Landbrugsproduktion i samspil med natur og miljø

Projektansvarlig: Christian Bach Knudsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at skabe bedre muligheder for landbrugsproduktionen ved at anvise veje, hvor miljø- og naturpåvirkningen af produktionen er mindst mulig. Det er ambitionen at være på forkant til fremtidens regulering af landbrugsproduktionen, så landmændene kan træffe de rigtige beslutninger i forhold til de fremtidige krav, ved at vise vejen for samspillet mellem landbrugsproduktion, natur og miljøpåvirkning. Aktiviteterne i projektet er rettet mod at øge landmændenes viden om kommende nationale og EU-reguleringer ift. fremtidens miljøgodkendelser. Herudover indsamles og formidles viden, der findes i andre EU-lande og nationalt om teknologier og management på bedrifter, der kan bidrage til at reducere natur og miljøpåvirkningerne af produktionen. En særlig problemstilling ift. påvirkning af naturen er ammoniakpåvirkningen. Det undersøges ved casestudier, hvad der bidrager til en god naturtilstand i nærområder til husdyrproduktion. Kan man til eksempel fremme en naturtypes udvikling i et nærområde til en husdyrproduktion ved at iværksætte tiltag i naturområdet for eksempel ved at iværksætte en afgræsning. Endelig vil projektet bidrage til, at der indsamles og formidles viden om nye regler og praksis for regulering af landbrugsproduktionen med henblik på at sikre grundlaget for, at landmændene kan fastholde og evt. planlægge en kommende produktion og eventuelle investeringer i løsninger og indsatser, der er tilpasset nye krav. Effekten vil være, at landmændene opnår bedre viden om, hvordan de kan udvikle og sikre deres eksisterende landbrugsproduktion herunder husdyrproduktion ved at anvende viden om mulige teknologier og managements. Projektet vil dermed bidrage til at sikre en husdyrproduktion under hensyntagen til natur og miljø.

Projektresultater:

AP 1

Biogas baner vej for flere sandsepareringsanlæg i kvægbruget
I den danske kvægproduktion kan antallet af sandsepareringsanlæg tælles på få hænder. Men et øget potentiale i at være leverandør til biogasselskaber vil formentlig ændre billedet over de kommende år.

Økonomi i sandseparering
Præsentation på Kvægkongressen. Økonomiske konsekvenser ved anvendelse af sandseparering, og mulighed for leverance til biogas.

 

AP 3

Ændringer af IE-direktivet vedtaget af EU-parlamentet
Direktivets anvendelsesområde udvides til at omfatte flere husdyrbedrifter. Ny EU-portal for industrielle udledninger skal sikre offentligheden adgang til data.