Overvågning af smitsomme kvægsygdomme
Projektansvarlig: Lars Pedersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at sikre et højt veterinært stade i Danmark, der giver basis for god dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvægbrugets økonomi.
Et højt veterinært stade er nødvendigt for adgang til de internationale højprismarkeder, der er interessante for afsætning af danske mejeriprodukter. Målet er at gennemføre den lovomfattede overvågning for IBR, BVD og Salmonella Dublin, gennemføre overvågningen for B-streptokokker, optimere detektion af indslæb af de nævnte infektioner, fremme smittebeskyttelse samt varetage kvægbrugets veterinære beredskab via følgende aktiviteter:
- Gennemførsel af de lovpligtige overvågninger for BVD, IBR og Salmonella Dublin samt overvågningen for B-streptokokker på tankmælk og slagteblod
- Udvikling og administration af overvågningsprogrammerne
- Varetagelse af kvægbrugets beredskab, herunder SEGES’ særlige forpligtelser i tilfælde af udbrud med smitsomme kvægsygdomme
- Administration af kvægerstatningsordningen samt refusion for særslagtning i tilfælde af salmonellose
- Deltage i interne og eksterne beredskabsøvelser - Vurdere risiko for introduktion af smitsomme kvægsygdomme
- Afsøge mere viden om smittespredning i danske kvægbesætninger og sikre effektiv bekæmpelse af sygdomme, herunder særligt bekæmpelsen af Salmonella Dublin
Effekten er, at danske forbrugeres og eksportmarkedernes tillid til dansk mælk og oksekød opretholdes, og derigennem medvirker til de danske producenters og virksomheders mulighed for en
rentabel afsætning.
Projektresultater:
AP1
KalveTjek kan trækkes direkte i DMS
Med KalveTjek i DMS får du som slagtekalveproducent nem adgang til opdateret viden om dine leverandørbesætninger – præcis når det passer dig.
Mund- og klovesyge i Europa
Fredag den 10. januar 2025 blev der konstateret mund- og klovesyge i en lille vandbøffelbesætning i Brandenburg, øst for Berlin. Siden er der konstateret udbrud i både Ungarn og Slovakiet.
Mund- og klovsyge i Tyskland - hvilke forholdsregler skal jeg som landmand tage?
Det er vigtigt at vi minimerer risikoen for at få mund- og klovesyge her til Danmark, da dette vil få store konsekvenser for landbruget. Se her hvad du skal være opmærksom på.
Symptomer på Bluetongue kan forveksles med mund- og klovesyge
Udbrud af bluetongue i Danmark og mund- og klovesyge i Tyskland fremhæver vigtigheden af hurtig og præcis diagnostik for at beskytte kvægbesætninger
Værd at vide om mund- og klovesyge
Kort og godt om den meget smitsomme sygdom mund- og klovesyge, som angriber klovbærende dyr - herunder Kvæg: smitte, syptomer, diagnose, sanering m.m.
AP2
KvægLyt2: Fokus på mund-og klovesygeudbruddet i Tyskland
Den 10. januar 2025 blev Tyskland ramt af sit første udbrud af mund- og klovesyge i næsten 40 år. Sygdommen er yderst smitsom og en alvorlig trussel mod klovbærende dyr som kvæg, svin, får og geder. Men hvad betyder det for dig som dansk mælkeproducent?
Nyhed i DMS
Vigtig information til danske kvægbrugere angående forholdsregler i forbindelse med udbruddet af mund- og klovesyge i Tyskland.
Smittebeskyttelse i danske kvægbesætninger
Indstik i KvægNyt nr. 2-2025 uddelt til alle mælkeproducenter. Det indeholder anbefalinger til smittebeskyttelse i danske kvægbesætninger. Det er udsendt i forbindelse med udbrud af mund- og klovesyge i Tyskland.
AP3
Enhancing biosecurity on your farm
Præsentation til kvægkongres for ca. 50 primært udenlandske medarbejdere. Fokus er på smittebeskyttelse i hverdagen med praktiske tips til, hvordan den enkelte medarbejder bidrager.
Salmonella Dublin hos kvæg
Præsentation hos FVST den 29. januar omkring Salmonella dublin og salmonellose, samt håndtering af smittede besætninger og hvilke parametre, der er vigtige i en god handlingsplan.
Salmonella Dublin - en fælles indsats - Oplæg hos Lind Jensens Maskinfabrik
Præsentation og drøftelse af Salmonella Dublin og smittebeskyttelse i danske kvægbesætninger for montører, der arbejder med skrabeanlæg og udstyr til gyllehåndtering den 24. marts 2025
Salmonella program in Denmark
Oplæg for en delegation fra vækstlande - 9 forskellige lande var til stede