Landbrugsproduktion i samspil med natur og miljø
Projektansvarlig: Christian Bach Knudsen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at skabe bedre muligheder for landbrugsproduktionen ved at anvise veje, hvor miljø- og naturpåvirkningen af produktionen er mindst mulig. Det er ambitionen at være på forkant til fremtidens regulering af landbrugsproduktionen, så landmændene kan træffe de rigtige beslutninger i forhold til de fremtidige krav, ved at vise vejen for samspillet mellem landbrugsproduktion, natur og miljøpåvirkning. Aktiviteterne i projektet er rettet mod at øge landmændenes viden om kommende nationale og EU-reguleringer ift. fremtidens miljøgodkendelser. Herudover indsamles og formidles viden, der findes i andre EU-lande og nationalt om teknologier og management på bedrifter, der kan bidrage til at reducere natur og miljøpåvirkningerne af produktionen.
En særlig problemstilling ift. påvirkning af naturen er ammoniakpåvirkningen. Det undersøges ved casestudier, hvad der bidrager til en god naturtilstand i nærområder til husdyrproduktion. Kan man til eksempel fremme en naturtypes udvikling i et nærområde til en husdyrproduktion ved at iværksætte tiltag i naturområdet for eksempel ved at iværksætte en afgræsning. Endelig vil projektet bidrage til, at der indsamles og formidles viden om nye regler og praksis for regulering af landbrugsproduktionen med henblik på at sikre grundlaget for, at landmændene kan fastholde og evt. planlægge en kommende produktion og eventuelle investeringer i løsninger og indsatser, der er tilpasset nye krav. Effekten vil være, at landmændene opnår bedre viden om, hvordan de kan udvikle og sikre deres eksisterende landbrugsproduktion herunder husdyrproduktion ved at anvende viden om mulige teknologier og managements. Projektet vil dermed bidrage til at sikre en husdyrproduktion under hensyntagen til natur og miljø.
Projektresultater:
AP 1
Artikel i Effektivt Landbrug: Fokus på sandseparering - Genbrugssand er en god historie
Selvom det ikke er uden udfordringer at bruge sand i kvægstalden, er der mange fordele. Det blev slået fast på en temadag om sandseparering, hvor også to forskellige anlæg - et fra Stjernholm og et fra Mavasol blev præsenteret.
BAT beregninger
Præsentation på erfa-dag nordjyske kommuner.
Biogas baner vej for flere sandsepareringsanlæg i kvægbruget
I den danske kvægproduktion kan antallet af sandsepareringsanlæg tælles på få hænder. Men et øget potentiale i at være leverandør til biogasselskaber vil formentlig ændre billedet over de kommende år.
Grovfoderekskursion 6. juni - program
Program fra årets grovfoderekskursion - indlæg v/Anja Juul Freudendal (gultmarkeret).
Grovfoderekskursion 6. juni - præsentation
Præsentation på grovfoderekskursion omkring reduktion af ammoniak og metan i kvægstalde v/Anja Juul Freudendal.
Hvad er værdien af at have sandseparering?
Præsentation på workshop om sandseparering den 29. oktober.
Hvilke teknologier kan hjælpe i landbruget?
Præsentation for KL.
Klimakampen i kvægstalden - løsninger nu og i fremtiden
Præsentation på Kvægkongressen.
Rentabilitetsberegning af sandseparering til besætninger under 1.000 køer - Notat
Tidligere har det været særdeles udfordrende at få rentabilitet i sandsepareringsanlæg på besætninger med 300-600 køer. Dette notat giver et grundlag for vurdering af rentabilitet i sandseparering, med udgangspunkt i en case-bedrift på 350 årskøer.
Rentabilitetsberegning for sandsepareringsanlæg - Notat
Der er lavet en opdateret beregning af rentabiliteten i sandseparering. Opdateringen er baseret på informationer fra besigtigelse af anlæg fra Stjernholm og Mavasol. Der fokuseres alene på rentabiliteten i at separere og genbruge sandet på bedriften.
Workshop om sandseparering den 29. oktober - Program
Kom til workshop om sandseparering, hvor du bl.a. bliver klogere på, hvorfor vi anvender sand i sengebåse, hvordan sandet kan håndteres og separeres, og ikke mindst på tilladelser, klimapåvirkning og økonomi ved brug af sandseparering.
Workshop om sandseparering den 29. oktober - Præsentation
Kom til workshop om sandseparering, hvor du bl.a. bliver klogere på, hvorfor vi anvender sand i sengebåse, hvordan sandet kan håndteres og separeres, og ikke mindst på tilladelser, klimapåvirkning og økonomi ved brug af sandseparering.
Økonomi i sandseparering
Præsentation på Kvægkongressen. Økonomiske konsekvenser ved anvendelse af sandseparering, og mulighed for leverance til biogas.
Artikel: Landmænd frygter at blive straffet for at lave naturtiltag
De regler der er lavet for at beskytte naturen, er i sig selv den største trussel mod mere og bedre natur.
Artikel: Opdaterede tålegrænser for danske naturtyper
De fleste danske naturområder er mere følsom over for ammoniakdeposition end hidtil antaget. Hvad betyder det for det for mulighederne for at få en miljøgodkendelse?
Notat: Tålegrænser og naturtypedefinitioner
Tålegrænser indeholder et politisk element, idet det skal afgøres, hvad der er en væsentlig effekt, og hvilke (udvalgte, følsomme) elementer af natur og miljø, der ønskes beskyttet. Fastsættelsen af grænserne er imidlertid baseret på naturvidenskabelige metoder.
Notat: Udvikling i baggrundsdepositionen
Når de tre kortlag sammenlignes, er det tydeligt, at der er sket et fald i kvælstofdepositionen på det nyeste kort i sammenligning med de to tidligere kort med udregnet gennemsnit for kvælstofdepositionen over 3 år.
Oplæg om tålegrænser på Husdyrswebinar i L&F Erhvervsjura 28. november
Definition på tålegrænser, hvordan de bruges, opdatering 2024, hvordan de udarbejdes og hvad der mangler i det nye notat med tålegrænser v/Rikke Rørby Graversen.
Temadag om ammoniakfølsom natur den 23. september
Møde med udvalgte konsulenter, sagsbehandler og organisationer til drøftelse af problematikken om ammoniakfølsom natur.
AP 3
Aktuelt om husdyr - Præsentation på webinar 13. november
Gennemgang af tre emner, der fyldte i 2024 og som vil fylde i 2025.
Hold øje med planer om industrianlæg i det åbne land nær husdyrbrug
Når landzone bliver til byzone pga. etablering af f.eks. energiparker, har det konsekvenser for nærtliggende husdyrbrug.
Nye regler for klager ved Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet
1. juli 2024 trådte nye regler i kraft. I alle sager kan nævnene sætte frister for indgivelse af oplysninger og sige nej til yderligere klagepunkter mv. I sager af betydning for etablering af vindmøller og solceller er nævnenes prøvelsesret begrænset.
Nye regler for klager ved Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet fra 1. juli 2024
I alle sager kan nævnene nu sætte frister for indgivelse af oplysninger og sætte stop for yderligere klagepunkter, udtalelser mv. I sager af betydning for etablering af vindmølle- og solcelleprojekter er nævnenes prøvelsesret blevet begrænset.
Præsentation på Temadag om ammoniakfølsom natur den 23. september - De juridiske rammer for reguleringen
Gennemgang af regler, der risikerer at begrænse landbrugerens landbrugsdrift ved frivillige naturtiltag.
Sammenfattende notat om regelændringer og andre aktuelle emner ang. reguleringen af landbrugets emissioner
Nærværende notat har til formål at gennemgå nogle af de vigtigste sager, aktuelle emner og regelændringer fra 2024, der er af væsentlig betydning for reguleringen af landbrugets emissioner med henblik på at afklare konsekvensen for evt. berørte landbrugere samt med anbefaling om hvorledes landbrugerne i fremtiden skal forholde sig i sager, der kan være berørt af konsekvensen af den ændrede regulering.
§ 16 c i Husdyrbrugloven er ændret, og der er nye bestemmelser i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen om samlet godkendelse / tilladelse af to husdyrbrug (samdrift). Læs om kriterierne, dispensation og overgangsregler.
Tilsyn i miljøsager - Præsentation på webinar 28. oktober
Gennemgang af regler vedrørende tilsyn med fokus på husdyrbrug.
Webinar: Nyt i Planloven - infoartikel om webinar
Gennemgang af årets ændringer i planloven med fokus på konsekvenser for husdyrbrug, f.eks. Lugtgeneafstand, mv.
Webinar: Nyt i Planloven - præsentation fra webinar
Gennemgang af årets ændringer i planloven med fokus på konsekvenser for husdyrbrug, f.eks. Lugtgeneafstand, mv.
Ændringer af IE-direktivet vedtaget af EU-parlamentet
Direktivets anvendelsesområde udvides til at omfatte flere husdyrbedrifter. Ny EU-portal for industrielle udledninger skal sikre offentligheden adgang til data.
Ændringer i Husdyrbrugloven pr. 1. april og 1. juli 2024
Skærpet § 16 c om samlet godkendelse af to husdyrbrug og to nye bemyndigelsesbestemmelser ang. regler om teknologier til husdyrproduktion, er allerede trådt i kraft. Ændringer vedr. lovens miljøskaderegler gælder fra 1. juli.