Fremtidens anvendelse af organogene jorde

Projektansvarlig: Frank Bondgaard

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at fremme en omkostningseffektiv anvendelse af organogene jorde med en optimering af anvendelsen i forhold til produktion, klima, miljø og natur. Målet er at udvikle metoder, der kan understøtte landmanden i at finde frem til de bedste anvendelser af de organogene jorde.

Projektet har fokus på den nuværende og fremtidige arealanvendelse af organogene jorde mht. klima, natur, miljø og landbrugsproduktion, samt samarbejde og involvering i udvalgte case områder. Der arbejdes i 2022 videre med scenarier i udvalgte områder og eksempler på bedriftsniveau med udgangspunkt i kortlægningen af organogene jorde i 2020/21.

Der er forskellige metoder til at optimere biodiversiteten på lavbundsjorde, som skal indgå som nye fremtidige naturarealer. En del af lavbundsjordene vil være dyrkede marker, forud for etablering af vådområde- og lavbundsprojekterne. Mulighederne for optimering af biodiversiteten i udtagne områder beskrives og formidles. Over tid vil mere vild natur indfinde sig, og der vil potentielt ske en kulstofopbygning i jorden, hvilket sikrer en høj klimaeffekt. På arealer med eksisterende, beskyttet natur vil der være en risiko for, at naturtyperne ikke kan tåle en øget vandstand. Hvis det tidligt i processen kan afgøres, om eksisterende natur vil udgøre en barriere for projektgennemførelsen, reduceres omfanget af spildte ressourcer. Til at effektivisere denne vurdering udvikles en beslutningsstøttemodel.

De etablerede paludikulturer følges og observeres i 2020-2022. Forsøgene skal vise udbyttepotentiale og proteinindhold i forskellige sumpkulturer og efterfølgende danne grundlag for anslåede dækningsbidrag i afgrøderne. Beregninger for vurdering af driftsøkonomi og indtjening fra eksisterende arealanvendelse efterprøves ved brug af data og erfaringer fra f.eks. demonstrationsområder. Disse beregninger omfatter tilpassede afgrødekalkuler og estimater for udvikling i jordværdi ved overgang til vådområder eller anden alternativ arealanvendelse, herunder paludikultur. I pilotområderne fortsættes de gode samarbejder - med fokus på klima-, natur- og miljø indsatser i lokalområdet, samt udtagning af lavbundsjorde og jordfordeling.

Projektets effekter vil være, at den fremtidige anvendelse af organogene jorde samlet set giver størst mulig værdi til gavn for klima, natur og miljø samt for de landmænd, der ejer arealerne. Effekten vil være en øgning i planlagte og gennemførte projekter for organogene jorde på min. 20 pct. årligt i forhold til nuværende niveau.

Projektresultater:

AP1

Indlæg på Workshop med rådgivere og lodsejere fra demonstrationsområder på SEGES i 25. nov
"Kvælstof- og klimaeffekter i kulstofrige landbrugsjorder v/ Leif Knudsen og Julie Therese Christensen, SEGES"

Indlæg på Workshop med rådgivere og lodsejere fra demonstrationsområder på SEGES i 25. nov
"Klimaindsats fra et økologisk perspektiv, kontrolleret dræning og afgræsning i vådlagte arealer v/ Sven Hermansen & Frank Willem Oudshoorn, Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Winnie Heltborg, SEGES"

Indlæg på Workshop med rådgivere og lodsejere fra demonstrationsområder på SEGES i 25. nov
Status på Living Labs v/ Mads Lægdsgaard Madsen, SEGES

Indlæg på Workshop med rådgivere og lodsejere fra demonstrationsområder på SEGES i 25. nov.
Test og diskussion af platforme på landmand.dk vedr. jordfordeling og klima-indsats i hele Danmark v/ Mette Lønne og Frank Bondgaard, SEGES. Online demonstration på www.landmand.dk.

Lavbundsstudietur 31.08.22 - Program
Erfaringsudveksling mellem Holland og Danmark vedr. lavbundsindsatsen. Universiteter, kommuner, SEGES mfl.

Lavbundsstudietur 31.08.22 - Præsentation
Præsentation om Cooperation between different actors in relation to changed land use v/Frank Bondgaard.Præsentation på lavbundsstudietur

Oplæg for LRF i Sverige om den danske klimaindsats på kulstofrige landbrugsjorde
I forbindelse med besøg fra LRF i Sverige blev der afholdt et oplæg omkring klimaindsats på kulstofrige landbrugsjorde for 35 deltagere som var hovedsageligt var landmænd

Program for workshop med rådgivere og lodsejere fra demonstrationsområder på SEGES i 25. nov
Workshop på SEGES om kulstofrige lavbundsjorder 25. november. For DLBR-konsulenter og landmænd.

Rapport: De kulstofrige lavbundsjorder i Danmark - anvendelse, placering og potentiale
Rapporten De kulstofrige landbrugsjorder i Danmark - Anvendelse, placering og potentiale for udtag kortlægger anvendelsen af landbrugsjorder i Danmark, der er rige på kulstof og afdækker, hvor der via frivillig lodsejerinvolvering kan findes relevante og egnede arealer til udtagning. Konklusionerne vil løbende blive udbygget med flere analyser.

Sammenligning af Vådområde- og lavbundsordning og Klima-Lavbundsordningen
Se dette skema v/SEGES Innovation, som giver et overblik over Vådområde- og lavbundsordning og Klima-Lavbundsordningen.

AP2

Beslutningsstøtte Klima-Lavbund
Fakta ark Beslutningsstøtte Klima-Lavbund

Beslutningsstøttemodel for de kulstofrige landbrugsjorder
Naturbeskyttelse, klimavirkemiddel, fortsat produktion, paludikulturer, udtagning, klimakreditter, ekstensivering, skov, solcelleparker er nogle af mulighederne. SEGES giver et overblik med forbehold, da meget er uafklaret.

Faktaark - Beslutningsstøtte jordfordeling
Ved etablering af Klima-Lavbundsprojekter og vådområde- og lavbundsprojekter kan du få tilbudt en engangskompensation, indgå i en jordfordeling eller begge dele. Engangskompensationen dækker det værditab, der opstår, når arealer ekstensiveres og vådlægges, og du ikke længere kan dyrke afgrøder, gødske, jordbearbejde eller sprøjte. 

Faktaark - Beslutningsstøtte Vådområde- og lavbundsordningen
Vådområde- og lavbundsordningen rummer både vådområdeprojekter og lavbundsprojekter på kulstofrig landbrugsjord. Generelt kan det siges, at et vådområdeprojekt skal have vand fra et større opland. Dette er ikke nødvendigt for et lavbundsprojekt. Der bruges forskellige metoder til at genskabe den naturlige vandstand i projekterne, så som naturlige slyngninger, hævning af vandløbsbunden og overrisling.

LinkedIn opslag om mulig løsning på konflikt mellem natur og klimaindsats
Hvordan kan ønsket om at gøre lavbundsarealerne mere våde forenes med målene for habitatnaturtyperne?

Hvilken natur kan der skabes på de organogene arealer?
Når landbrugsarealer tages ud af produktion og vådlægges, vil der indfinde sig vilde plantearter af blomster, græsser, siv, buske og træer.

Indsatser for biodiversitet efter etablering af lavbundsprojekt
Høslæt, afgræsning, samhegning og lidt tilgroning kan skubbe naturen i lavbundsprojektområderne i en mere positiv retning

 
Oplæg på temadag om hvordan ønsket om at gøre lavbundsarealerne mere våde forenes med målene for habitatnaturtyperne? 
 
Workshop 25.05.22 Udfordring med at sikre naturen i området
Oplæg på workshop i forbindelse med ekskursion til lavbundsprojekter.

AP3

Deltagelse i webinar EJP SOIL WP8 INSURE Workshop 5. april
Dagsorden til WP8 INSURE Workshop webinar. EU Regional Forum - Peatland rewetting in agriculture - why and how? 

Dyrkning af paludikulturer
Hvis lavbundsjorden sættes under vand, er det slut med at dyrke landbrugsafgrøder. Her kan i stedet dyrkes paludikulturer, som fx dunhammer, rørgræs, standsvingel eller rajsvingel. Paludikulturer har positive klima-, miljø- og naturmæssige effekter. Siden indeholder afslutningsrapport. 

Workshop: Peatlands for climate change mitigation in agriculture 4-5 October 
Programme for Peatlands for climate change mitigation in agriculture. Mapping peatlands and their current use, greenhouse gas balances of agricultural peatlands Paludiculture workshop - Finland, Nederlands and Denmark etc. - researchers from the whole world. Workshop sponsored by OECD-CRP & Land-CRAFT.  

AP4

Eksempler på tilpasning af afgrødekalkuler, lavbundsjord
De tilpassede afgrødekalkuler er et bud på økonomien ved dyrkning af afgrøder på lavbundsjorde, modficeret pårimært på udbytter og gødningsmængder i forhold til udgangspunktet, dyrkning på uvandet grovsand.

Landmandens økonomi i anvendelsen af organogene jorde
SEGES Innovation har vurderet økonomien for landbrugere ved udtagning af lavbundsjord. Økonomien for den enkelte landbruger afhænger af bl.a. værditab, kompensation og effekter på produktionsmæssig sammenhæng.

Oplæg for lettere
I forbindelse med besøg fra Letland blev der afholdt et oplæg omkring lavbundsjorder, og betydningen af disse.

Udtagning af lavbundsjorde: Landmandens økonomi
Du kan tage lavbundsjord ud af drift for at reducere klimapåvirkningen fra disse arealer. Under Klima-lavbundsordningen kan du få en engangskompensation ved udtagning eller deltage i en jordfordeling. Vurdér konsekvenserne for værditab og den driftsmæssige sammenhæng som f.eks. harmonikrav og staldnær afgræsning.

AP5

Afrapportering af demonstrationsområdet ved LandboNord
Kort beskrivelse af arbejdet i demonstrationsområderne ved LandboNord i 2022.

Afrapportering af demonstrationsområdet ved Velas
Kort beskrivelse af arbejdet i demonstrationsområderne ved Velas i 2022.

Facebookopslag - podcast
Podcast om landbrugsrådgiverens rolle for en ideel udtagningsproces på Facebook

Fakta og gode råd om udtagning af landbrugsjorder
Ifølge Landbrugsaftalen skal der i Danmark vådgøres 55.500 ha og ekstensiveres 38.000 ha med randarealer. Det er dog landbrugets ambition at tage 100.000 ha lavbundsjord/kulstofrig landbrugsjord ud af drift i Danmark.

Møde om carbon farming med Aarhus Universitet på Foulum
Fælles fundament for samarbejde omkring Living Lab.

Podcast
Hvad er landbrugsrådgiverens rolle i udtagningen af 100.000 hektar kulstofrige landbrugsjorder?