Klimavenlige, lokalt producerede planteproteiner som forbrugernes foretrukne mad (KlimaMad)

Projektansvarlig: Jon Birger Pedersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at reducere klimaaftrykket ved at øge produktionen af planteprotein, som kan efterkomme en stigende efterspørgsel efter lokalt producerede planter og planteprotein til humant konsum. Målet er at udvikle den faglige baggrund for at øge produktion og afsætning af lokalt dyrkede landbrugsafgrøder, der kan medvirke til at dække den fremtidige efterspørgsel efter planter til fødevarer.

I projektet arbejdes der på at udvikle mulighederne for at dyrke og afsætte lokalt producerede ærter, hestebønner, lupiner, linser og kikærter til humant konsum. Der arbejdes både under økologiske og ikke-økologiske dyrkningsbetingelser. Der arbejdes dels forsøgsmæssigt med at belyse og optimere mulighederne for at dyrke afgrøderne, hvoraf ikke mindst linser, kikærter og til dels lupiner er relativt ukendte under danske dyrkningsbetingelser, dels med at udvikle, optimere og synliggøre en klimavenlig forsyningskæde fra mark til spisebord. Der gennemføres et intensivt forsøgsarbejde med sorter af de forskellige arter af bælgsæd, disse forsøg gennemføres både under økologiske og konventionelle dyrkningsbetingelser, der arbejdes også med ukrudtsbekæmpelse under økologiske betingelser. Der gennemføres forsøg med planteværnsmidler og gødning under konventionelle dyrkningsbetingelser. Der gennemføres et litteraturstudie for at afdække udfordringerne med sygdomme og skadedyr i afgrøderne. Der arbejdes på at udvikle en livscyklusanalyse (LCA) for afgrøderne, med henblik på at udvikle og fremme en skånsom fødevareproduktion. For udvalgte cases indsamles data til miljøvurdering af ressourceforbruget i hele værdikæden. Endelig arbejdes der på at sikre afsætningsmulighederne, ved at øge kendskabet blandt aktørerne i hele værdikæden fra mark til forbruger.

Projektet bidrager til en reduktion i udledning af klimasser svarende til ca. 16.600 tons CO2-ækv. på kort sigt, og op mod 66.500 tons CO2-ækv. på længere sigt. Derudover skal projektet bidrage til at øge forsyningen med lokalt producerede proteinafgrøder til humant konsum.

Projektresultater:

AP1

Bønnefrøbillen: Kvalitetsforringende parameter ved hestebønner til fødevarekvalitet.
Hvordan kan angreb forebygges? Succes med dyrkning af bælgplanter til konsum fordrer at der er styr på, hvordan man undgår ødelæggende sygdoms – og skadedyrsangreb.

Dyrkningen af kikærter gennemgås fra valg af areal til høst. Vejledningen er primært baseret på  oplysninger om dyrkning i andre lande. Derudover er inddraget resultater fra de få danske forsøg, der er gennemført med arten.

Dyrkningsvejledning for linser
Dyrkningen af linser gennemgås fra valg af areal til høst. Vejledningen er primært baseret på  oplysninger om dyrkning i andre lande. Derudover er inddraget resultater fra de få danske forsøg, der er gennemført med arten.

Dyrkningsvejledning for markært
Dyrkningen af markært lupin omtales fra valg af areal til høst. Vejledningen er primært baseret på danske erfaringer og resultater af danske markforsøg.

Dyrkningsvejledning for smalbladet lupin
Dyrkningen af smalbladet lupin omtales fra valg af areal til høst. Vejledningen er primært baseret på erfaringer opnået under økologiske dyrkningsbetingelser og oplysninger om dyrkning i andre lande, hvor dyrkningsbetingelserne minder om de danske.

Linser til plantebaserede fødevarer
Der er afprøvet 3 sorter af linser ved to forskellige såtidspunkter. Udbytterne har varieret fra 18 til 29 hkg pr. ha.

Markvandring om dyrkning af bælgsæd
Kom med på markvandring og hør om Landsforsøg med bælgsæd til konsum og dyrkning af proteinafgrøder.

Markvandring til de bornholmske bælgfrugtmarker
Kom med på rundtur til bornholmske bælgfrugter. Vi skal se linser, kikærter, buskbønner, ærter, lupiner og quinoa.

Resultater fra de økologiske Landsforsøg
Årets Landsforsøg giver nyttig viden om bl.a. økologisk dyrkning af  bælgsæd til konsum m.m.

Smalbladet lupin til plantebaserede fødevarer
Der er afprøvet fem sorter af smalbladet lupin til fødevarer i to forsøg. Udbytterne har været lidt skuffende og varieret fra 15,8 til 19,9 hkg pr. ha.

Vi fejrer bælgfrugterne
I anledningen af bælgfrugternes dag vil vi på SEGES Innovation slå et salg for mere bælgsæd på de danske marker.

Økologisk dyrkning af hestebønner til fødevarer
Der er gennemført to forsøg med seks sorter af hestebønner under økologiske dyrkningsbetingelser. Gennemsnitsudbyttet har varieret fra 40,2 til 43,4 hkg pr. ha. 

Økologisk dyrkning af kikærter til fødevarer.
Der er gennemført et forsøg med udsædsmængder i kikærter. Udbyttet har varieret fra 6,3 til 9,0 hkg. pr. ha. Fremspiringen i forsøget har været dårligere end forventet.

Økologisk dyrkning af linser til fødevarer.
Der er under økologiske dyrkningsbetingelser gennemført to forsøg med to såtider og tre sorter af linser. Det højeste udbytter på i gennemsnit 26,4 hkg pr. ha er opnået i den grønne linse Anicia.

Økologiske dyrkning af lupiner til fødevarer
Under økologiske dyrkningsbetingelser er der gennemført to forsøg med smalbladet lupin til fødevarer. Udbytterne varierer fra 15,4 til 19,6 hkg pr. ha. Alkaloidindholdet varierer fra 201 til 1.379 mg pr. kg tørstof.

Økologisk dyrkning af ærtesorter til fødevarer
Der er i tre forsøg afprøvet fire typer af ærter under økologiske dyrkningsbetingelser. Udbytterne har varieret fra 37,7 til 58 hkg pr. ha.

AP2

Gødskning af linser
Der er gennemført to forsøg med gødskning af linser i forsøgene indgår kombinationer af kvælstof, fosfor, kalium og svovl. Der har ikke været udslag for de gennemført behandlinger.

Gødskning af lupiner
Der er gennemført to forsøg med gødskning af lupiner i forsøgene indgår kombinationer af kvælstof, fosfor, kalium og svovl. Der har ikke været udslag for de gennemført behandlinger.

Screening af ukrudtsmidler i kikærter
Der er gennemført 2 forsøg med logaritmesprøjtning af ukrudtsmidler i linser. Der er fundet flere midler, som har en lovende tolerance overfor afgrøden.

Screening af ukrudtsmidler i linser
Der er gennemført forsøg med logaritmesprøjtning af ukrudtsmidler i kikærter. Der er fundet flere midler, som har en lovende tolerance overfor afgrøden.

Screening af ukrudtsmidler i lupin
Der er gennemført 2 forsøg med logaritmesprøjtning af ukrudtsmidler i lupiner. Der er fundet flere midler, som har en lovende tolerance overfor afgrøden.

Selvforsyning med protein på kvægbedriften
Show fra Plantekongres 2023.

Svampebekæmpelse i linser
Der er gennemført tre forsøg med svampebekæmpelse i linser. Der er generelt opnået små og usikre udslag for behandlingerne. 

Svampebekæmpelse i lupiner
Der er gennemført to forsøg med svampebekæmpelse i hhv. Iris og Primadonna lupiner. Der er i gennemsnit af forsøgene ikke opnået sikre merudbytter

AP3

Ærter til fødevarekvalitet
Ærter til fødevarekvalitet: Hvordan kan gråskimmel og angreb af ærteviklere forebygges?

AP4

Klimavenlig produktion af bælgsæd
Der er opstartet en metodebeskrivelse til LCA-analyse af dansk produceret bælgsæd, samt beregnet klimaaftryk på 5 forskellige arter af bælgsæd dyrket under konventionelle og økologiske betingelser.