Bæredygtig majsdyrkning

Projektansvarlig: Martin Mikkelsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at gøre grovfoderproduktionen af majs både miljø- og klimamæssigt samt økonomisk mere bæredygtig. Projektets mål er at udvikle nye og optimere eksisterende dyrkningspraksisser og -systemer for majs i forhold til at sænke det miljø- og klimamæssige aftryk, under samtidig optimering af produktionsøkonomien.

Projektet består overordnet af to typer aktiviteter, som er påbegyndt i projektets første år, og som der arbejdes videre med i projektets andet år. De to typer leder i samspil leder frem mod opfyldelsen af formålet. I den ene type arbejdes der bredt med udvikling og optimering af en række aspekter af dyrknings- og management-praksis. I den anden type er der fokus på at dokumentere miljøeffekten, ved måling af kvælstofudledningen, af nogle af de mest effektfulde nyere dyrkningstiltag, for en mere miljømæssigt skånsom majsproduktion. I førstnævnte type gennemføres markforsøg med optimal teknik for placering af gylle – herunder placeringssted, gyllemængde og -type samt udbringningsteknik; effekten af afgasset gylle, som er stærkt stigende i anvendelse; bedste type af efterafgrøde i samspil med jordens kvælstofniveau; forbedret teknik til ukrudtsbekæmpelse med brændere i økologisk dyrkning; optimering af høsttidspunkt i nye majstyper; samt videreudvikling af beslutningsstøtteværktøjer for optimalt høsttidspunkt.

Aktiviteterne omkring dokumentation af miljømæssig effekt af dyrkningstiltag centreres omkring tre forsøg. Arealerne vælges, så resultaterne samlet repræsenterer de kvælstofniveauer, som findes i grovfodersædskifter. Der indgår tiltag omkring optimering af efterafgrøder, placering af gylle som startgødning, og anvendelse af nitrifikationshæmmere i både gylle og kløvergræs før omlægning.

Effekten er en mindre udvaskning af kvælstof fra landbruget til vandmiljøet og en mindre emission af lattergas til atmosfæren. Desuden at majs kan fastholdes i alle egne af landet, hvilket på den enkelte bedrift kan betyde 1.400 kr. pr. ko svarende til 5.000 kr. pr. ha majs som følge af primært færre maskinomkostninger og større mælkeydelse. Dertil kan forbedring af management samt tiltag med placeret gylle, placering af mindre mængder fosfor i såsporet og behandling af kløvergræs med nitrifikationshæmmer før omlægning til majs give en gevinst på 1600 kr. pr. ha majs.

Projektresultater:

AP1

Aktuelt nyt om dyrkning af majs
Indlæg ved Grovfoderseminar 8. februar 2022.

Bæredygtig majsdyrkning
Show til Plantekongres 2023.

Få fuld virkning af gylle og kvælstof til majs
Placering af gylle og brug af nitrifikationshæmmer sikrer en god udnyttelse af gylle i majs.

Følg tørstofprocenten i majshelsæd
På 7 lokaliteter fordelt over det meste af landet følges tørstofprocenten i 3 uger op til høst i 4 majssorter til helsæd. Se resultater fra prøver udtaget på 3 lokaliteter 22-31/8. 

Følg tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemajs
I fem marker fordelt over det meste af landet følges tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemajs i tiden frem til høst. Se resultaterne fra prøver i 2 marker udtaget 24. oktober 2022. Moniteringen er afsluttet.

Gødskning af grovfoder
Indlæg ved webinar om gødskning af grovfoder, herunder majs.

Hjulmontering og dæktyper ved såning af majs
Selv under særdeles gode kørselsforhold har hjulsporing mellem rækkerne med VF-dæk øget udbyttet med 100 foderenheder pr. ha.

Høst af kernemajs
Kernemajs skal høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og med maks. 40 pct. vand. Senere høst øger risikoen for angreb af Fusarium.

Høst og ensilering af kolbemajs
Kolbemajs høstes med 55 pct. tørstof. Marker med en god og ensartet kolbeudvikling er bedst egnet til kolbemajs. Sørg for kort snitlængde og god kerneknusning. Vær opmærksom på at have tilpas lille udtagningsflade

Høsttidspunkt for majs til helsæd
Majs med kolbeudvikling skal høstes med 30-34 pct. tørstof. Vandmangel udsætter modningen. Det er den del af marken, som bidrager mest til udbyttet, som bestemmer høsttidspunktet.

Høsttider i typer af majssorter
Udbyttet har toppet i første halvdel af oktober i alle sorter med et tørstofindhold mellem 35 og 40 procent. Indholdet af stivelse samt energikoncentrationen stiger indtil slutningen af oktober. FK NDF er på et stabilt niveau i oktober.

Jævn ændring i tørstofindholdet i kolbe- og kernemajs i september
Fra midten af oktober er vandprocenterne stagneret i kernemajs, mens tørstofindholdet er forsat med at stige lidt i sidste halve af oktober i det usædvanlig lune vejr.

Lav et jævnt, fast og fugtigt såbed til majs
Såbedet til majs skal være bearbejdet i dybden, men skal være pakket og fugtigt, så næringsstofferne kan transporteres kapillært hen til majsens rødder.

Majssorter 2023
"Se de spritnye resultater for majssorter på sortinfo. Sortsvalgmajs.dk er opdateret med de nye resultater. Vælg kun majssorter, som er afprøvet mindst to år i landsforsøgene."

Minimering af skader forårsaget af råger og andre fugle via sådybde og tromling
Såning i 10 cm dybde og efterfølgende tromling har været mest effektiv til at begrænse fugleskade i majs og givet flest planter.

Monitering af typer af efterafgrøder i majs med drone og satellit
Demonstrationer i 2020 og 2021 af 10 forskellige efterafgrøder i majs tyder på, at satellitdata kan være et interessant redskab til vurdering af plantedækket af efterafgrøder i majs. Der er desværre ikke brugbare resultater fra 2 forsøg anlagt i 2022.

Nyt om dyrkning af majs
Indlæg ved Plantekongres 19. januar 2022.

Nedvisning og behandling af kløvergræs med Vizura før ompløjning til majs
Nedvisning giver en bedre udvikling af majsplanterne og giver rentable merudbytter. Behandling med nitrifikationshæmmer giver retable merudbytter og reducerer N-min indholdet i jorden og dermed risikoen for udvaskning af kvælstof.

Udbytteprognosemodel for majs
Modellen for udbytteprognose i majs i cropmanager er videreudviklet med udbytte-, klima- og markdata for 2016-2022.

Placering af startgødning i såsporet - storparcelforsøg
Der er ikke høstet merudbytte for placering af fosfor i såsporet men forskellig placeringsteknik. 

Rækkebrænding af ukrudt i majs
Rækkebrænding, som supplemet til ukrudtsharvning og radrensning, har reduceret udkrudt effektivt og øget udbyttet med 65 procent fra 62,8 til 103,7 afgrødeenheder pr. ha.

Skal gylle flyttes fra kvægejendomme for at give plads til startgødning til majshelsæd?
Generelt er der ikke økonomi ved at flytte gylle fra kvægejendomme for at få plads til startgødning. Kun hvis der er større merudbytter for startgødning end vist i forsøgene, eller gyllen kan afhændes til en høj pris, kan det være fordelagtigt.

Stigende mængder kvælstof til majs i nedfældet og placeret kvæggylle og afgasset biomasse
Forsøgene tyder på, at den optimale mængde kvælstof til majs er 30-40 kg kvælstof pr. ha lavere, når gyllen placeres end når den nedfældes traditionelt. 

Sådan sår du majs
"Vent med at så majs, indtil jordtemperaturen som gennemsnit over et døgn har passeret 8 gr. C i 10 cm dybde og vejrudsigten samtidig lover fortsat stigende temperaturer. 
Så med præcis samme rækkeafstand, men så ikke i hjulspor."

Technologies to improve nutrient utilization and maize production with special focus on phosphorous and nitrogen
Indlæg ved Europæisk majsmøde 8. september 2022.

Tilsætning af nitrifikationshæmmer og placering af kvæggylle og afgasset biomasse i majs
Der høstet rentable merudbytte for tilsætning af en nitrifikationshæmmer til gylle og for placering af gylle uanset mængden af placeret fosfor

Typer af efterafgrøder i majsmarker med forskellig frugtbarhed
Tidlig såning af efterafgrøde – 4 uger efter majssåning i majsens stadium 14-15 – giver en stor dækning, men kan påvirke udbyttet negativt på kølige jordtyper og i år, hvor majsen udvikler sig forholdsvis langsomt i juni og juli.

Typer af startgødning til majs Placeret fosfor giver rentable merudbytter. 
Placering af en lille mængde fosfor i såsporet har virket dårligere end traditionel placering af samme mængde fosfor. 

AP2

Bæredygtig dyrkning af majs
Hvornår er det optimale tidspunkt at bringe gylle ud og så efterafgrøderne? Her får du erfaringer fra to års forsøg hos LandboSyd.

Bæredygtig dyrkning af majs med måling af kvælstofudvaskning i 2021/2022
Udsættelse af gylleudbringning til lige før majssåning og efterafgrøder med god dækningsgrad reducerer kvælstofudvaskningen.

Bæredygtig dyrkning af majs med måling af kvælstofudvaskning i 2022/2023, 2022
I 2022 har placering af gylle givet et stort merudbytte, mens udbragt gylle i vækstperioden har påvirket udbyttet negativt. Efterafgrøderne har reduceret udbyttet. Kraftige efterafgrøder har reduceret N-min og dermed risikoen for kvælstofudvaskning. Reduceret kvælstoftilførsel har været mere effektiv til at reducere N-min indholdet i efteråret end efterafgrøderne og strategierne for gylletilførsel. Måling af udvaskning fortsætter til april 2023.

Etablering af efterafgrøde i majs
En god og sikker etablering af efterafgrøde i majs er vigtig. Efterafgrøden skal senest sås, når majsen har 5-6 blade, med en såteknik der giver en sikker og høj markspiringsprocent. I majs efter klø-vergræs sås efterafgrøden, når majsen har 4 blade.

Facebookopslag om podcast

Podcast: Efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse i majs
En god etablering af efterafgrøder er vigtig, og det samme er en effektiv ukrudtsbekæmpelse – særligt, hvis du har hanespore i din majs. I denne podcast gennemgår vi, hvordan du bedst etablerer efterafgrøder og bekæmper ukrudt.