Robust landbrugsproduktion ved effektiv ressourceudnyttelse og reduceret miljøpåvirkning

Projektansvarlig: Christian Bach Knudsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at optimere udnyttelsen af fosfor, reducere miljøpåvirkning og fjerne barrierer for naturindsatser samt sikre grundlaget for en helhedsorienteret strategi for udviklingen af bedriften. Målet er at anvise metoder og virkemidler, der kan begrænse tabet af næringsstoffer og reducere risikoen for negative effekter på naturen. Anvisningerne vil være praksisrelaterede og under hensyn til bedrifternes udvikling og økonomi.

Projektets aktiviteter er opdelt i 3 arbejdspakker. I arbejdspakke 1 fokuseres på vejledning til effektiv fosforudnyttelse, herunder vurdering af jordens fosforstatus, optimering af gødskningsstrategi og virkemidler til reduktion af fosfortab fra marken. Der udarbejdes vejledninger og faktaark på eksisterende viden, herunder data fra Dansk Markdatabase og flere års landsforsøg med fosfor. I arbejdspakke 2 ses nærmere på ammoniakreguleringen. Det vurderes hvilke effekter nye krav til teknologi vil have for emissionen. Det undersøges om der er fagligt grundlag for at anbefale en mere differentieret regulering og gennemføre indsatser på naturen, der imødegår de negative effekter af emmissionen for derigennem at fjerne barrierer for landbrugets naturindsatser ved udlægning af ny natur mm. Med arbejdspakke 3 sikres at nye regler og praksis for reguleringen af landbrugsproduktionens emissioner og tab formidles med henblik på at sikre grundlaget for at landmanden kan foretage robuste investeringer i løsninger og indsatser når produktionen skal tilpasses nye krav.

Projektet forventes på kort sigt at reducere fosfortabet med 8 ton årligt samt øge driftsresultatet med 80 mio ved at udnytte næringsstoffet bedre. Formidling af nye krav til anvendelse af teknologi og færre barrierer for udlægning af ny natur forventes at få positive effekter for biodiversiteten. Projektet vil bidrage til en mere robust og bæredygtig produktion.

Projektresultater:

AP1

Baggrund for nye fosforgødskningsvejledninger
Baggrundsmaterialer for "Vejledning til fosforgødskning" og "Foreløbig tolkningsvejledning for P-CaCl2-analyser"

Efterafgrøder kan øge tilgængeligheden af fosfor fra jorden
Artikel til LI

Faktaark om virkemidler: Indarbejdning af gødning og/eller udskydelse af gødskning
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Faktaark om virkemidler: Miljøoptimeret positionsbestemt P-tilførsel
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Faktaark om virkemidler: Strukturkalkning
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Faktaark om virkemidler: Træer langs vandløb
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Faktaark om virkemidler: Udyrkede randzoner
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Faktaark om virkemidler: Vegetationsstriber
Beskriver virkemidlet til reduktion af fosfortab: virkemåde, effekt, omkostninger, obs-punkter

Foreløbig tolkningsvejledning for P-CaCl2-analyser
Denne vejledning er foreløbig, idet der endnu ikke udbydes P-CaCl2-analyser fra kommercielle laboratorier. Udgivet december 2023

Kortværktøj til reduktion af fosfortab
Et nyt kortværktøj på landmand.dk kan bruges til at identificere marker eller områder i marker med øget risiko for fosfortab. Samtidig giver værktøjet inspiration til virkemidler som målrettet kan sættes ind på arealer med høj risiko for tab. 

Reducér fosfortabet fra marken
Præsentation til Vandmiljøkonference, 31. oktober 2023

Undersøgelse af grænseværdier for fosfortal i jord
Sammenhængen mellem fosfortal (Pt) og NDVI i vårbyg bekræfter værdierne for tolkning af fosfortal. Analysen af 15 marker viser, at NDVI er begrænset af fosfor under Pt omkring 2,0

Vejledning til fosforgødskning
Vejledningen samler SEGES’ anbefalinger vedrørende fosforgødskning. Herunder blandt andet vurdering af fosforbehov, fosforgødninger, tildelingsmåder samt bortførsler og anbefalinger for de enkelte afgrøder

AP2

De væsentligste parametre af betydning for naturens ammoniakfølsomhed
Fagligt baggrundsnotat med viden og informationer indhentet til brug for arbejdspakkens øvrige leverancer

Drænet fast gulv med skraber i stedet for spaltegulv
Faktaark vedrørende mulighederne for at ændre spaltegulv til fast drænet gulv med skrabeanlæg i kvægstalde. Udgivet på LandbrugsInfo, december 2023

Er størrelse et godt mål for ammoniakfølsomhed på overdrev?
Artikel på Landbrugsinfo om størrelsens betydning for naturkvaliteten. 

Hvilken betydning får det for kvægstalden med fremtidens miljøkrav?
Oplæg konference for fremtidens kvægstalde den 28. september 2023

Kan naturpleje modvirke de negative effekter af ammoniakdeposition?
Artikel på LandbrugsInfo om mulighederne for at anvende naturpleje til at modvirke negative effekter fra ammoniakdeposition

Slut med fuldspaltegulve i stalde med afkom af malkekvæg
Fra 1. juli 2024 er det ikke længere muligt at opstalde afkom af malkekvæg på fuldspaltegulve, ifølge Lov om hold af malkekvæg. Artikel på LandbrugsInfo, december 2023

Oplæg på workshop med eksperter den 27. oktober 2023

 

AP3

Habitatvurdering - EU-dom fortolker habitatdirektivets artikel 6, stk. 3
Skal fortsat drift på uændrede betingelser af et anlæg, der allerede er godkendt på projektstadiet, habitatvurderes igen? Hvilken betydning har vurderinger foretaget i tiden mellem den første og den nye vurdering? Østre Landsret har spurgt EU-Domstolen.

Husdyrbrugloven – bemyndigelse til krav om hyppigere udslusning i grisestalde
Ny bemyndigelse til at fastsætte regler om tiltag, der kan begrænse udledningen af drivhusgasser fra erhvervsmæssige dyrehold. Miljøministeriet forventer i første omgang at bruge bemyndigelsen til at stille krav om hyppigere udslusning i grisestalde.

Juridisk regulering af emissioner fra landbrug (2023)
Notat omhandlende nogle af de vigtigste sager og regelændringer fra 2023, der er af væsentlig betydning for reguleringen af landbrugets emissioner

Notat vedr. samdrift - forslag til lov om ændring af lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning mv. 
Præsentation for miljøkonsulenter fra hele landet, 7. december 2023

Ny husdyrgodkendelsesbekendtgørelse 1. maj 2023
Krav om udslusning fra svinestalde ved gyllehøjde på 10 cm, ændret definition af produktionsareal for fritgående æglæggende høns og af kategori 2- og 3-natur.

Ny undtagelse i naturtypebekendtgørelsen - betydning for husdyrbrug med lavbundsprojekter
Visse arealer i lavbundsprojekter, der udvikler sig til beskyttet natur efternaturbeskyttelseslovens § 3, undtages fra forbuddet mod tilstandsændringer somfølge af ammoniakdeposition fra husdyrbrug.

Præsentation - samdrift og matrikelfinten
Præsentation af samdriftsreglen (husdyrbruglovens § 16 c) ift. faglig sparring med Landbrug & Fødevarer og Miljøministeriet ift., hvordan undgår man fremtidige situationer vedrørende matrikelfinten.

Samdrift ved ansøgning om miljøgodkendelser
Hovedreglen er én miljøgodkendelse til hvert husdyrbrug. En ny afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet bekræfter dog, at man skal huske undtagelsen ved samdrift, hvor flere husdyrbrug skal have én samlet miljøgodkendelse/-tilladelse - Artikel på LandbrugsInfo.

Staldanlægs restlevetid regnes fra etableringen
Højesteretsdom fra april 2023  i tvist om frist, som Miljø- og Fødevareklagenævnet gav husdyrbrug til at overholde totaldepositionskravet for ammoniak. Forventet restlevetid for staldanlæg er afgørende for fristen.

Status på husdyrbrug 2023 og kommende ændring af husdyrbrugloven
Præsentationer ved webinar, 12. december 2023 

Se overlap mellem markareal fra ansøgningen 2023 og registreret natur på Landmand.dk
Landbrugsstyrelsen anvender registrering af §3-beskyttet natur som administrationsgrundlag for en række forskellige støtteordninger.

Ændring af husdyrbrugloven sendt i høring
Med lovforslaget foreslås en ændring af reglerne for samlet godkendelse af flere husdyrbrug samt en præcisering af hjemmelsgrundlaget for Miljøstyrelsens teknologiliste.