Grass4ever – forlængelse af græsmarkernes varighed

Projektansvarlig: Torben Spanggaard Frandsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at fremme en konkurrencedygtig og miljømæssig bæredygtig græsproduktion. Målet er at øge græsmarkernes varighed for at opnå mindre risiko for kvælstofudvaskning ved omlægning og øget kulstofbinding ved et øget græsareal i Danmark. Projektet bygger videre på forsøg og resultater fra projektet ”klimavenlig græsproduktion”, der blev udført i 2020, da forsøg med varighed af græsmarker kræver flerårige projekter.

Mål og formål for projektet søges løst ved nedenstående aktiviteter:

  1. Forsøg med etablering, isåning og varighed af græsblandinger som grundlag for anbefalinger for valg af korrekt græsblanding og management for at opnå længere varighed af græsmarkerne.
  2. Afprøvning og dokumentation af nye mere skånsomme teknikker til udbringning af afgasset gylle og rågylle til græs, for derved at øge varigheden af græsmarken.
  3. Programmering og videreudvikling af et værktøj til beregning af merværdien af græssorter, så den genetiske fremgang udnyttes maksimalt, herunder sorter med størrepersistens. Det sker på baggrund af analyser af data fra sortsafprøvningen af græsmarksplanter siden 2008.
  4. Videreudvikling af beslutningsstøtteværktøjer i græs, så de er lettilgængelige på smartphones og mobile enheder for at sikre en endnu mere ressourceeffektiv produktion.
  5. Markforsøg med afprøvning af forskellige strategier for tildeling af kalium, når den primære gødskningskilde er afgasset husdyrgødning, da kalium er væsentlig for græssets overvintringsevne og dermed græsmarkens levetid.

Projektet vil resultere i en reduktion i klimabelastningen med 88.000 ton CO2-ækvivalenter og øge landmændenes indtjening med årligt 16 mio. kr. Endelig vil projektet resultere i konkrete anbefalinger for hvordan der opnås en større varighed af græsmarkerne, samt et beslutningsstøtteværktøj der sikrer udnyttelse af den genetiske fremgang indenfor græsdyrkning.

Projektresultater:

AP 1

De anbefalede frøblandinger til græsmarker
Der er til 2023 oprettet 2 nye økologiske slætblandinger Ø40/Ø41 med en moderat andel strandsvingel for at opnå en større persistens.

Dyrkningsvejledning: Udlæg af græs og kløvergræs til grovfoderproduktion
Dyrkningsvejledningen for udlæg af græs og kløvergræs til grovfoderproduktion beskriver de dyrkningsmæssige tiltag, der skal sikre et højt foderudbytte.

Effects of regrowth periods in different grass clover mixtures
Submitted Conference paper til European Grassland Federation 2023 i Litauen om forsøgsresultaterne med kvalitetsprofiler i nye græsblandinger. 

Etablering af kløvergræs
Opslag på Facebook-siden 'Grovfoder' som teaser for markdemonstration med etableringsformer for kløvergræs.

Isåning i nye slætblandinger, femte brugsår
To forsøg, hvor der har været gennemført isåning i seks udvalgte kløvergræsblandinger i femte brugsår, viser at isåning i fjerde brugsår ikke giver signifikante merudbytter i de fleste blandinger.

Køreskade i slætgræs ved skårlægning udenfor faste kørespor, første brugsår
Forsøget viser, at der er et lille, men ikke signifikant udbyttetab ved kørsel med skårlægger alene eller i kombination med rive og finsnitter fremfor i faste kørespor. Forskellen er størst i anden slæt efter første overkørsel i første slæt.

Nyt om dyrkning af kløvergræs
Præsentation med de nyeste forsøgsresultater vedr. dyrkning af kløvergræs ved grovfoderseminar for rådgivere og firmarepræsentanter.

Præsentation af forsøg med køreskade ved skårlægning
Demonstration af isåning samt præsentation af projektresultater ved post D ved grovfoderekskursion 2022 for 550 deltagere.

Resultater med græsblandinger og isåning
Show til Plantekongres 2023.

Slætstrategi i nye slætblandinger, femte brugsår
To forsøg, hvor 11 slætblandinger er høstet i femte brugsår, viser, at de største udbytter af afgrødeenheder er høstet i blandingerne 40, 49 og 50, der indeholder strandsvingel.

Varighed af græsmarker
Præsentation med forsøgsresultater og økonomi i forlænget varighed af græsmarker ved kvægkongressen 2022 for landmænd, rådgivere og firmafolk.

Varighed af græsmarker
Demonstration af isåning samt præsentation af projektresultater ved post E ved grovfoderekskursion 2022 for 550 deltagere.

Vintervikke i sensommerudlæg kan øge proteinindholdet og udbyttet i 1. slæt
Det er nu, du skal beslutte, om der skal blandes vintervikke i udlægget til august for at øge proteinindholdet og -udbyttet. Forsøg viser, at det godt kan betale sig.

Yield and forage quality of 11 different grass clover mixtures during 5 years
Submitted Conference paper til European Grassland Federation 2023 i Litauen om forsøgsresultaterne med persistens i nye græsblandinger.

AP2

Udbringningsteknik af husdyrgødning
Præsentation af projektresultater ved post E ved grovfoderekskursion 2022 for 550 deltagere.

Rapport med resultater af ammoniakmålinger ved udbringningsteknikker i græs
Rapport fra Teknologisk Institut med resultater fra forsøgene med måling af ammoniakemission ved forskellige udbringningsteknikker til gylle i græs.

Præsentation af forsøgsresultater 2022 vedrørende udbringningsteknik
Præsentation af forsøgsresultater med udbringningsteknik for biogasbranchen.

Teknik til udbringning af afgasset gylle og kvæggylle til græs
Ved udbringning af afgasset gylle er der ikke signifikant udbytteforskel mellem udbringningsteknikkerne.
Slangeudlægning kombineret med forsuring med 6,0 l syre giver det største udbytte. Udlægning med slæbesko af afgasset gylle forsuret med 2,5 l svovlsyre pr. ton giver et lidt større udbytte end nedfældning, mens det mindste udbytte opnås ved nedfældning.

 

AP3

Præsentation af sortsvalg græs
Præsentation af sortsvalg græs for forædlere og anmeldere af græsmarksplanter.

AP 4

Analyser af slætgræs 2022
De første analyser af frisk græs viser generelt et højt sukkerindhold som følge af de kølige nætter. Fordøjeligheden af organisk stof varierer fra xx til xx.

Analyser af slætgræs 2022
Opslag på Facebooksiden 'Grovfoder'.

Fortørringsprognose for slætgræs
Fortørringsprognosen er videreudviklet, så brugeren kan vælge et skårlægningstidspunkt 24 tidligere, da brugeren ikke altid bruger prognosen umiddelbart efter skårlægning.

Høj foderværdi af de 3 første græsslæt i 2022
En foreløbig opgørelse af ensilageanalyser for 2022 viser den højeste foderværdi i alle tre første slæt på såvel konventionelle som økologiske bedrifter.

Slætgræsprognosen til fodergræs
Slætprognosen for foderværdi og udbytte i kløvergræs findes i CropManager og her på LandbrugsInfo.

Temperatur og kløvertype bestemmer slætintervallet
2. slæt er ved at være i hus de fleste steder, og der skal træffes beslutning om intervallet til 3. slæt. Intervallet afgøres dels af kløvertype, dels af vejret. Og økologer bør tage seks slæt eller forkorte slætintervallet.

AP5

Gødskning af kløvergræs til slæt
De aktuelt høje gødningspriser gør det endnu vigtigere at tage hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken ved planlægning af gødskningsstrategien.

Optimal kaliummængde til gyllegødet kløvergræs
To forsøg med supplerende tilførsel af kalium til kløvergræs grundgødet med kvæggylle viser i gennemsnit beskedne, men signifikante merudbytter for yderligere kaliumtilførsel end grundgødskning med gennemsnitligt 135 kg kalium pr. ha i husdyrgødning.