema: Er gylle guld? Gylle og biogas.
Fuld skrue på gylleteknik-nørderiet i marken
Artikel i avisen Effektivt Landbrug 24. august 2024 om, hvordan nye gylleforsøg i vårbyg understøtter fremtidens dyrkningspraksis med hensyntagen til udbytte, udnyttelsesprocent, miljø og klima.
Møde om problemstillingen og løsningsforslag for udvalgte interessenter
Deltagelse i Planteaften 12. juni 2024, som er målrettet landmænd, konsulenter og andre interessenter. Her fortalte vi om udfordringen ved at nedfælde gylle til vårbyg, og vi diskuterede løsningsforslag for at minimere risikoen og lattergasemission.
AP3
Gylle til Conservation Agriculture: Målet er en metode med mindst mulig jordbearbejdning
Landsforsøget afprøver syv metoder til udbringning af gylle til CA, hvor sortjordsnedfældning ikke ønskes, da minimal forstyrelse af jorden er en CA målsætning. De syv metoder afprøves gennem tre år, på tre forskellige jordtyper pr. år.
Indtryk fra delegationstur til Silicon Valley
Landsbrugsinfo artikel