Landmark – en værdiskabende dokumentation af landmandens indsats for biodiversiteten.

Projektansvarlig: Frederik Forsberg

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formål: Projektet skal dokumentere og forbedre biodiversitetsindsatser i landbruget og synliggøre økonomiske aspekter ved bevarelse og udvikling af biodiversitet for den enkelte bedrift. Det gøres ved at udvikle en metode til opgørelse af biodiversitet på bedriftsniveau, så biodiversitetsindsatser fremover kan dokumenteres, og ved at belyse de økonomiske forhold igennem driftsøkonomiske analyser. Aktiviteter: Overordnet set udvikles en metode til dokumentation af biodiversitsindholdet på enkelte landbrug og til at evaluere biodiversitetsindsatser hos landmanden på en troværdig måde. 1. Der udarbejdes et fagligt grundlag for et ”selvangivelsessystem” til landmanden, som kan supplere den viden, som allerede er digitalt tilgængelig (og som udgør grundlaget for udregning af biodiversitetsindholdet). 2. Grundet fx. beliggenhed eller driftsoptimering er det ikke alle landmænd, der har mulighed for at udvikle meget på bedriftens naturværdier. Derfor skal der laves en model, som tillader mulighed for investering i naturarealer uden for bedriften (eks. hos en naturfond), som alternativ til at placere indsatsen på selve bedriften. 3. I projektet beskrives og værdisættes de tiltag/virkemidler, som forbedrer bedriftens biodiversitet. Indsatsen kobles herefter til økonomi (markedsøkonomi, driftsøkonomi og samfundsøkonomi). 4. Et netværk af europæiske forskere opsøges, så projektet kan præsenteres og med tiden videreudvikles til at fungere på tværs af lande med forskelligt udgangspunkt i bl.a. tilgængelighed af data. 5. Arbejdet formidles løbende. Dette sker bl.a. igennem pilotejendomme, landmandsambassadører, den eksisterende Naturtjek-uddannelse og de færdige Naturtjek-rådgivere. Effekter: Med et bedre fagligt grundlag for formidling og rådgivning, vil projektet forbedre og dokumentere indsatser for biodiversitet både i landbruget generelt og på de enkelte bedrifter. Det forventes, at platformen vil kunne benyttes til at sikre lånemuligheder for de enkelte landmænd, når finanssektoren i stigende grad medtager indsatser for bæredygtighed (herunder biodiversitet) i deres vurderinger.

Projektresultater:

 

AP1

Case-områder og scenarier
Scenarieberegninger fra Aarhus Universitet.

Deltagelse på Naturmødet
Netværksarrangement, program.

Foredrag: Mørke arter som indikatorer for miljøtilstand
Program og praktisk information.

Følgegruppemøde den 22.05.24 - Dagsorden
Dagsorden til følgegruppemødet, hvor formålet blandt andet var input til på sigt at udvikle et værktøj der vil være relevant og brugbart, når virksomheder skal omstille sig for at nå nye bæredygtigheds-mål, efterhånden som kravene fra det omgivende samfund bliver.

Følgegruppemøde den 22.05.24 - Præsentation
Præsentation til følgegruppemødet, hvor formålet blandt andet var input til på sigt at udvikle et værktøj der vil være relevant og brugbart, når virksomheder skal omstille sig for at nå nye bæredygtigheds-mål, efterhånden som kravene fra det omgivende samfund bliver mere konkrete og ambitiøse.

Følgegruppemøde den 19.12.24 - Invitation/dagsorden
Invitation og dagsorden til følgegruppemødet, hvor formålet blandt andet var at gøre redde for projektets status og afslutning samt at præsentere den endelige rapport.

Følgegruppemøde den 19.12.24 - Præsentation
Præsentation til følgegruppemødet, hvor formålet blandt andet var at gøre redde for projektets status og afslutning samt at præsentere den endelige rapport.

LANDMARK - en værdiskabende dokumentation af landmandens indsats for biodiversiteten
Samlet rapport fra projektet.

Bilag 1. Vurdering af omkostningseffektivitet af scenarier for biodiversitetsforbedrende tiltag for fire case-bedrifter under Landmark projektet

Hest

 

Bilag 2

Bilag 3

Konference: Finansiering af Danmarks biodiversitetsindsats v. biodiversitetsrådet 
Bekræftelse på deltagelse i konference efter invitation af Biodiversitetsrådet. Til konferencen blev den nyeste delrapport fra biodiversitetsrådet lanceret. Der blev fremhævet dele af rapporten samt åbnet for diskussion og spørgsmål.

Konference: Biodiversitetssymposiet 2024
Program fra biodiversitetssymposium afholdtfra den 25. sep 2024 til den 26. sep 2024. Afholdt i Århus hos Turbinehallen. 

Konference: Biodiversitetssymposiet 2024
Bekræftelse på deltagelse i konference - Frederik Fosberg 

Konference: Biodiversitetssymposiet 2024
Bekræftelse på deltagelse i konference - Emil Skole Læsø

Workshop: Biodiversitet og SMV-virksomheder
Program og beskrivelse til workshop.

Workshop: Biodiversitet og SMV-virksomheder
Præsentationer fra dagen.

Workshop: Monitorering med brug af DNI modellen
Workshop med fokus på at bidrage til tilstandsdata i DNI 2.0 modellen - stor relevans for udvidelse af modellen og udarbejdelsen af en biodiversitetsplatform

 

AP2

Rapportering baseret på DNI
Model/fremgangsmåde ved brug af DNI til biodiversitetsopgørelser i en platform. Rapportbidrag fra AU: beskrivelse af hvordan DNI kan benyttes til i en platform til beregning af biodiversitetsindsatser

AP3

Vurdering af omkostningseffektivitet af scenarier for biodiversitetsforbedrende tiltag for fire case-bedrifter under Landmark projektet
Bilag 1: Vurdering af omkostningseffektivitet af scenarier for biodiversitetsforbedrende tiltag for fire case-bedrifter under Landmark projektet.

Økonomiske udfordringer ved opgørelse af biodiversitetsindsatser 
Beskrivelse af udfordringer og mulige løsninger ved brug af DNI til opgørelse af biodiversitetsindsatser ud fra et økonomisk pespektiv og med baggrund i analyser/scenarieberegninger fra enkeltejendomme.
 

AP4

Afsluttende symposium 18. december - Kalenderinvitation og dagsorden
Personlige invitationer er ikke uploadet.

Afsluttende symposium 18. december - Præsentationer
Workshop og afsluttende symposium - oplæg fra dagen. Input fra projektpartnere v. DCE (AU), IFRO (KU) og NMA (SEGES) samt inviteret oplægsholder: Ejnar Schultz.

Netværksmøde m. B+ sekretariat
Netværksmøde, diskussion af muligt pilotprojekt og viderudvikling af LANDMARK model. Kort engelsk præsentation af LANDMARK benyttet.

Poster: Postersession på biodiversitetssymposiet 2024
Abstract og bekræftelse på poster tilmelding 

Poster: Postersession på biodiversitetssymposiet 2024
Færdig poster/plakat til brug på biodiversitetssymposiet 2024

Video med visualisering af projektets aktiviteter
Video fra det afsluttende symposium som herefter kan indgå i en opdateret LI artikel om LANDMARK projektet.