Fodertiltag med klimaeffekt

Projektansvarlig: Karoline Blaabjerg

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at reducere foderets klimabelastning ved hjælp af forbedret fodereffektivitet og brug af mindre klimabelastende foderblandinger. Målene for projektets 5 arbejdspakker er:

  1. At kunne anvise foderstrategier og fodersammensætning til søer, som maksimerer produktiviteten samtidig med, at klima- og miljøbelastningen reduceres – bl.a. i form af lavere brug af protein (sojaskrå).
  2. At kunne anvise lavprotein-fasefoderstrategier til smågrise, som maksimerer effektiviteten og minimerer miljø og klimabelastning under hensyn til krav om ingen zink og lavt antibiotikaforbrug.
  3. At kunne anvise optimale næringsstofindhold i foderblandinger til alle dyregrupper under hensyn til effektivitet og klimaaftryk samt at kunne anvise fodermiddelvalg, som kan mindske klimabelastningen både med og uden hensyntagen til LUC.
  4. At teste, hvilken effektivitet, der kan opnås af kommercielle foderblandinger med forskelligt klimaaftryk.
  5. At kunne anvise den mest effektive foderkurve ved fodring af grise med moderne genetik med henblik på at opnå maksimalt dækningsbidrag og minimalt klimaaftryk.

Effekten bliver forbedret fodereffektivitet og brug af lavproteinblandinger til både søer, smågrise og slagtesvin til gavn for klimaet. Reduceret forbrug af foder og protein vil reducere ammoniakfordampningen og foderomkostningerne. Der forventes reduktion af foderforbrug med 50 FEso pr. årsso og 0,05 FEsv pr. kg tilvækst for smågrise og slagtesvin, hvilket bidraget med 1 kg CO2e, 1,6 kg CO2e og 3,6 kg CO2e pr. slagtet gris (100-150.000 ton CO2e pr. år).

Projektresultater:

AP2: Fasefodring uden medicinsk zink
Foredrag afholdt ved Fagligt Nyt 2022.

AP2: Livet uden zinkoxid - dansk version
Foredrag afholdt ved Grisekongres 2022.

AP2: Livet uden zinkoxid - engelsk version
Foredrag afholdt ved Grisekongres 2022.

AP2: Ny fasefodring til smågrise
Fire forskellige strategier for fasefodring til smågrise gav samme produktivitet og behandlingsniveau, som en traditionel 3-fasefodring. Det giver flere muligheder for at anvende flere fasefodringsstrategier og billige råvarer. Meddelelse nr. 1266.

AP3: Ideal protein and low protein diets for piglets
Foredrag, keynote, ZeroZincSummit 2022.

AP3: Ideal protein and low protein diets for piglets
Abstract til ZeroZincSummit 2022.

AP3: Idealproteinkonceptet under lup
Foredrag afholdt ved Fodringsseminar 2022.

AP3: Kan hensyntagen til metan flytte på valg af fodermidler?
Foredrag, Temagruppe Ernæring

AP3: Klimaaftryk for typisk foder til søer, smågrise og slagtegrise
I notatet er klimaaftrykket for typisk foder til søer, smågrise og slagtegrise ved hjemmeblanding og indkøb af færdigfoder beregnet. Det kan fx bruges som udgangspunkt for klimaaftrykket for indkøbte smågrise – eller til gennemsnit for dansk grisekød. Notat nr. 2213.

AP3: Marginalt slagtesvind og marginalt foderforbrug
Foredrag, Temagruppe Ernæring

AP3: Produktivitet er godt for bundlinje og klima
Foredrag afholdt ved Fagligt Nyt 2022.

AP3: Rammen for grisens klimabelastning
Foredrag afholdt ved Fodringsseminar 2022.

AP3: Reduktion i proteinniveau eller alternagtive proteinfodermilder som værktøj til reduktion af foderets klimaaftryk?
Foredrag, Temagruppe Ernæring

AP4: Aminosyreanalyse af mineralske foderblandinger
Det var ikke muligt at analysere mineralske foderblandinger med tilsatte proteinholdige råvarer for total mængde af aminosyrer med en sådan sikkerhed, at det kunne bruges i en kontrolfunktion. Problematikker, usikkerheder og fremtidige løsninger er diskuteret i dette notat. Notat nr. 2227.

AP4: Fire brud på foder med lavere klimaaftryk
Fire firmaers bud på foder med lavere klimaaftryk til slagtegrise er afprøvet på Forsøgsstation Grønhøj. Magasinet Gris, november 2022.

AP4: Foderblandinger med lavt klimaaftryk kan levere tilfredsstillende produktivitet
Landbrugets klimaaftryk skal reduceres, og foderets klimaaftryk er en væsentlig del af løsningen. DLG, Danish Agro, BAT Agrar og Hedegaard har alle leveret foder med lavere klimaaftryk til slagtegrise end en traditionel korn/sojablanding. Når produktiviteten medregnes, har firmaerne leveret reduktioner på 38-58 %, når klimaaftrykket fra fældet regnskov medregnes. Meddelelse nr. 1267.

AP4: Optimal fodring af grise i vækst
Foredrag afholdt ved Grisekongres 2022.

AP4: Resultater fra Firmaafprøvning - lavere klimaaftryk
Foredrag afholdt ved Fagligt Nyt 2022.

AP4: Viden fra firmaafprøvning af klimavenligt foder
Foredrag, Temagruppe Ernæring

AP5: Effekt af slutfoderkurver til slagtegrise på tilvækst, foderforbrug og kødprocent
Der blev ikke fundet forskel i produktionsværdi pr. gris ved fodring med slutfoderstyrke på maks. 3,0 - 3,2 - 3,4 - 3,6 eller 3,8 FEsv/dag. Produktionsværdi pr. stiplads pr. år var højest for maks. 3,6 FEsv/dag og adskilte sig ikke signifikant fra maks. 3,4 og 3,8 FEsv/dag. Der var signifikant forskel til grupperne, der blev fodret med maks. 3,0 eller 3,2 FEsv/dag. Dette gør sig gældende for både sogrise og galtgrise, der var signifikant forskellige i produktionsværdier. Meddelelse nr. 1276.

AP5: Forsøg med slutfoderstyrke til slagtegrise
Artikel, Magasinet Gris, august 2022.