Styrkelse af landbrugsbedrifternes økonomiske robusthed – en forudsætning for den bæredygtige udvikling
Projektansvarlig: Michael Højholdt
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at sikre det økonomiske fundament for omstilling til et mere bæredygtigt landbrugserhverv gennem en øget indtjening og forbedret økonomisk robusthed på bedrifterne. Det sker ved at analysere, hvad der kendetegner den økonomisk robuste landbrugsvirksomhed og på den baggrund stille viden og værktøjer til rådighed, der understøtter fremtidens landbrugsproduktion. Et afgørende element i at skabe fundamentet for at kunne analysere de økonomiske forhold i landbrugserhvervet er ØkonomiDataBasen, hvor økonomiske data og bæredygtighedsdata fra bedrifterne løbende samles. I AP1 sikres der løbende opsamling, kvalitetssikring og validering af data i ØkonomiDataBasen. Disse data danner et unikt grundlag for en lang række af analyser og beregningsmodeller. Det gælder bl.a. etablering af det økonomiske vidensgrundlag i AP2, for totaløkonomien i landbrugsproduktionen og effekter af prisudviklingen, der danner basis for vurdering af de fremadrettede økonomiske perspektiver for produktionen. Der er i AP3 fokus på tiltag, der kan sikre bæredygtig udvikling i form af f.eks. investeringer og inspiration fra sammenligningstal mellem bedrifter. Der er også fokus på finansieringsmulighederne for den bæredygtige udvikling (AP4), hvilket er et væsentligt og afgørende element for den enkelte bedrifts fremtidsmuligheder. Desuden bliver der i AP5 ajourført en række driftsøkonomiske værktøjer som kan understøtte beslutningsprocesserne på den enkelte bedrift omkring bl.a. afgrødevalg og forpagtning. Det forventes at den enkelte landbruger på baggrund af projektets mange resultater får et rigtigt stærkt grundlag for at forbedre driftsresultatet og dermed økonomien på bedriften. Det forventes, at ca. 50 pct. af landbrugerne på heltidsbedrifterne vil anvende et eller flere af projektets resultater i løbet af projektperioden eller de efterfølgende 2-3 år. Det forventes, at den nye viden vil medvirke til at forbedre det gennemsnitlige økonomiske resultat med mindst 5 pct. per år på ca. 50 pct. af heltidsbedrifterne.
Projektresultater:
AP1
AP2
Interviewguide til TOP 2-landmænd
Karakteristika og status for TOP 2-landmænd anno 2015 og 2022.
Styrkelse af landbrugsbedrifternes økonomiske robusthed – en forudsætning for den bæredygtige udvikling
Invitation til samarbejde med DLBR om TOP 2-landmænd - rundsendt til alle DLBR-virksomheder.
Totaløkonomien i landbruget
25/9 Præsentation af de totaløkonomiske resultater og notater til Temagruppen Produktionsøkonomi Gris.
Økonomiske resultater for bedrifter med hovedproduktion grise i 2023
Rapport. Der er stor forskel i udviklingen i regnskabsresultaterne i 2023 alt efter driftgrenen. Smågriseproducenterne øgede resultaterne markant, mens slagtegriseproducenterne og de integrerede producenter havde lavere resultater end året før.
Økonomiske resultater for bedrifter med hovedproduktion mælk i 2023
Rapport. Driftsresultatet efter ejeraflønning blev i 2023 1.259.000 kr. i gennemsnit for alle mælkeproducenter, hvilket er 2.464.000 kr. lavere end driftsresultatet i 2022. Afkastningsgraden faldt til 5,7 %, hvilket er 5,4 procentpoint lavere end i 2022.
Økonomiske resultater for bedrifter med hovedproduktion planteavl i 2023
Rapport. 2023 var et år præget af overordnede faldende kornpriser fra et meget højt niveau i 2022 og fortsat stigende omkostninger særligt på stykomkostninger og finansieringsomkostninger.
AP3
Grovfoder: Fra produktion til bundlinje
Artikel. Omkostninger til hjemmeproduceret eller indkøbt grovfoder er den største enkeltstående stykomkostning i mælkeproduktionen. Der kan således være et stort økonomisk potentiale ved at sætte fokus på grovfoderproduktionen, og bruge de mange hjælpeværktøjer og managementprogrammer som tidligere er udviklet til formålet.
Hvordan kan investeringer i bæredygtighedstiltag påvirke den økonomiske robusthed? – del 1
Artikel. Omhandler undersøgelse af hvordan investeringer i bæredygtighedstiltag kan påvirke den økonomiske robusthed, og herigennem hvordan varierende vilkår for lånoptagelse påvirker renten og dermed økonomien i en given investering.
Hvordan kan investeringer i bæredygtighedstiltag påvirke den økonomiske robusthed? – del 1
Notat. Del 1 af 2, som undersøger hvordan investeringer i bæredygtighedstiltag kan påvirke den økonomiske robusthed, og herigennem hvordan varierende vilkår for lånoptagelse påvirker renten og dermed økonomien i en given investering. Del 1 er skrevet inden resultatet af trepartsforhandlingerne om en potential kommende CO2- og kvælstofafgift for landbruget.
Inspirationskatalog "Veje til bedre indtjening"
Kataloget ”Veje til bedre indtjening” beskriver konkrete tiltag indenfor det produktionsfaglige område for udvalgte driftsgrene. Formålet med kataloget er, at den enkelte landmand kan finde inspiration til udviklingspunkter og tiltag for at forbedre sin økonomiske robusthed"Formålet med kataloget er, at den enkelte landmand kan finde inspiration til udviklingspunkter og tiltag for at forbedre sin økonomiske robusthed".
Sammenligningstal for salgsafgrøder og grovfoderproduktion 2023 viser stor spredning
Artikel. Du kan forbedre dine resultater og økonomiske robusthed ved at bruge sammenligningstallene som inspiration og til at sætte mål efter.
Veje til bedre indtjening
25/9 Indlæg for Temagruppen Produktionsøkonomi Gris af inspirationskataloget Veje til bedre indtjening.
Veje til bedre indtjening: Inspirationskatalog med indsatsområder
Artikel. Der er flere veje til at opnå bedre indtjening i en landbrugsvirksomhed. Find konkrete forslag til hvordan din indtjening kan forbedres gennem forskellige tiltag på bedriften.
AP4
AP5
Afgrødevalg i markbruget
Med værktøjet Økonomi i afgrøder og sædskifter kan du beregne og sammenligne økonomien i forskellige afgrøder og sædskifter på en hurtig måde og estimere konsekvenser af ændringer i forudsætninger.
Sådan beregner du omkostninger og CO2-udledning i forbindelse med transport
Transportomkostninger i markbruget afhænger bl.a. af transportafstand, markstørrelse, varemængde og transportløsning. SEGES’ regnearksværktøj kan hjælpe dig med at estimere omkostningerne til transport, samt tidsforbrug og udledning af CO2. Beskrivelse af beregninger er ajourført.
Økonomi i forpagtning
Regnearket ”Økonomi ved forpagtning” er videreudviklet og ajourført med normdata for omkostninger fra de aktuelle budgetkalkuler for de hyppigst dyrkede afgrøder. Der er som noget nyt sammenligningsgrundlag for betalte forpagtningspriser for en valgfri årrække. Der er udarbejdet en vejledning, hvori der gennemgås funktioner og datagrundlag for regnearket: Økonomi i forpagtning, og der der er en række tips til anvendelse af værktøjet.
Økonomiske normtal og beregningsværktøjer
14/8 Præsentation for landbrugsskolelærere.
Videnspredning
Grovfoderproduktionen kræver god planlægning
Artikel i EffektivLandbrug. Seges Innovation understreger, at det handler om at tage afsæt i den enkelte bedrifts beskaffenhed, når der skal dyrkes grovfoder - herunder jordtype, arrondering, muligheder for sædskifte, dyrkningsforhold, maskinanvendelse, vanding og så videre.
Stor spredning i resultater mellem bedrifter
Artikel i EffektivLandbrug. Det er vigtigt, at man gennemgår sin grovfoderproduktion og vurderer optimeringsmulighederne, lyder det fra Seges Innovation, som melder om store forskelle i resultaterne mellem bedrifterne.