Forbedret grundlag for implementeringen af drænvirkemidler
Projektansvarlig: Majken M. Deichmann
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet er at skabe et bedre implementeringsgrundlag for eksisterende og kommende drænvirkemidler ved i) at undersøge, udformningens betydning for drænvirkemidlers N-effekt og afledte sideeffekter, ii) at identificere og mindske eksisterende barrierer for implementering af drænvirkemidler på forskellige tekniske og administrative niveauer, og iii) at skabe en bedre og mere sammenhængende viden om drænenes placering i landskabet og derved forbedre muligheden for etablering af drænvirkemidler. Aktiviteter: (i) Der sættes fokus på at undersøge, hvorfor forskellige lande kan have vidt forskellige krav til udformningen af det samme virkemiddel. Dette gøres for at forstå, om det er muligt at skabe nogle mere fleksible ordninger, som på sigt vil kunne medføre, etablering af drænvirkemidler på flere placeringer i landskabet, end det er tilfældet i dag. Ligeledes gennemføres der et måleprogram for minivådområder med det formål at kortlægge eventuelle sideeffekter vedr. ilt og temperatur i udløbsvandet. (ii) Implementeringen og udmøntningen af reguleringsgrundlaget for vandrammedirektivet undersøges med henblik på bl.a. at forstå, hvilke kemiske og biologiske parametre, der er afgørende for, hvorvidt der kan opnås god økologisk status. Dette gøres for at præcisere, i hvilket omfang etableringen af drænvirkemidler kan påvirke afgørende kvalitetsparametre. (iii) En videreudvikling af SEGES Innovations drændatabase som udstiller og samler informationer om dræn i hele Danmark. Særligt undersøges potentialet for at anvende machine learning til digitaliseret analoge drænoplysninger, samt at integrere bl.a. vandmætnings-potentialekort med den eksisterende drændatabase. Effekter: Projektet bidrager til, at der kan etableres drænvirkemidler på 20 pct. flere lokationer end hidtil antaget. Projektet bidrager til, at den kollektive indsat får et bedre grundlag til at nå kvælstofpotentialet på 4.500 ton N pr. år inden udgangen af 2027. Dette gøres ved at skabe et bedre implementeringsgrundlag, samt et bedre kortgrundlag til udpegning af egnede arealer.
Projektresultater:
AP1
Digitalisering af drænkort i QGIS
Kort præsentation/vejledning til digitalisering af analoge drænkort
Drænvirkemidler i udlandet
Rapport om drænvirkemidler i udlandet. Fakta om andre landes designkriterier for en række udvalgte drænvirkemidler.
En kombination af små vådområder er interessante virkemidler
Artikel i fagmagasinet MARK, november 2024.
Forskellige drænvirkemidler ligger bare og venter ude i terræn det danske terræn
Der ligger mange gode muligheder derude i terræn for at lave større eller mindre miljøtiltag. I Sverige, Finland, New Zealand og mange andre lande er der meget mere fokus på det aktuelle terræn og knap så meget fokus på veldefinerede designkriterier Finland, New Zealand og mange andre lande er der meget mere fokus på det aktuelle terræn og knap så meget fokus på veldefinerede designkriterier denne kommune er der etableret mange forskellige drænvirkemidler uden, at der har været en overordnet detailregulering Finland, New Zealand og mange andre lande er der meget mere fokus på det aktuelle terræn og knap så meget fokus på veldefinerede designkriterier.
Notat om internationalt samarbejde
Rapport der beskriver deltagelse i international konference (IFMA24) og et eksempel på en koblet SWAT+vådområdemodel til effektberegning af et minivådområde i New Zealand.
AP2
Bedre balance mellem udbytte og risiko ved etablering af minivådområder
Notatet giver en beskrivelse af incitamentsstrukturen i minivådområdeordningen og forslag til tilpasninger, der kan give en forøget interesse for etablering af minivådområder.
Mulighederne for varierende udformning af drænvirkemidler
Resultater af oplandsanalyse i AP1 og muligheden for at lave mindre vådområdeprojekter med varierende udformning. Fremlagt for Taskforce for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler. Præsentationen blev lagt ved fremlæggelsen af rapporten "Analyse af potentialet for etablering af forskellige drænvirkemidler i et udvalgt ID15-opland." i fysisk format. Der er derfor ikke præsentationsmateriale for denne leverance.
AP3
Formidlingskampagne - Dataforespørgsel til forsyningsselskaber
Her kan du læse det brev som SEGES Innovation har udsendt til forsyningsselskaber vedr. Dansk Drænkort.
Formidlingskampagne - Informationsbrev til øvrige interessenter
Her kan du læse det brev som SEGES Innovation har udsendt til øvrige interessenter vedr. Dansk Drænkort.
Henvendelse til Kommunernes lavbundsmedarbejder vedr. digitalisering af dræn og Dansk DrænkortHer kan du læse det brev, som SEGES Innovation har udsendt til de danske kommuner omkring lavbundsprojekter og Dansk Drænkort.
Henvendelse til Naturstyrelsen om digitalisering af dræn og Dansk Drænkort
Her kan du læse det brev, som SEGES Innovation har udsendt til Naturstyrelsen omkring lavbundsprojekter og Dansk Drænkort.