Virushåndtering

Projektansvarlig: Elisabeth Okholm Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at understøtte den nationale strategi for reduktion af PRRS hos grise, der skal øge andelen af besætninger, der er fri for PRRS-virus.

Målet for 2025 er, at 75 % af slagtegrisene er PRRS-antistofnegative og 85 % af sobesætningerne er deklarerede PRRS-antistofnegative. Desuden skal projektet belyse sundhed og økonomi ved smitte med Influenza A-virus i grise for at bibringe griseproducenterne konkrete vejledninger for håndtering af virusinfektionerne med mindst muligt produktionstab. F

rihed for PRRS-sygdom vil øge grisenes sundhed og produktivitet samt reducere forbruget af antibiotika. Projektet vil generere og udbrede viden om overvågning af besætninger for forekomst af PRRS-virus. I forbindelse med del-saneringer skal forekomsten af PRRS-virus overvåges løbende med materialer, som landmanden kan udtage selv (fx spytprøver).

Projektet vil kvantificere betydningen af hver prøveudtagning, og derudover bidrage med viden om smittespredning indenfor besætningen, og hvilke tiltag, landmanden vil få effekt af at implementere.

Projektet vil identificere og kvantificere risikofaktorer med betydning for smitte med PRRS, såsom handel med grise, luft, gylle, afhentning af døde grise, foderbiler og besøgende.

Resultater fra disse undersøgelser vil øge viden om årsager til PRRS-smittespredning og dermed mulige forebyggende tiltag, hvilket vil øge sandsynligheden for, at målet med PRRS-reduktionsplanen nås indenfor den forventede tidsramme, så dansk griseproduktion som helhed kan opnå de positive effekter (økonomisk og sundhedsmæssigt), som en lavere forekomst af PRRS-smittede besætninger vil medføre.

Med kendskab til den konkrete effekt på pattegrise og smågrises tilvækst med og uden influenzasmitte vil costbenefitberegning på influenzavaccination blive mulig, så der fremover kun anvendes vaccination mod influenza i de besætninger, hvor effekten modsvarer investeringen, hvilket forventes at reducere vaccineforbruget med 20- 50 %.

Projektresultater: