Pig Academy

Projektansvarlig: Elin Aarestrup Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektet har til formål at udvikle og styrke svinelinjen på landbrugsuddannelsen og dermed bidrage til at skabe en attraktiv uddannelse, der kan tiltrække, fastholde og færdiguddanne endnu flere dygtige landmænd med svin som speciale. Tendensen gennem de seneste år er, at antallet af elever med speciale i svin, er støt faldende. Vi vil bidrage til at vende denne udvikling med en række aktiviteter, der på forskellig vis styrker uddannelsen. Målet er at:

  • forbedre landbrugselevernes oplevelser med svineproduktion i praksis – både i forhold til antal besøg og kvaliteten af besøgene.
  • eleverne mødes af svinefagligt undervisningsmateriale, der er interessant, relevant og tidssvarende.
  • skabe netværk på tværs af elever med svineproduktion som speciale.
  • klæde underviserne endnu bedre på til at kunne forberede eleverne til aktuelle og fremtidige udfordringer i branchen.
  • sikre, at nyeste viden fra SEGES Svineproduktion forankres hos lærere og elever på tværs af skolerne.

De mål vil vi opnå ved at etablere netværk af besøgsværter omkring landbrugsskolerne, udvikle digitale undervisningsmaterialer til brug for lærerne i undervisningen, afholde en række faglige arrangementer for eleverne – både på hovedforløb 2. og for elever på Produktionslederuddannelsen. Sidst men ikke mindst vil vi sørge for den halvårlige opdatering af underviserne for at sikre, at de altid kender den nyeste viden.

Effekten af aktiviteterne er samlet set en styrkelse af landbrugsuddannelsen med speciale i svin, hvor aktiviteterne er med til at skabe en endnu mere interessant, relevant og tidssvarende uddannelse. Det bidrager til at gøre uddannelsen mere attraktiv for eleverne. Aktiviteterne er delvist baseret på en undersøgelse blandt elever og lærer, som er gennemført i Pig Academy i 2021.

Projektresultater:

AP1

Evalueringsspørgsmål til refleksionsspillet
Spørgeramme udsendt elever på grundforløb på landbrugsskole.

Formidling via Nordjyllands fb
Samlet formidling på Nordjyllands facebook-side vedr. Grisekorps Nordjylland.

Grisekorps opstart
Skabelon/Konceptbeskrivelse og materialer til opstartsmøder for praktikforløb hos griseproducenter.

Interviewguide
Belysning af baggrund og konkretisering af Grisekorpset.

Invitation  til alle nordjyske griseproducenter
Flyer - uddelt på Grisekongressen og uddelt til DLBR via Nordjyllands Landbrugsskole. Landmænd mødes og sætter rammerne og sikrer ejerskabsfølelse og ansvarlighed for erhvervet i fremtiden.

Møde om Grisekorps Nordjylland
24/11 Workshop med landmænd - Opstarts-/dialogmøde vedr. Grisekorps Nordjylland. Program.

Refleksionsspil
Brætspil som understøtter elevernes dialog og perspektivering efter praktisk besøg i en griseproduktion. Indeholder en lærervejledning.

AP2

App: Sund Gris
Værktøj til landbrugsskoleelever både under uddannelse på skole og i praktikperioder. Indeholder fotos og videoer af sygdomme hos gris, økonomiberegner ift. dødelighed hos grise og quizzer i genkendelse og håndtering af sygdomme hos gris.

Hvem er bedst til grisesundhed?
Information om appen Sund Gris og om dertilhørende konkurrence udsendt til landbrugsskoler.

AP3

Arrangement for Produktionsledere
22/11-23/11 Styrke netværk og samarbejde mellem produktionsledere på forskellige landbrugsskoler. Produktionslederne var på besætningsbesøg og skulle præsentere mulige optimeringspunkter for hinanden.

Fagdag andet hovedforløb #1
1/4 Fagdag for elever fra 8 landbrugsskoler. Præsentation af faglige emner fra SEGES Gris og med fokus på klima.

Fagdag andet hovedforløb #2
4/5 Fagdag for elever fra 6 landbrugsskoler. Præsentation af faglige emner fra SEGES Gris og med fokus på zinkfri fravænning, so- og pattegriseoverlevelse. Der blev afholdt en workshop vedr. dækningsbidrag.

AP4

Møde i ekspertgruppen
18/5-19/5 Sidste nyt fra projektet, digitale værktøjer samt faglige præsentationer indenfor fremtidens so, vækstdyr og økologi. Workshop til afdækning af muligheder for inddragelse af  digitale elementer i undervisningen.

Møde i ekspertgruppen
16/11 Præsentation af resultater fra workshop i maj, præsenteret ifa. Sundhedsapp, samt faglige emner som græs til grise og vacciner i fremtiden. Mødet foregik via Teams.