Fremtidens slagtegrisestald 2025

Projektansvarlig: Torben Jensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at videreudvikle stalde til slagtegrise med fokus på bæredygtighed, klimaaftryk og dyrevelfærd ved at undersøge betydningen af anvendelse af bæredygtige materialer i bygningerne, daglig fjernelse af gødningen fra stalden og opstaldning af slagtegrisene i større grupper, hhv. 40-45 grise pr. sti og 300-400 grise pr. sti.

Projektet rummer fire arbejdspakker (AP), som vurderes at være væsentlige for en fremtidig slagtegrisestald.

AP 1 belyser, hvordan materialevalget påvirker staldens bæredygtighed og hvilken betydning, ændringer i materialevalget har for bygningens klimaaftryk og pris. Der arbejdes med alternativer til stål og beton, hvor det bl.a. belyses, om træ kan erstatte stål og hvordan beton kan gøres mere bæredygtigt ved at erstatte traditionel cement med CO2-reducerende cement.

I AP 2 udvikles en større sti, som er tilpasset bredere bygninger og med en stiudformning, som tilgodeser dyrevelfærd og tager hensyn til miljø- og klimapåvirkning. I arbejdspak-ken undersøges også flokstørrelsens (som er en konsekvens af den større sti) betydning for produktivitet, stifunktion og tidsforbrug.

I AP 3 undersøges daglig udslusning af gylle ved hjælp af linespilsanlæg med det formål at få linespil godkendt som en teknologi på Miljøministeriets Teknologiliste. Daglig udslusning af gødning er et vigtigt element i at begrænse udledningen af metan fra staldene.

I AP 4 belyses og dokumenteres, om opstaldning af grise i flokke på 300-400 dyr med automatisk udsortering til slagtning er et stisystem, som er konkurrencedygtigt med traditionelle stier.

De arbejds- og fodringsmæssige fordele og ulemper ved konceptet belyses og der skaffes valide opgørelser over grisenes produktivitet. Til at generere den nye viden arbejdes der metodemæssigt med både sammenlignende afprøvninger, erfaringsindsamling og formidling i skrift og tale. Nye klimavenlige materialer og konstruktioner vil fremtidssikre dansk staldbyggeri. Når nye stalde opføres, vil denne viden kunne indgå og dermed blive implementeret.

Viden opnået i dette projekt vil belyse, hvilke effekter, det er muligt at opnå via materialevalg og konstruktionsløsninger. Produktionssikre stalde og stiindretning, hvor grise opstaldes i større flokke med en stor andel fast gulv, vil sikre en god produktivitet og dyrevelfærd samt lavt ressourceforbrug og mindre miljøbelastning. Denne viden kan både implementeres i renovering og nybyggeri af stalde til slagtegrise. Optagelse af linespil på Miljøstyrelsens Teknologiliste, hvor effekten på ammoniak og lugt er dokumenteret, vil bidrage til, at landmanden kan anvende linespilsanlæg i forbindelse med miljøgodkendelsen og det derved kan implementeres i nye stalde. Derved opnås en markant metanreduktion fra staldene

Projektresultater: