Klimaindsats på kulstofrige landbrugsjorde
Projektansvarlig: Frank Bondgaard
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at sænke drivhusgasudledningen fra kulstofrige landbrugsjorde, som vurderes til at udgøre godt 20% af landbrugets samlede udledning. Dette gøres ved at etablere samarbejdsplatforme med landmænd og lokale interessenter, ved præcisering af klimaeffekterne og undersøgelse af lokale hydrologiske forhold samt ved at klarlægge de økonomiske muligheder og konsekvenser for landmænd. Der skabes Living Labs, som er innovative platforme for lokale interessenter i et landskab. Her identificeres behov, afprøves løsninger, valideres resultater og implementeres foranstaltninger. Der etableres Living Labs flere steder i landet med hovedfokus på udtagning af kulstofrige landbrugsjorde. Viden fra projektets arbejdspakker inddrages i arbejdet i de lokale Living Labs. Den nyeste nationale og internationale forskning følges og formidles. Der foretages litteraturstudie med særlig fokus på før og efter emissioner af klimagasser. Der deltages i nationale og internationale konferencer. Der udarbejdes anvisninger til fremme af natur og biodiversitet på de udtagne kulstofrige landbrugsjorde. Vidensgrundlaget omkring hydrologiske og klimamæssige effekter ved udtagning af kulstofrige landbrugsjorde styrkes, og der foretages erfaringsindsamling gennem bl.a. casestudier på udvalgte lokaliteter. Derudover undersøges det, hvordan der opnås størst mulig reduktion i kvælstofudledningen ved udtagning og vådlægning af de kulstofrige landbrugsjorder. For at sikre et overblik, og at korrekte data anvendes i rådgivningsindsatsen, bygges der en interaktiv platform med flere funktioner i relation til klimaindsatsen. Denne platform skal fungere som et værktøj for de lokale rådgivere i deres samarbejde med lodsejerne. Med udgangspunkt i nuværende landbrugsordninger kan der som minimum forventes en klimaeffekt på 10-13 ton CO2 for hver hektar kulstofrig landbrugsjord, der udtages. Resultaterne i projektet forventes at være til gavn både for den konventionelle og økologiske sektor.
Projektresultater:
AP1
Er det muligt at opstille solceller på lavbundsjorde?
Der er mange holdninger til, hvor solcelleparker skal placeres i landskabet for at tage hensyn til både natur, miljø, herunder vandmiljø, landbrugsjord samt naboer. Et nyt hensyn er, om solceller kan etableres på kulstofrige lavbundsarealer.
Faktaark - Permanent ekstensivering
Læs nærmere om, hvilke arealer der kan udtages i permanent ekstensivering, særlige opmærksomhedspunkter, efterfølgende muligheder og begrænsninger mv.
Fjordland - Anna Worm
Uddannelse af lodsejerrepræsentanter
Høst af biomasse på lavbundsjorder
Samarbejde med GUDP-projektet HØSTTEK mfl. om høst af biomasse på lavbundsjorder efter udtagning. Naturstyrelsen, BiomassProtein mfl., Food & Bio Cluster Denmark, Curru-Tek, Kronospan, AST, Eiler Chr. Knudsen, Conterra, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Jena Trading.
Møde med den svenske Miljøstyrelse om udtagning af kulstofrige landbrugsjorder den 2. februar - Præsentation
Indlæg om forskellige modeller for udtagning af kulstofrige landbrugsjorder i Sverige og Danmark.
Møde med Naturstyrelsen om mulighederne vedr. opkøb af ejendomme i udtagningen 16. januar
Præsentation v/Frank Bondgaard - hvilken rolle kunne udtagningskonsulenterne have?
Møde mellem SEGES og MST om klima-lavbundsordningen 27. juni
På mødet blev blandt andet drøftet reglen for at opnå kompensation for permanent græs eller omdrift, samt hvilke natur-/biodiversitetsunderstøttende tiltag, der ska lvære støtteberettigede.
Opdatering aStudieturen til Polenf guide til lavbundsordning, klima-lavbundsordning og ordning for ekstensivering af græs
SEGES Innovation har udarbejdet denne guideline for at danne et overblik over, hvad man som rådgiver og landmand skal være opmærksom på, hvis man via en af de gældende tilskudsordninger vil udtage kulstofrige lavbundsjorde fra landbrugsdrift.
Sagro - Karen Thomasen
Solceller på lavbundsjord
Velas - Eja Lund
1-2 Living Lab møde/møder mellem lodsejere, lokale interessenter og naturstyrelsens specialister i høst af biomasse samt specialister i prioritering af biodiversitet ved udtagning og genopretning af kulstofrige lavbundsjorder fra Aarhus Universitet
Vurdering af værditab på jord og produktionsanlæg ved udtagning af kulstofrig landbrugsjord
I projektet ”Klimaindsats på kulstofrige lavbundsjorde” 2022-2024 er der blandt andet arbejdet med de udfordringer, der kan være ved at udtage kulstofrig landbrugsjord og en efterfølgende vådlægning.
Workshop i Brønderslev med Plan22+ projektet - Præsentation
Præsentation v/Frank Bondgaard, SEGES om kortlægning af lavbundsjorder i forbindelse med udtagningen i Brønderslev kommune.
AP2
Brochure om udtagning revideret
Den nuværende ambition om at udtage 100.000 hektar kulstofrig lavbundsjorder stammer fra landbrugsaftalen i 2021. Der blev med landbrugsaftalen afsat midler til udtagning og vådgøring af 50.500 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer og ekstensivering med slæt af 38.000 hektar.
Ekspertgruppen for udtagning har i 2024 foreslået vådgøring af 80.000 hektar inkl. randarealer og ekstensivering 20.000 hektar. Det nye tørvekort
2022 har estimeret, at der er et areal på 118.000 hektar kulstofrig landbrugsjord med over 6 procent kulstof tilbage i Danmark.
Kortmateriale over forventet klimaeffekt på lavbundsjordene
Hvilke arealer kunne give den største klimamæssige effekt?
Opdateret artikel om Fakta og gode råd om udtagning af landbrugsjorder
Ifølge Landbrugsaftalen skal der i Danmark vådgøres 55.500 ha og ekstensiveres 38.000 ha med randarealer. Det er dog landbrugets ambition at tage 100.000 ha lavbundsjord/kulstofrig landbrugsjord ud af drift i Danmark.
Pixibog om udtagning af landbrugsjord opdateret
Kort & godt om udtagning af landbrugsjord.
AP3
Møde i Living Lab – biodiversitet i lavbundprojekt Ulkær Mose
Centrale aktører fra landbrugsrådgivning, Naturstyrelsen og kommunen mødtes til drøftelse om mulighederne for at tilgodese biodiversitet i kommende lavbundsprojekt hos central lodsejer i projektområdet.
Studietur til Polen
Internt møde på SEGES om studieturen til Polen.
Udfordringer - biodiversitet i lavbundsprojekter
Oplæg på National Engagement Workshop v/Rikke Rørby, SEGES.
AP4
AP5
AP6
En automatisering af integrationen mellem Landmand.dk og kort- eller dataleverandører samt Rettighedsmodel
Udvidelse og automatisering af integrationen mellem landmand.dk og kort- eller data-leverandører. Opgradering af de anvendte rettighedsmodeller for at styrke samarbejdet mellem landmænd og rådgivere i udtagningen af kulstofrige landbrugsjorder.
Strategisk kortlægning af tørvejorde og den fremtidige klimaindsats i projekt 108507 Klimaindsats på kulstofrige landbrugsjorder 2022-2024
Udvidelse og automatisering af integrationen mellem landmand.dk og kort- eller data-leverandører. Opgradering af de anvendte rettighedsmodeller for at styrke samarbejdet mellem landmænd og rådgivere i udtagningen af kulstofrige landbrugsjorder.