Reduceret emission af klimagasser og ammoniak fra griseproduktion
Projektansvarlig: Michael Holm
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet er at dokumentere og reducere emissioner af klimagasser, lugt og ammoniak fra stald og lager. Det opnås ved at gennemføre udviklings- og afprøvningsopgaver vedrørende: Måling af metanemission fra gylleforsuret slagtegrisestald samt fra gyllelager med forsuret gylle Måling af det reducerede elforbrug ved at gyllekøle med ”Miljøkit” fra Klimadan Forstærkning af datagrundlaget for lugt-, ammoniak- og metanemission fra sostalde med løsgående søer Måling af metanemissionen fra stald og gyllelagre ved typiske råvaresammensætninger af foder Projektet består af fem arbejdspakker, hvor der gennemføres måling af metanemission fra stald og gyllelagre ved typiske råvaresammensætninger af foder. Datagrundlaget for metan-, lugt- og ammoniakemission fra farestalde med løsgående og fikserede søer forstærkes. Derudover måles forskellige temperatur- og ventilationsforhold i drægtighedsstalde med henblik på en opdatering af ventilationsnormerne. Energibesparelse i forbindelse med gyllekøling undersøges. Metanreduktionseffekten fra stald og lager fra stalde med gylleforsuring undersøges. Den vigtigste drivhusgasudledning fra stald og lager er metan, og denne udledning er i dag hovedsaglig fastsat ud fra modelberegninger. Ugentlig udslusning af gylle fra stalde forventes at kunne bidrage med 4.000 tons sparet CO2e fra stalden pr. år pr. 100.000 stipladser, det implementeres i. Denne effekt vil blive forstærket, når hyppig udslusning kombineres med gyllekøling. Projektet vil bidrage til at dokumentere, at gylleforsuring reducerer klimagasudledningen med 70 % fra stald og lager, hvilket vil bidrage med 50.000 tons CO2e ved den forventede udbredelse på 4,7 % af stipladserne i 2030.
Projektresultater:
AP1:
Lugtemission fra procestanke under svovlsyreforsuring i grisestalde
Erfaring nr. 2403: Svovlbrinteemissionen fra tre procestanke i forbindelse med forsuringsanlæg er blevet bestemt. Der ses stor døgnvariation med svovlbrinteniveauer mellem 0 og ca. 3500 ppm. Lugtstoffer blev bestemt kvalitativt med PTR-TOF-MS og sammensætningen er domineret af svovlforbindelser (svovlbrinte og metanthiol), mens andre lugtstoffer kun har meget lille betydning.
Spændende projekter skal dokumentere forsuringens effekt på metanemission
Nye forsøg viser, at forsuring ikke kun påvirker ammoniak, men også effektivt reducerer metanproduktionen i gyllen samt emissionerne under lagringen i gylletanken. Artikel i Magasinet Gris.
AP2:
Erfa-møde for miljørådgivere Gris
Præsentation for DLBR-erfagruppe for miljøkonsulenter
Virkemidler til stalde
Artikel i Specialudgaven af Gris, der bl.a. beskriver effekt af gyllekøling
AP4:
Emission fra farestalde med løsgående søer
SEGES Innovation undersøger i et igangværende projekt, om lugtemissioner fra løse søer i farestalden reelt er højere end i kassestier. Artikel bragt i Magasinet Gris.
Hvordan påvirker CO2-afgiften min griseproduktion?
Foredrag afholdt ved Grisekongres
AP5:
Foderets indflydelse på slagtegrisens klimaaftryk
Indlæg afholdt ved Fodringsseminar 2024