Overvågning af smitsomme kvægsygdomme (OSK)

Projektansvarlig:
Lars Pedersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Projektets formål er at sikre et højt veterinært stade i Danmark, der giver basis for god dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvægbrugets økonomi. Målet er at gennemføre den lovomfattede overvågning for IBR, BVD og Salmonella Dublin, gennemføre overvågningen for B-streptokokker, optimere detektion af indslæb af de nævnte infektioner, fremme smittebeskyttelse samt varetage kvægbrugets veterinære beredskab via følgende aktiviteter:

Gennemførsel af de lovpligtige overvågninger for BVD, IBR og Salmonella Dublin samt overvågningen for B-streptokokker på tankmælk og slagteblod -Udvikling og administration af overvågningsprogrammerne

Varetagelse af kvægbrugets beredskab, herunder SEGES’ særlige forpligtelser i tilfælde af udbrud med smit-somme kvægsygdomme.

Administration af kvægerstatningsordningen samt refusionsordningen for særslagtning i tilfælde af salmonellose

Deltage i interne og eksterne beredskabsøvelser -Vurdere risiko for introduktion af smitsomme kvægsygdomme.

Afsøge mere viden om smittespredning i danske kvægbesætninger og sikre effektiv bekæmpelse af sygdomme, herunder særligt bekæmpelsen af Salmonella Dublin Effekten er, at danske forbrugeres og eksportmarkedernes tillid til dansk mælk og oksekød opretholdes, og derigennem medvirker til de danske producenters og virksomheders mulighed for en rentabel afsætning.

Projektresultater:

AP1

 

AP2

 

AP3

Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde om fælles indsats mod Salmonella Dublin i Messecenter Vesthimmerland, Aars. Flere aktører gik sammen om at holde et møde for både landmænd samt alle andre interessenter i forbindelse med kvæglandbrug. Initiativet kom da de gerne vil gøre en ekstra indsats i området for at bekæmpe Salmonella Dublin og forhindrer sygdommen i at brede sig yderligere. Mødet skulle bidrage til en fælles forståelse for, hvordan sygdommen breder sig, og hvordan vi  beskytter hinanden og dermed undgår smitte mellem besætninger. 

Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde om salmonella og smittebeskyttelse arrangeret af Vestjysk landboforening og Skjern-Å-Videbæk dyrlæger. Baggrunden er opblussen af smitte lokalt omkring Spjald. Derfor var alle kvægbrugere, deres ansatte, maskinstationer, servicepersonale i området inviteret. Ca. 65 personer deltog. 

Salmonella Dublin - en fælles indsats
Møde hos Fjordland, Lemvig for kvægbrugskonsulenter og kvægdyrlæger. Fokus på smitteveje for Salmonella, sanering og smittebeskyttelse samt anvendelse af tests. Derudover demostration af de nye funktioner i DMS. 

Salmonella Dublin introduktion i malkekvægbesætninger
Undervisning af 50 veterinærstuderende på dyrlægeuddannelsen på KU

Salmonella Dublin og smittebeskyttelse
Møde om smittebeskyttelse og Salmonella arrangeret af Vestjysk Landboforening for landmænd, ansatte og interessenter med tilknytning til landbruget. Mødet udspringer af et succesfyldt møde afholdt i januar. Her var der indbudt inden for en snæver geografisk kreds. Til dette møde er invitationer sendt ud til en større kreds af landmænd og interessenter.

Smittebeskyttelse - en fælles indsats
Klientmøde hos Kvægdyrlægerne Midt om smittebeskyttelse med deltagelse af ca. 100 landmænd, ansatte og interessenter. Flere aktører indbudt til at give input.