Særlig indsats om facilitering af kollektive virkemidler - "Udtagningskonsulenter", 2024

Projektansvarlig: Simon Bjorholm

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at udtage og vådgøre så mange lavbundsjorder som muligt og etablere frivillige kollektive miljøvirkemidler, som vedtaget i forbindelse med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug (Landbrugsaftalen, 2021). Dette gøres ved, at udtagningskonsulenterne skal skabe øget interesse blandt lodsejere for at indgå i udtagningsprojekter og agere bindeled til kommuner, Vandoplandsstyregrupper og andre aktører samt drive opstarten af projekterne.

Aktiviteter:
Udtagningskonsulenterne gennemfører en landsdækkende, opsøgende indsats blandt lodsejere, der har mulighed for at indgå i udtagningsprojekter, med information om ordningerne, herunder krav og forpligtelser, man som tilsagnshaver skal leve op til.
I dialog med kommuner, Vandoplandsstyregrupper (VOS’er), Naturstyrelsen og andre aktører koordinerer udtagningskonsulenterne indsatsen, så det er de mest optimale projekter, der gennemføres.

Udtagningskonsulenterne yder den nødvendige bistand til lodsejere med ansøgning om og etablering af minivådområder samt ansøgning om tilskud til Klima-Lavbundsprojekter, hvor lodsejerne selv er tilsagsnhavere. Udtagningskonsulenterne understøtter herudover den indledende dialog for større projekter sammen med kommuner og Naturstyrelsen. Der gennemføres den nødvendige efteruddannelse for at sikre, at udtagningskonsulenterne kan udføre opgaverne og løbende effektivisere indsatsen. De nødvendige IT-værktøjer, analyser og vejledningsmaterialer stilles til rådighed. Der leveres herudover ekspertbistand for at sikre, at eventuelle problemer bliver håndteret. Der gennemføres en landsdækkende kommunikationsindsats for at skabe opmærksomhed om indsatsen.

Effekten af udtagning af lavbundsjorde er reduktion af landbrugets udledning af klimagasser, og effekten af etablering af frivillige kollektive miljøvirkemidler er reduktion af landbrugets tab af næringsstoffer til vandmiljøet.

Projektresultater:

 

AP1

Styregruppemøde med advisory board 29. februar
Dagsorden til styregruppemøde med deltagelse af advisory board.

Styregruppemøde i udtagningskonsulentprojektet 4. juni
Dagsorden til styregruppemøde i udtagningskonsulentprojektet.

 

AP2

Erfaringsdelingsdage for udtagningskonsulenter 23. april
Programmet dækker udover erfaringsudveksling blandt andet den nye opgavebeskrivelse for udtagningskonsulenterne, forskellige aktørers forventninger til VOS'erne, kompensationsmodeller og tilskudsordninger.

Møde med Team Midt 18. juni - Program
Besøg i projektområde med Aarhus Kommune.

Møde med Team Nord 13. juni - Program
Oplæg om biodiversitet og besøg i St. Vildmose. 

Møde med Team Sjælland og Fyn 6. juni - program
Møde med rundvisning på udvalgte projektområder.

Møde med Team Syd 12. juni - Program
Besigtige Kvong Mose - et gennemført projektområde, snak om forløbet mv. samt besigtige område under forundersøgelse og tale om, hvilke tiltag, der kunne anvendes i området.

 

AP 4

Artikel i Landbrugsavisen 8. oktober
Mange flere end sidste år har søgt om at anlægge minivådområder.

Lavbundsjorderne 2024 - nye digitale kort
De kulstofrige lavbundsjorde spiller en væsentlig rolle for klimagasemissionerne fra landbruget. Men hvor meget tørv er der egentlig tilbage i dem? Og får vi mere ud af at oversvømme dem med saltvand, hvor det naturligt kan lade sig gøre?

Lokale grønne treparter, omlægningsplaner og udtagningskonsulenter
Webinar om de lokale grønne treparter.

Natur og biodiversitet på arealer med permanent ekstensivering
Webinar om den nye tilskudsordning til Permanent ekstensivering.

Nyttige genveje til Oplands- og Udtagningskonsulenter
Find en samling af nyttige links omkring projekter med vådområder, lavbundsjorder og Klima-Lavbund. Du finder f.eks. genveje til viden om udtagning af landbrugsjorder, processen i vådområde- eller lavbundsprojekter, nyttige kontakter, overblik over ordninger, jura, økonomi og meget mere.

Oplæg på Fælles temadag om udtagning af landbrugsarealer
Introduktion til udtagningskonsulentordningen.

Oplæg på Plantekongres 10. januar 2024
Udtagningsprojekter - Hvordan får vi dem til at lykkes?

Se opdateret kort over mulige placeringer af minivådområder på Landmand.dk
SEGES Innovation har opdateret analysen på Landmand.dk, der viser mulige placeringer til minivådområder. Analysen er opdateret med det nye tilskudskort, og den enkelte landmand kan se placeringer på de marker, der indgik i EU-ansøgningen i 2023.

 

AP5

Udtagningskonsulenternes lokale leverancer
Oversigt over Udtagningskonsulenternes landsdækkende kommunikation på orienteringsmøder, temadage og i form af artikler, nyhedsbreve og opslag på sociale medier mv.