Styrkelse af sikkerhedskulturen i landbruget ved brug af kunstig intelligens, AI
Projektansvarlig: Christina Edstrand
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at understøtte landbrugsbedrifterne i at styrke sikkerhedskulturen ved at inddrage ny teknologi mere målrettet i indsatsen for at etablere attraktive og sikre arbejdspladser. Det sker ved, at AI (kunstig intelligens) bruges til at indsamle nuancerede data fra faktiske ulykkeshændelser, som efterfølgende kan understøtte udviklingen af intelligente AI-baserede sikkerhedsløsninger.
Gennem fokus på aktive, forebyggende handlinger og ledelsesmæssig handlekompetence, integreres globalt funderet, systematisk forebyggelse i landbrugsbedrifternes daglige drift.
Landbrugsbedrifternes grønne omstilling og mange andre indsatsområder kræver en solid arbejdsstyrke med erfarne medarbejdere og en robust tilgang af arbejdskraft til erhvervet som helhed. Men, der er en væsentlig udfordring, da erhvervet har ry for at være farligt og nedslidende. Der er derfor behov for at styrke sikkerhedskulturen ved bl.a. at inddrage resultaterne fra nyere forskning i risikostyring, der viser, at effektiv forebyggelse opnås gen-nem systematisering af sikre, forebyggende handlinger.
For at kunne iværksætte forebyggende handlinger er der indledningsvis behov for at få et overblik over risikoadfærden i landbruget. Der gennemføres derfor i AP1 en antropologisk undersøgelse, som skal give indsigt i, hvordan og hvorfor ulykker sker samt give viden om, hvad der kan gøres for at forebygge og forhindre ulykker. Dette sker i form af interview og observationer på landbrugsbedrifter. I forlængelse af dette etableres et samarbejde med Arbejdstilsynet, hvor der udvikles en AI-model, som kan indsamle detaljerede og fokuserede data fra anmeldte arbejdsulykker i landbruget. Der indsamles data om årsager til og følger af arbejdsulykker, hvilket giver ny og uddybende viden om, hvor der skal sættes ind forebyggende.
Der er en række arbejdsopgaver, der både kan føre til alvorlig nedslidning og farlige arbejdssituationer. Derfor belyses det i AP2 om ny teknologi i form af AI-modeller kan bidrage til at reducere nedslidningen og nogle af de farlige situationer. Det sker ved, at SEGES Innovation og AGCO Innovation Centre i samarbejde undersøger, om dataindsamling fra kamerateknologi og sensorer i førerhuset kombineret med AI-teknologi kan forebygge nedslidning og farlige arbejdssituationer. Der gennemføres en case, der med udgangspunkt i dataindsamlingen og identificerede arbejdssituationer danner baggrund for udvikling af AI-modeller, der visuelt og auditivt kan guide maskinoperatøren ift. at undgå nedslidning og farlige arbejdssituationer.
Forskning har vist, at procedurer, der beskriver en arbejdsopgave og gennemgang af risikovurderinger forud for gennemførelsen af opgaven, er blandt de mest forebyggende metoder til at undgå arbejdsulykker. Derfor udarbejdes i AP3 skabeloner for udvalgte indsatsområder, så de er hurtige og lette for landmændene og deres medarbejdere at tilgå via interaktive links. Den enkelte interaktive skabelon guider brugeren til at beskrive arbejdsprocedurerne og foretage en konkret risikovurdering af arbejdsopgaven, inden arbejdet går i gang.
For at øge effekten af projektets resultater og bidrage til at skabe en vedvarende kulturændring, gennemføres i AP4 en formidlingskampagne. Kampagnen har til formål at holdningspræge landmænd og medarbejdere i landbruget til at bruge deres rolle som formidlere og aktører i branchen til at indtænke sikkerhed og sundhed i deres budskaber. Via kampagnen motiveres til samtale om sikkerhedsadfærd på eksisterende fagspecifikke sociale medier. Det vil anspore brugerne til at iværksætte egne aktive, forebyggende handlinger og skabe konkrete fortællinger, der understøtter kulturændringen. Kampagnen understøttes af rollemodeller og influencere i landbruget, der vil tage en rolle som kulturambassadører.
Projektets effekt forventes overordnet at være, at der skabes øget fokus på sikkerhed gennem vedvarende adfærds- og kulturændringer, hvilket vil øge landbrugets evne til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, både nu og i fremtiden. Et udbygget kendskab til de grundlæggende motivationer for den adfærd landmændene og deres medarbejdere har i forhold til arbejdsmiljø og sikkerhed, sammenholdt med ny, detaljeret information fra arbejdsulykkesstatistikken samt brug af kamerateknologi og AI vil give branchen nye indsigter i, hvordan ulykker fremadrettet kan forebygges. Det forventes, at denne nye viden i kombination med en aktiv formidlingskampagne vil få landmændene og medarbejderne til at agere mere aktivt i forhold til at forebygge ulykker i det daglige arbejde.
Projektresultater: