Videreudvikling og optimering af målrettede dræn- og lavbundsvirkemidler

Projektansvarlig: Sebastian Piet Zacho

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at muliggøre en realisering af det uudnyttede kvælstofpotentiale på 7.500 ton N pr. år ved nye eller optimerede dræn- og lavbundsvirkemidler samt at kvantificere den afledte fosforeffekt. Målet er at udvikle og dokumentere NP-effekten af nye og optimerede dræn- og lavbundsvirkemidler, herunder kortlægge det nationale potentiale samt udvikle og demonstrere nyt rådgivningsværktøj.

Aktiviteter: (i) Videreudvikle koncepter for omkostningseffektive drænvirkemidler via et stærkt tværdisciplinært innovationsnetværk, der inddrager nationale og internationale aktører, (ii) feltmonitering af fem N- og P-drænvirkemidler etableret i regi af ”Innovationsplatform for drænvirkemidler 2019”, (iii) forbedre implementeringsgrundlaget for den målrettede drænvirkemiddelsindsats, (iv) vidensindsamling og demonstration af virkemidler, som kan minimere risikoen for tab af P ved realisering af vådområdeprojekter og (v) analyse-koncept for identificering af potentielle placeringer til lavbundsvirkemidler på nationalt plan.

Effekter: Øge kvælstofeffekten af den nationale minivådområde indsats fra 900 til 1.800 ton N pr. år ved udgangen af 2021. Med udgangen af 2023 vil projektet bidrage til en realisering af det fulde potentiale på 7.500 ton N pr. år, samt en kvantificering af afledte effekter på fosfor og drivhusgasemissioner.

Projektresultater:

AP2

Bannerannocering af netværksmøde for drænvirkemidler
Bannerannoncer fra WATERTECH og Ingeniøren. 

International sparring om drænvirkemidler
- Input til Teagasc projektet ”Specific Management and Robust Targeting of Riparian Buffer Zones”.

LinkedIn-opslag omkring netværksmøde om drænvirkemidler
LinkedIn opslag fra den 28. februar 2022.

Litteraturstudie om nye renseteknologier 
Litteraturstudie om effekten af flydende planteøer på optaget og omsætningen af næringsstoffer. 

Notat om virkemidler og implementering i udlandet - baseret på deltagelse i konferencen "Land Use and Water Quality" 
Her  ses der særligt nærmere på et nyt Hollandsk virkemiddel og implementeringspraksis i England.

Netværksmøde om drænvirkemidler d. 22 november 2022
Netværksmøde om drænvirkemidler. På mødet blev der diskuteret nye teknologier, ramme betingelser og fysysike forhold i felten. 

One-page annonce om vilkår for udviklingen af drænvirkemidler 
Annoncen beskriver de rammevilkår, der gør sig gældende i forbindelse med udviklingen af drænvirkemidler i Danmark. Annoncen er målrettet virksomheder og tænkt til at kunne medbringes til netværksmøder og konferencer samt evt. som en sides annonce i fagmagasiner. 

Program for netværksmøde om drænvirkemidler d. 17 marts 2022
Program for netværksmøde om drænvirkemidler d. 17 marts 2022.

Præsentation vedr. brugen af virkemidler i udlandet ved netværksmøde for drænvirkemidler d. 22 november 2022
Præsentation vedr. brugen af virkemidler i udlandet ved netværksmøde for drænvirkemidler d. 22 november 2022

Strategisk plan for - muligheder og potentiale som drænvirkemiddel
Her findes en plan over de projektsamarbejder, SEGES Innovation har valgt at indgå i for at undersøge potentialet af nye teknologier i forhold til deres virkning som drænvirkemidler. Listen viser teknologityper, type af samarbejde, projektstatus og hvad SEGES' rolle i projektet måtte være. 

Tilmeldingsliste til netværksmøde om drænvirkemidler d. 17 marts 2022
Notat: deltagerliste til netværksmøde om drænvirkemidler d. 17 marts 2022.

Workshop i netværk for drænvirkemidler 22.11.22 - Invitation og program
Workshoppen inkluderede bl.a. renseteknologier, rammebetingelser for udviklingen af virkemidler og en felttur. 

Workshop med Københavns Universitet d. 29 juni 2022
Notat om biochar som et potentielt lavbundsvirkemiddel. 

Workshop med SDU den 9. juni
Notat om workshop - Lagdelte dobbelthydroxider til tilbageholdelse af fosfor - muligheder og potentiale som drænvirkemiddel. 

Workshop med TI den 10.02.22
Dagsorden til workshop med TI den 10.02.22

 


AP3

Abstract om P-filter indsendt  til Land Use and Water Quality
Følgende abstract er blevet indsendt og godkendt til præsentation på konferencen Land Use and Water Quality, som afholdes d. 12.-15. september 2022 i Maastricht, Holland. 

Abstract til Land Use and Water Quality
Følgende abstract er blevet indsendt og godkendt til præsentation på konferencen Land Use and Water Quality, som afholdes d. 12.-15. september 2022 i Maastricht, Holland. 

European Geosciences Union General Assembly 2022 - Abstract
Dette abstract: "Mitigation measures for improvement of agricultural drainage water and surface water quality in Denmark" er blevet indsendt og godkendt til præsentation på konferencen EUG General Assembly  som afholdes d. 23-27 maj 2022 i Wien, Østrig.

European Geosciences Union General Assembly 2022 - Præsentation
"Mitigation measures for improvement of agricultural drainage water and surface water quality in Denmark" - følgende præsentation blev afholdt af Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience ved EUG General Assembly  d. 23-27 maj 2022 i Wien, Østrig.

European Geosciences Union General Assembly 2022 - Abstract
Dette abstract: "Saturated buffer zones as novel drainage mitigation measure in Denmark" er blevet indsendt og godkendt til præsentation på konferencen EUG General Assembly  som afholdes d. 23-27 maj 2022 i Wien, Østrig.

European Geosciences Union General Assembly 2022 - Præsentation
"Saturated buffer zones as novel drainage mitigation measure in Denmark" - følgende præsentation blev afholdt af Aarhus Universitet, Intitut for Ecoscience ved EUG General Assembly  d. 23-27 maj 2022 i Wien, Østrig.

European Geosciences Union General Assembly 2022 - Abstract
Dette abstract: "Mitigation measures to improve water quality in agricultural landscapes" er blevet indsendt og godkendt til præsentation på konferencen EUG General Assembly  som afholdes d. 23-27 maj 2022 i Wien, Østrig.

Foreløbige resultater vedrørende fjernelse af kvælstof og fosfor i en mættet randzone
Rapport om forløbige resultater for kvælstof og fosfor fjernelse i mættede randzoner.

Mættede randzoner
Her kan du finde en opdatering af landbrugsinfo artiklen "Kort om Mættede randzoner". Artiklen er blevet opdateret med nye informationer om renseeffekter rapporteret fra USA og Danmark, anbefalinger til placeringen, status på virkemidlet i Danmark, samt erfaringer om de udfordringer der har været med brugen af mættede randzoner under danske forhold. 

Notat om status for dansk artikel vedr. fosforfilter
Som en del af projektet har Institut for Agro-økologi ved AU, lavet to udkast til hhv. en international artikel og en dansk artikel. Læs nærmere her.

Poster om P-filter til Land Use and Water Quality
Følgende poster var med på konferencen Land Use and Water Quality, som afholdtes d. 12.-15. september 2022 i Maastricht, Holland. 

Slutrapport for produktforsøg i minivådområder
Her kan der læses om resultaterne fra forsøg med at optimere effekten af minivådområderne Fillerup og Fensholt.

Vand og Jord artikel fra Aahus Universitet om minivådområdernes effektivitet og sideeffekter med særligt fokus på ilt og temperatur i udløbsvandet
Minivådområder med overfladestrømning har til formål at forbedre vandmiljø ved at fjerne kvælstof fra drænvand. Etablering af minivådområder skal bidrage til implementering af EU's vandrammedirektiv, men der mangler endnu en reduktion på 668 ton N/år iht. Fødevare og landbrugspakken (2015). Målopfyldelse kræver dog hensyn til mere end blot næringsstoffer. Derfor er der behov for at vurdere, om minivådområder kan påvirke vandføring, temperatur og iltmætning i vandløb.

Årlig statusrapport for effekten af fosforfilter
Opdateret statusrapport for fosforfilter forsøg.

Årsrapport for forsøg med mættede randzoner
Årsopgørelse over effekten af mættede randzoner på tilbageholdelsen af kvælstof og fosfor. 


AP4

Felttur/workshop for rådgivere og andre aktører til igangsatte etablerede vådområdeprojekter i lavbundsarealer 01.11.22 - Invitation og program
Invitation udsendt til kommuner og oplandskonsulenter til kombineret felttur og workshop om lavbundsvirkemidler. 

Felttur/workshop for rådgivere og andre aktører til igangsatte etablerede vådområdeprojekter i lavbundsarealer 01.11.22 - Præsentationer
Præsentationer fra workshoppen om vådområder, rådgiverens rolle, tekniske forundersøgelser, afvanding, jordfordeling, detailprojektering og meget mere.  

Felttur/workshop for rådgivere og andre aktører til igangsatte etablerede vådområdeprojekter i lavbundsarealer 01.11.22 - afværge foranstaltninger
Præsentation om afværge foranstaltninger

Notat: Beskrivelse af analysekoncept for placering af små vådområder
Notatet giver en kort introduktion til arbejdet og udfordringerne med etablering af små vådområdeprojekter, og præsenterer de overordnede rammer for data og modellering i konceptet, som der arbejdes videre på i 2023

Notat: P-afværgeforanstaltninger
En gennemgang af de 4 virkemidler der på nuværende tidspunkt kan tages i brug i lavbundsprojekter for at reducere P-udledning: 1) biomassehøst, 2) dybdepløjning, 3) fjernelse af topjord, og 4) P-fældningsbassin.

Workshop med fokus på status for den aktuelle udvikling af lavbundsvirkemidler samt nødvendige initiativer for effektiv implementering
Invitation udsendt til kommuner og oplandskonsulenter til kombineret felttur og workshop om lavbundsvirkemidler. 

AP5

Barrierer for implementeringen af minivådområder
I forlængelse af Landbrugsaftalen fra 2021 og udkastet til Vandområdeplan 3 forventes minivådområder at skulle reducere udledningen af kvælstof med minimum 555 tons inden udgangen af 2027. Desværre kan det konstateres, at der er en faldende tilslutning til minivådområdeordningen.

Henvendelse til de danske kommuner vedr. digital drændata
Forespørgsel om adgang til eksisterende kortdata

Invitation til felttur den 8. september 
Felttur med fokus på minivådområdernes indvirkning på ilt og temperatur i udløbsvandet.

Felttur den 8. september - Præsentation AU
Præsentation fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet omkring moniteringsresultater fra to minivådområder i forhold til ilt og temperatur i udløbsvandet.

Notat med beskrivelse af barrierer i forbindelse med etablering af drænvirkemidler
Notatet gennemgår og beskriver de udfordringer, der kan vanskeliggøre etableringen af drænvirkemidler. Notatet inddrager erfaringer fra oplandskonsulenter og kommer med forslag til forbedringer og yderligere undersøgelser.

Notat om felttur den 8. september
Notat om felttur og måleprogrammer for minivådområder.

Præsentation af analyse om barrier for implementeringen af minivådområder
Analysen blev d. 15 november præsenteret for styregruppen i Oplandsprojektet  som følger oplandskonsulenterens arbejde med implementeringen af minivådområder

Præsentation af arbejdet med ilt og tempratur barrierne for oplandskonsulenter og kommuner d. 21 november 2022
Oplæg for oplandskonsulenter til fælles efteruddannelse. Oplægget omhandle det arbejde der gennemført vedr. minivådomrpdernes indflydelse på temperaturen og ilt i udløbsvandet

 

AP6

Endelig version af artikel i Vand & Jord om drænvirkemidlers vandkvalitet - ilt og temperatur fra 2021
Artiklen blev lavet og indsendt til Vand & Jord i 2021 samt afrapporteret i 2021, men endelig udgave blev bragt i Vand & Jord nr. 2 i 2022. Se endelig udgave her.

Markvandring i Odder 
Markvandring i Odder med Clean og Teknologisk institut. 

Notat om status for dansk artikel vedr. fosforfilter
Som en del af projektet har Institut for Agro-økologi ved AU, lavet to udkast til hhv. en international artikel og en dansk artikel. Læs nærmere her.

Opslag på Facebook og LinkedIn om barrierer for implementeringen af minivådområder
SEGES Innovation har indhentet data fra oplandskonsulenterne for at kortlægge barriere for implementeringen af minivådområderne. Det er udmundet i en analyse som nu kan læseses på landbrugs Info 

Opslag på LinkedIn om netværksmøde
SEGES Innovation og CLEAN har sammen startet et netværk om drænvirkemidler, for alle der arbejder med eller interesserer sig for vandrensning. 

Status på internationale artikler om mættede randzoner
Status over hvilke artikler vedr. mættede randzoner, der er i udkast, samt hvor de  forventes publikeret.