Overvågning af smitsomme kvægsygdomme (OSK)
Projektansvarlig:
Lars Pedersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion:
Projektets formål er at sikre et højt veterinært stade i Danmark, der giver basis for god dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvægbrugets økonomi.
Målet er at gennemføre den lovomfattede overvågning for IBR, BVD og Salmonella Dublin, gennemføre overvågningen for B-streptokokker, optimere detektion af indslæb af de nævnte infektioner, fremme smittebeskyttelse samt varetage kvægbrugets veterinære beredskab via følgende aktiviteter:
Gennemførsel af de lovpligtige overvågninger for BVD, IBR og Salmonella Dublin samt overvågningen for B-streptokokker på tankmælk og slagteblod -Udvikling og administration af overvågningsprogrammerne.Varetagelse af kvægbrugets beredskab, herunder SEGES’ særlige forpligtelser i tilfælde af udbrud med smitsomme kvægsygdomme
Administration af kvægerstatningsordningen samt refusionsordningen for særslagtning i tilfælde af salmonellose. Deltage i interne og eksterne beredskabsøvelser.
Vurdere risiko for introduktion af smitsomme kvægsygdomme.
Afsøge mere viden om smittespredning i danske kvægbesætninger og sikre effektiv bekæmpelse af sygdomme, herunder særligt bekæmpelsen af Salmonella Dublin Effekten er, at danske forbrugeres og eksportmarkedernes tillid til dansk mælk og oksekød opretholdes, og de igennem medvirker til de danske producenters og virksomheders mulighed for en rentabel afsætning.
AP1
Bluetongue truer Europas drøvtyggere igen – ligner situationen fra 2007
Hold godt øje med symptomer på Bluetongue hos kvæg og får, og kontakt straks dyrlægen, hvis I observerer noget bemærkelsesværdigt.
Rapport 2023
Overvågning for smitsommer kvægsygdomme
AP2
Besætninger med bluetongue fritages for offentligt tilsyn
Besætninger smittet med drøvtyggersygdommen bluetongue kan igen frit flytte dyr ud og ind af ejendommen, da offentligt tilsyn ikke længere giver fagligt mening og derfor ophæves.
Bluetongueudbrud i Danmark: Få svar på dine spørgsmål om bluetongue
Der er bekræftet udbrud af drøvtyggersygdommen bluetongue i Danmark. Sygdommen kan ikke overføres til kød eller mælk, og kan ikke smitte mennesker.
Bluetongue hos kvæg og andre drøvtyggere
Kort og godt om sygdommen bluetongue - symptomer, smitte, udbredelse, risiko m.m.
Bluetongue: Ny mulighed for dispensation fra Fast Græsningstryk
Nu kan du også søge dispensation, hvis dyrene holdes hjemme for at forebygge smitterisiko.
Det veterinære beredskab
Indlæg holdt på kvægkongres 2024. Det veterinære beredskabs svar på Bluetongue og andre smitsomme sygdomme. Hør hvordan det veterinære beredskab fungerer, hvordan vi overvåger landet for nyudbrud og sørger for at bekæmpe en indtrængen kvægsygdom. Hør også hvordan du selv bidrager til
Nu er det muligt at flytte drøvtyggere til og gennem Tyskland
Fødevarestyrelsen informerer om, at det nu er muligt at flytte drøvtyggere til og gennem Tyskland.
Seneste nyt om insektmidler i forhold til bluetongue
Seneste nyt fra Miljøstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen omkring insektmidler til brug på køretøjer, bygninger og dyr.
AP3
Bluetongue holder mig ikke vågen om natten - endnu
Artikel til KvægNyt
Bluetongue type 3 har ramt Danmark
Nyhed på LandbrugsInfo
Kom godt i gang med Salmonella-analysen i DMS
Kvægfagdyrlæge Betina B. Tvistholm har lavet en kort gennemgang af Salmonella analysen i DMS og gennemgår bl.a. hvordan man kan bruge den til at analysere tankmælksprøver og enkeltdyrsprøver.
SalmonellaNyt nr. 1 2024
Nyhedsbrev til alle mælkeleverende besætninger i Salmonella niveau 2
Salmonellanyt nr. 2 2024
Nyhedsbrev til alle mælkeleverende besætninger i Salmonella niveau 2
SalmonellaNyt nr 3 2024
Nyhedsbrev til alle mælkeleverende besætninger i Salmonella niveau 2
Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde om fælles indsats mod Salmonella Dublin i Messecenter Vesthimmerland, Aars. Flere aktører gik sammen om at holde et møde for både landmænd samt alle andre interessenter i forbindelse med kvæglandbrug. Initiativet kom da de gerne vil gøre en ekstra indsats i området for at bekæmpe Salmonella Dublin og forhindrer sygdommen i at brede sig yderligere. Mødet skulle bidrage til en fælles forståelse for, hvordan sygdommen breder sig, og hvordan vi beskytter hinanden og dermed undgår smitte mellem besætninger.
Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde om salmonella og smittebeskyttelse arrangeret af Vestjysk landboforening og Skjern-Å-Videbæk dyrlæger. Baggrunden er opblussen af smitte lokalt omkring Spjald. Derfor var alle kvægbrugere, deres ansatte, maskinstationer, servicepersonale i området inviteret. Ca. 65 personer deltog.
Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde hos Fjordland, Lemvig for kvægbrugskonsulenter og kvægdyrlæger. Fokus på smitteveje for Salmonella, sanering og smittebeskyttelse samt anvendelse af tests. Derudover demonstration af de nye funktioner i DMS.
Salmonella Dublin introduktion i malkekvægbesætninger
Undervisning af 50 veterinærstuderende på dyrlægeuddannelsen på KU
Salmonella Dublin og smittebeskyttelse
Møde om smittebeskyttelse og Salmonella arrangeret af Vestjysk Landboforening for landmænd, ansatte og interessenter med tilknytning til landbruget. Mødet udspringer af et succesfyldt møde afholdt i januar. Her var der indbudt inden for en snæver geografisk kreds. Til dette møde er invitationer sendt ud til en større kreds af landmænd og interessenter.
Salmonellakort giver hurtigt overblik
Med nyt salmonellakort kan du blandt andet planlægge din kørsel, så risikoen for smitte med salmonella mindskes mest muligt.
Smittebeskyttelsedag i Ko-Viden Kalvegruppen
Oplæg samt besætningsbesøg med fokus på smittebeskyttelse hos Kalvene i Ko-Viden Kalvegruppen
Smittebeskyttelse - en fælles indsats
Klientmøde hos Kvægdyrlægerne Midt om smittebeskyttelse med deltagelse af ca. 100 landmænd, ansatte og interessenter. Flere aktører indbudt til at give input.
Smittebeskyttelse - en fælles indsats
Et fællesmøde omkring opretholdelse af det gode sundhedsniveau for landmænd og andre interessenter på kvægområdet arrangeret af LandboNord. Afholdt i Brønderslev torsdag den 6. juni 2024 om aften. Der deltog cirka 40 i mødet hvor Betina Tvistholm holdt oplæg vedr. smittebeskyttelse, Salmonella Dublin samt Bluetongue.
Smittebeskyttelse kalve - hvad er vigtigt at være obs på
Oplæg samt besætningsbesøg med fokus på smittebeskyttelse hos Kalvene i Ko-Viden Kalvegruppen fra kl. 9-15
Små hop i lave salmonellaværdier
Små ændringer i salmonellaværdier skyldes sandsynligvis at der er taget et nyt reagens i brug på Eurofins Laboratorium
Stil skarpt på smittebeskyttelse
Oplæg samt besætningsbesøg med fokus på smittebeskyttelse hos Kalvene i Ko-Viden Kalvegruppen fra kl. 9-15
Undervisning af landbrugsskoleelever i emnerne Smittebeskyttelse og Salmonella Dublin
I et forsøg på at øge kendskabet til dels smittebeskyttelse og til Salmonella Dublin underviste Betina Tvistholm et hold landbrugselever. Eleverne var på 2. hovedforløb og tæt på afslutning af deres uddannelsesforløb.