Særlig indsats om facilitering af kollektive virkemidler - "Udtagningskonsulenter", 2024

Projektansvarlig: Simon Bjorholm

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at udtage og vådgøre så mange lavbundsjorder som muligt og etablere frivillige kollektive miljøvirkemidler, som vedtaget i forbindelse med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug (Landbrugsaftalen, 2021). Dette gøres ved, at udtagningskonsulenterne skal skabe øget interesse blandt lodsejere for at indgå i udtagningsprojekter og agere bindeled til kommuner, Vandoplandsstyregrupper og andre aktører samt drive opstarten af projekterne.

Aktiviteter:
Udtagningskonsulenterne gennemfører en landsdækkende, opsøgende indsats blandt lodsejere, der har mulighed for at indgå i udtagningsprojekter, med information om ordningerne, herunder krav og forpligtelser, man som tilsagnshaver skal leve op til.
I dialog med kommuner, Vandoplandsstyregrupper (VOS’er), Naturstyrelsen og andre aktører koordinerer udtagningskonsulenterne indsatsen, så det er de mest optimale projekter, der gennemføres.

Udtagningskonsulenterne yder den nødvendige bistand til lodsejere med ansøgning om og etablering af minivådområder samt ansøgning om tilskud til Klima-Lavbundsprojekter, hvor lodsejerne selv er tilsagsnhavere. Udtagningskonsulenterne understøtter herudover den indledende dialog for større projekter sammen med kommuner og Naturstyrelsen. Der gennemføres den nødvendige efteruddannelse for at sikre, at udtagningskonsulenterne kan udføre opgaverne og løbende effektivisere indsatsen. De nødvendige IT-værktøjer, analyser og vejledningsmaterialer stilles til rådighed. Der leveres herudover ekspertbistand for at sikre, at eventuelle problemer bliver håndteret. Der gennemføres en landsdækkende kommunikationsindsats for at skabe opmærksomhed om indsatsen.

Effekten af udtagning af lavbundsjorde er reduktion af landbrugets udledning af klimagasser, og effekten af etablering af frivillige kollektive miljøvirkemidler er reduktion af landbrugets tab af næringsstoffer til vandmiljøet.

Projektresultater:

AP 4

Lavbundsjorderne 2024 - nye digitale kort
De kulstofrige lavbundsjorde spiller en væsentlig rolle for klimagasemissionerne fra landbruget. Men hvor meget tørv er der egentlig tilbage i dem? Og får vi mere ud af at oversvømme dem med saltvand, hvor det naturligt kan lade sig gøre?

Nyttige genveje til Oplands- og Udtagningskonsulenter
Find en samling af nyttige links omkring projekter med vådområder, lavbundsjorder og Klima-Lavbund. Du finder f.eks. genveje til viden om udtagning af landbrugsjorder, processen i vådområde- eller lavbundsprojekter, nyttige kontakter, overblik over ordninger, jura, økonomi og meget mere.

Se opdateret kort over mulige placeringer af minivådområder på Landmand.dk
SEGES Innovation har opdateret analysen på Landmand.dk, der viser mulige placeringer til minivådområder. Analysen er opdateret med det nye tilskudskort, og den enkelte landmand kan se placeringer på de marker, der indgik i EU-ansøgningen i 2023.