Biodiversitet i det nye årti - med landmanden i front

Projektansvarlig: Rikke Rørby Graversen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at sikre, at Danmark også i fremtiden kan opretholde en effektiv landbrugsproduktion samtidig med, at nationale og internationale mål for biodiversitet bliver opfyldt. Målet er på en ny og involverende måde at formidle viden til landmænd om, hvor og hvordan de kan bidrage til at opfylde mål for biodiversitet. Projektet sætter fokus på, hvordan landbruget kan bidrage aktivt til at biodiversitets mål via formidling og fremvisning af gode eksempler. Viden om væsentlige barriere indsamles og erfaring bliver formidlet. Der afholdes 4 workshops. Her vurderes og analyseres det, om der er sket mærkbare ændringer i samspillet mellem biodiversitet og landbrugsproduktion i de 4 gruppers daglige arbejde. Med udgangspunkt i erfaringer fra disse workshops, de 7 landmandsambassadører og øvrige erfaringer indsamlet i dette og andre projekter, igangsættes formidlingsaktiviteter og nye initiativer iværksættes. Projektets erfaringer vil desuden blive sammenholdt med de kommende krav fra EU og den danske indsats. Nye muligheder, ideer og løsninger viderebringes til inspiration for alle landmænd i Danmark. Der foretages økonomiske analyser hos de 7 landmænd. Der udarbejdes og foretages en analyse af spørgeskemaundersøgelse. Der vil være en indsamling af viden om erfaringer fra større danske naturprojekter, ligesom erfaringer med helårsgræsning i Danmark indsamles. Projektets erfaringer formidles bredt via mange forskellige platforme og medier. Effekten af projektet er, at landmænd føler sig bedre klædt på til at møde de krav og forventninger der er til, at landbruget bidrager til at finde løsninger til gavn for biodiversiteten. Indsatser for biodiversiteten skal ske samtidig med, at der kan opretholdes en rentabel landbrugsproduktion. Projektet skal desuden bidrage til at pege på de væsentligste barriere der er, for at landmænd kan bidrage til at skabe mere biodiversitet.

Projektresultater:

AP1

Artikel om barrierer for landmandens indsats for biodiversitet
SEGES Innovation har sammen med landmænd, naturforvaltere, lokale naturkonsulenter og kommunale naturmedarbejdere kortlagt de vigtigste barrierer for landmandens indsats for natur og biodiversitet.

Barrierekatalog for landmandens indsats for biodiversitet
Barrierekataloget er blevet opdateret på baggrund af workshop med forskellige interessentgrupper

 
EU’s biodiversitetsstrategi er med til at udstikke retningen for fremtidens landbrug
EU’s biodiversitetsstrategi har formet Europas natur og biodiversitetspolitik i mere end et årti, og kan forventes at have en stigende effekt på de krav og forventninger der møder landmanden og andre jordejere fremover.
 

AP2

Naturrådgivning øger landmændenes viden om bioiversitet
Artikel om betydningen af at få mere viden ud til landmænd (på baggrund af resultatet af spørgeskemaundersøgelsen). Udgivet december 2023, opdateret januar 2024 på LandbrugsInfo

Spørgeskemaundersøgelse til case-landmænd
Spørgsmål

Spørgeskemaundersøgelse til FB
Svar fra undersøgelsen

 

AP3

Anbefaling til effektiv naturforvaltning og god dyrevelfærd
Guideline til dyreholdere – Forvaltning af naturarealer med kvæg