Lær af verdens største forsøgsareal

Projektansvarlig: Mette Kramer Langgaard

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at forbedre landmandens indtjening ved at skabe værdi af de store mængder data, som landmanden selv og resten af landbrugserhvervet producerer.

Målet er at indsamle data fra de forskellige kilder og via statistiske metoder finde nye sammenhænge mellem dyrkningsinput og -output, som direkte kan fremme udbytte og kvalitet i den enkelte mark.

Dansk landbrug står overfor nye muligheder for at skabe værdi ud af data og levere på udvalgte klimamålsætninger. Ved at anvende hele Danmark som forsøgsareal, kan performance, robusthed over for miljø/klima og effekt af timing og management undersøges i bl.a. græsblandinger samt majs- og hvedesorter.

Ud fra nye udbytte- og kvalitetsdata produceres beregningsmetoder for kvælstofeffektivitet og -overskud fra henholdsvis handels- og husdyrgødning, hvilket understøttes af statistiske analyser som formidles i vejledninger m.m. Den nye udbytteprognose i vinterhvede udbygges med data fra flere vækstsæsoner og jordtyper, så nøjagtigheden af prædiktionen kommer ned på et niveau, hvor landmanden kan regulere kvælstoftildelingen på marken i indeværende år. Den danske udbytteprognose testes sammen med andre relevante modeller på danske marker. Derudover udvikles første version af det nye og forbedrede delegeringssystem målrettet landmænd, så de nemt kan kontrollere, hvem der har adgang til deres data. Det analyseres hvordan indsamling af registreringer kan automatiseres, og der udvikles metoder/protokoller til at sikre korrekt dataregistrering.

Projektet vil effektivisere planteproduktionen ved at levere ny viden og anbefalinger målrettet tilpasning af sortsvalg, gødnings- og dyrkningsstrategi til de varierende forhold som findes på tværs af geografi, jordtype og vejrforhold. Samlet set vil projektet føre til en reduceret klimabelastning på ca. 21.000 tons CO2-ækv svarende til 26 kg CO2 pr. ha årligt.

Projektresultater:

AP1

Analyse af græsmarker i omdrift i Dansk Markdatabase
Et udtræk af data om græsmarker i omdrift fra Dansk Markdatabse er analyseret for effekter af typeblanding, region og jordtype på udbytte og varighed.

Jordtype og forfrugt har betydning ved valg af hvedesort
En analyse af udbyttedata fra Dansk Markdatabase viser, at både jordtype og forfrugt har betydning ved valg af hvedesort. Nogle sorter klarer sig bedre på sandjord henholdsvis lerjord end andre, og tilsvarende er der forskel på, hvordan sorterne klarer sig afhængigt af, om der er hvede eller raps som forfrugt.

Resultat af statistisk analyse af vinterhvedeudbytter
Et udtræk af data om vinterhvedeudbytter fra MarkOnline fra 2016-2022 er statistisk bearbejdet og betydende faktorer for udbyttet er identificeret. Resultatet formidles i en artikel i 2023.

Resultat af statistisk analyse af vårbygudbytter
Et udtræk af data om vårbygudbytter fra MarkOnline fra 2016-2022 er statistisk bearbejdet og betydende faktorer for udbyttet er identificeret. Resultatet formidles i en artikel i 2023.

AP2

Præsentation fra temadag om Yield prediction in cereals
Præsentation fra temadag om udbytteprediction i korn, hvor resultaterne for den nye udbytteprognosemodel i vinterhvede blev vist som indeholder data fra vækstsæsonerne 2016-2021 samt nye variabler som sort, JB og sædskifte.

Temadag om Yield prediction in cereals
15. december 2022 blev der afholdt en temadag om udbytteudbytteprædiktion i korn, hvor der var indlæg fra det Svenske Landbrugsuniversitet (SLU) og det engelske firma Assimila. De forskellige tilgange til forudsigelse af udbytte blev diskuteret. 

Udbytteprognose i vinterhvede
Præsentation af udbytteprognosen for 68 konsulenter fra Fjordland, Djursland, AgriNord og Vestjysk 3. oktober 2022.

Udbytteprognosen i vinterhvede
Rapport om udbytteprognosen i vinterhvede, hvor nye data fra 2016-2021 inkluderes i modellen samt nye features. Det testes via fleres eksperimenter, om modellen forbedres med det nye datamateriale.

Using data to make advances in Danish agriculture
Oplæg på institutmøde for datalogi, KU, om data, landbrug og vinterhvedeudbytteprognosen.

Yield prediction in winter wheat using machine learning; improving implemented farm management tool  
Abstract om udbytteforudsigele til konferancen ECPA 2023.

AP 3 
Markeffekt af kvælstof i afgasset biomasse
Afgasset biomasse er et værdifuldt gødningsmiddel, når den opbevares og anvendes korrekt. Udnyt næringsstofferne i afgasset biomasse optimalt, så sikrer du den bedste økonomi og undgår tab af næringsstoffer i det omgivende miljø. 

Markeffekt af kvælstof i husdyrgødning
Ved gødningsplanlægning med husdyrgødning er det overordentlig vigtigt at kunne forudsige kvælstofeffekten – den såkaldte markeffekt.

AP4

AI inspiration tour til Israel - indtryk fra en studietur
Beskrivelse af studieturen til Israel fra 27-31. april 2022. Formålet med turen var at indhente ny viden om udnyttelse
af Big Data, nye statistiske metoder, behandling af data osv., hvilket beskrives i dette notat. Der deltog 2 personer. 

Arrangementet "Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen".
LinkedIn-opslag efter afholdelse af arrangementet 'Disruptive teknologier og forretningmodeller i fødevarerproduktionen'.

Data på tværs af management programmer
Systemer til lagerstyring til at sikre korrekte dataregistreringer på gødning.

Differentieret dataadgang via udbytteplatformen
Prototypen af udbytteplatformen beskriver hvordan landmanden sikres fuld kontrol over egne data inden de sendes til tredje part. Udbytteplatformen sikre derudover at kvaliteten af data højnes. 

Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen 
På temadagen sættes der spot på datapotentiale, forbrugeradfærd og bæredygtighed. Er du en del af fødevarebranchen, er der helt sikkert nye indsigter at hente – uanset om du er producent, leverandør eller konsulent.

Kontaktmøde for firmaer i Agro værdikæden
Netværksmøde med repræsentanter fra værdikæden, hvor de b.la. høre om, hvordan vi sikre landmanden kjontrol over egne data, samt hvordan vi højner kvaliteten af dataregistreringer. 

LinkedIn-opslag: Disuptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen
Video til LinkedIn til promovering af netærksmøde for fødevareindustrien.

NETVÆRKSDAG - Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen
På netværksdagen sættes der spot på datapotentiale, forbrugeradfærd og bæredygtighed. Er du en del af fødevarebranchen, er der helt sikkert nye indsigter at hente – uanset om du er producent, leverandør eller konsulent.

Oplæg til arrangementet disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevarerproduktionen
Oplæg fra Jens Elbæk omkring værdiskabelse af data.

Podcast fra workshoppen om disruptive teknologier
Podcast: Virksomheder i hele fødevarekæden arbejder med disruptive teknologier.

Program til kontaktmøde 5. december 2022
Programmet til netværksmødet 5. december for firmaer i fødevarekæden. 

Program til studietur til Israel
Program for studieturen til Israel fra 27-31 april 2022.

Promovering af arrangementet "Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen"
LinkedIn-opslag til promovering af arrangementet "Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen".

Video fra workshoppen om disruptive teknologier
Video: Virksomheder i hele fødevarekæden arbejder med disruptive teknologier.