Pattegriseoverlevelse

Projektansvarlig: Janni Hales Pedersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at øge pattegrisenes overlevelse og samtidig sikre, at søerne kan passe et højt antal grise indtil fravænning. Projektet består i 2024 af fem arbejdspakker: AP1 skal arbejde med at øge andelen af levendefødte ved strategisk faringsovervågning samt forsøge at flytte en større andel af faringerne fra nat til dag ved ændret fodringstidspunkt. AP2 arbejder med at øge overlevelsen fra fødsel og indtil dag 8 blandt grise, der vejer under 900 gram ved fødsel. AP3 skal reducere pattegrisedødeligheden fra fødsel til kuldudjævning. AP4 skal dokumentere, om en balanceret fedtsyreprofil og effektiv fedtomsætning øger soens mælkeproduktion, så kuldtilvæksten maksimeres, og søerne fravænner flere grise pr. kuld. AP5 skal via viden om søernes drikkeadfærd at øge pattegriseoverlevelsen. Projektet tilgodeser, at høj overlevelse og pasningsevne næppe kan forbedres markant via et enkelt bidrag fra f.eks. soens foder, vandoptagelse eller faringsovervågning. Det er et samspil af en række managementredskaber, der sikrer høj produktion. Besætningerne kan herefter i større eller mindre grad implementere tiltagene i staldene.

Projektresultater:

AP1:

Antal daglige fodringer og fodringstidspunkter før faring ændrede ikke faringstidspunkt
Meddelelse nr. 1308: Antallet og placering af daglige udfodringer fra indsættelse til faringens afslutning havde hverken indflydelse på antallet af dødfødte grise pr. kuld eller på andelen af søer, der startede faringen indenfor normal arbejdstid.

Den gode faring giver færre dødfødte pattegrise
Artikel i Magasinet Gris, der uddyber, at justering af foderstyrke og overvågning af faringer betyder mere end hvornår foder tildeles.

Faringsovervågning og reduktion af dødfødte grise
I videoen opsummeres viden fra de afprøvninger SEGES Innovation har gennemført for at vise hvad strategisk faringsovervågning betyder. Det er også forsøgt på flere måde at lokke søerne til at fare indenfor den normale arbejdstid. Til sidst præsenteres en konsekvensberegner, som kan bruges til at beregne forventede effekter af ekstra faringsovervågning, både i forhold til total pattegrisedødelighed, produktivitet og bundlinje.

Faringsovervågning øger både produktivitet og dækningsbidrag
SEGES Innovations nye konsekvensberegner gør det nemt for dig at beregne potentialet i effektiv faringsovervågning ud fra dine egne forudsætninger. Artikel i Magasinet Gris, januar 2025.

Foderstyrke før faring har afgørende betydning for mælkeproduktionen
Artikel i Magasinet Gris, der fortæller om vigtigheden af en høj foderstyrke i ugen op til faring for mælkeproduktion og egenfravænning, hvorfor det ikke anbefales at reducere foderstyrken de sidste døgn før faring.

Konsekvensberegninger vedrørende effekter af strategisk faringsovervågning på total pattegrisedødelighed, produktivitet og dækningsbidrag
Værktøj: Regnearket til beregning af effekter af strategisk faringsovervågning på pattegrisedødelighed, produktivitet og dækningsbidrag findes på landbrugsinfo og kan frit downloades.

Potentiale ved strategisk faringsovervågning til reduktion af dødfødte grise, bedre overlevelse samt effekt på dækningsbidrag
Notat nr. 2433: Der er udviklet en konsekvensberegner i et Excel-regneark, hvor det er let at beregne effekter af strategisk faringsovervågning på både besætningens totaldødelighed blandt pattegrise, produktivitet og dækningsbidrag.

Strategisk faringsovervågning reducerede andelen af dødfødte grise med 25,4 % på de store faringsdøgn
Meddelelse nr. 1302: Der blev opnået 25,4 % færre dødfødte grise pr. kuld i én besætning ved at supplere normal faringsovervågning fra kl. 05.00 til 14.00 med strategisk faringsovervågning fra kl. 18.00 til 04.00 på de tre store faringsdøgn.

Strategisk faringsovervågning reducerede dødfødte grise pr. kuld med henholdsvis 24 % og 39 % på de store faringsdøgn i to besætninger
Meddelelse nr. 1303: Strategisk faringsovervågning fra kl. 20.00 til 06.00 på de tre store faringsdøgn reducerede andelen af dødfødte grise med henholdsvis 24 % og 39 % i to besætninger. Besætningerne havde 22-23 totalfødte grise pr. kuld og de udførte derudover almindelig faringsovervågning fra kl. 07.00 til 15.30 og kl. 19.00 til 20.00 på alle ugens dage.

Sådan reducerer du antallet af dødfødte grise
Foredrag afholdt ved Soseminar, der præsenterer resultater fra forsøg med strategisk faringsovervågning og de gevinster, der kan være ved at intensivere overvågning i bestemte perioder.

AP2:

Giv pattegrisene en god immunitet
Artikel i Magasinet Gris omhandlende immunitet hos pattegrise afhængig af deres placering i fødselsrækkefølgen og hvad det betyder for måden, der kuldudjævnes på.

Råmælk
Foredrag afholdt for eksperter ved Farestaldsmøde omhandlende erfaringer og resultater fra afprøvning om grises immunitet overført til praksis.

AP3:

Et varmt nærmiljø forbedrer overlevelsen for nyfødte grise
Artikel i Magasinet Gris, der fortæller om resultater af en afprøvning, der undersøgte, hvorvidt brug af varmemåtte øger pattegrisenes overlevelse indtil kuldudjævning.

Nyt om varmemåtter
Foredrag afholdt for eksperter i Ekspertgruppe Farestaldsmanagement

Varmemåtter til nyfødte grise
Meddelelse nr. 1307: Grise født i stier med varmemåtter havde en signikant højere overlevelse indtil kuldudjævning sammenlignet med grise, der fødes i stier uden varmemåtter.

AP5:

Alle rejser sig, under halvdelen tømmer krybben
Der er potentiale til, at vandovervågning kan bruges til at finde diegivende søer, der har behov for ekstra opmærksomhed. Artikel i Magasinet Gris, januar 2025.