Klimatiltag der virker på grisens og bedriftens territoriale klimaaftryk

Projektansvarlig: Finn Udesen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Det er formålet at udvikle beregningsgrundlaget for forskellige virkemidlers klimaeffekt samt kombinationer af virkemidlers reducerende klimaaftryk, på bedriftens direkte klimaaftryk og på grisens klimaaftryk.

Projektet er organiseret i fire arbejdspakker (AP). Disse arbejdspakker omfatter en faglig og teknisk udvikling af formler til at beregne klimaeffekter af virkemidler på det territoriale klimaaftryk på såvel bedriften som på grisen. Der udvikles metoder til at rangere virkemidlernes effekter på baggrund af potentiale beregninger. Der udvikles mock-ups, der viser resultaterne. Klima- og miljødata på foderråvarer er helt afgørende for beregning af foderblandingers miljø- og klimaaftryk. For at kunne optimere foderblandingernes klimaaftryk udvikles der en klimanorm for alle typer af foderblandinger (ca. 20), som der findes normsæt på. Brugerfaciliteterne til at optimere og benchmarke foderblandingers klimaaftryk programmeres i SEGES klimafoderdata-base.

Projektresultater:

AP1

Beregning af scenarier 
Regnearket viser grundlaget for beregning af virkemidlernes effekter, samt hvordan effekterne af at kombinere virkemidlerne er beregnet

Scenarier for udledning af klimagasser ved griseproduktion
Notat 2407: Forbedret produktivitet og foder med reduceret klimaftryk har en lille reducerende effekt på bedriftens direkte klimaaftryk, hvorimod der er stor effekt på grisens klimaaftryk.

Virkemidler til reduktion af klimaaftryk på grisebedrifter
Notat 2419: I alle nye staldanlæg skal gylle ud af stalden hurtigst muligt. Linespilsanlæg og automatisk udslusningssystemer skal sikre mindst mulig emission af metan fra stalden. Jo større omsættelig tørstofmængde, der er i gyllen, når det kommer fra stalden, jo større potentiale er der for metanemission fra lagret, især i varme perioder. 

 

AP2

Klimafoderdatabase.dk
Notat 2439: Klimafoderdatabase.dk er et digitalt værktøj til brugere, der er interesserede i at beregne en foderblandings indhold af næringsstoffer og dets klimaaftryk. Det er et webbaseret værktøj, som vil erstatte Excel-arket Fodermiddeltabellen. 

 

AP3

Hvad er grisens CO2-aftryk, og kan vi reducere det?
Notat 2428: Anvendelse af livscyklusvurderinger i landbrugssystemer er ved at blive almindelig praksis, mens kommunikation af deres resultater til offentligheden er mindre almindelig. Formålet med dette notat er at give et overblik over livscyklusvurderinger udført på svineproduktion. Fokus har især været på emissionskilder og deraf følgende CO2-klimaaftryk og lovende muligheder for at reducere CO2-klimaaftrykket. Der er analyseret data fra 73 peer-reviewed LCA-artikler fra hele verden.

Metoder til vurdering af ændringer i arealanvendelse 
Notat 2427: Der beskrives tre forskellige metoder til at vurdere drivhusgasudledninger i forbindelse med ændringer i jordens anvendelse. De omtalte LUC-vurderingsmetoder bidrager til de grundlæggende LCA-analysers resultater for at give et indtryk af konsekvenserne ved at ændre på naturarealers anvendelse. Metoderne er ikke substituerbare men bør vælges ud fra, hvilken problemstilling der ønskes et svar på. Direct Land Use Change (dLUC) inddrager de direkte klimagasudledninger, der er resultatet af ændringer i jordens anvendelse. Indirect Land Use Change (iLUC) inddrager de indirekte klimagasser af ændringer i jordens anvendelse. Carbon Opportunity Cost (COC) inddrager naturområders kulstofindhold som alternativ til at dyrke jorden. 

 

AP4

Explainer - sådan reduceres klimaaftrykket i dansk griseproduktion
Video: hør mere om de virkemidler, der er med til at sænke dansk griseproduktions CO2-udledning

Griseproduktionens klimaaftryk
Indlæg på Nutrifaer landbrugsudstilling om klimavirkemidler og klimaberegninger, 17. januar 2024

Klimaaftryk
Præsentation til Rulledag, 24. september 2024

Klimafoderdatabase.dk
Præsentation til Fagligt Nyt, 4. januar 2024

Klimavirkemidler i landbruget: sådan kommer du i gang
Præsentation

Kursusindlæg for NORDEA-ansatte om klimavirkemidler
Præsentation 10. september 2024

Projekt for klimavirkemidler
Notits udgivet Magasinet Gris nr. 02, 2024