Fælles fokus på godt arbejdsmiljø i landbruget.
Projektansvarlig: Helle Birk Domino
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet er at understøtte landbruget i at sikre et trygt, sikkert og attraktivt erhverv at arbejde i – gældende for alle beskæftigede i landbruget. Målet er at sætte fokus på fordelene ved en professionel tilgang blandt landmændene og medarbejderne i forhold til arbejdsmiljø og dermed at forebygge ulykker og nedslidning, herunder en målsætning om specifikt at højne fokus på sikkerheden blandt de unge beskæftigede. Der er fortsat et stort behov for at sætte fokus på arbejdsulykker i landbruget, da antallet af ulykker desværre fortsat er stigende. Der er en øget risiko for, at der indtræffer en ulykke, hvis man er ung, uerfaren og ny i job i landbruget. Derfor udarbejdes der i AP1 en guideline ”Ung i job i landbruget – sikker opstart” med tilhørende formidlingsmateriale. Nogle ulykker kan undgås ved at tænke sikkerheden ind i projekteringsfasen af et nyt staldanlæg eller ved renovering af eksisterende anlæg. På den baggrund udarbejdes i AP2 et inspirationskatalog og formidlingsmateriale med fokus på mulige tiltag for at undgå arbejdsulykker. En af de specifikke årsager til alvorlige arbejdsulykker i landbruget er betjeningen af maskiner. Derfor sættes der i AP3 fokus på dette område ved at fremhæve gode arbejdsrutiner, praksisnær instruktion og god adfærd. I AP4 indhentes og formidles ny viden fra ind og udland om sikkerhed og arbejdsmiljø i landbruget. Der vil endvidere være dialog med relevante aktører inden for området, og der etableres en følgegruppe med Branche Arbejdsmiljø Udvalget (BAU), som skal bidrage til, at den opnåede viden bringes i spil på bedst mulig vis. Projektet bidrager med en række aktiviteter, der understøtter og styrker en arbejdsplads’ fremtidige gode arbejdsmiljø og sikkerhed, hvor effekterne blandt andet er færre ulykker, mindre nedslidning, bedre fastholdelse af medarbejdere og nemmere rekruttering. Viden og indsigt er med til at styrke en professionel tilgang til det gode arbejdsmiljø og dermed også til at forebygge ulykker og nedslidning.
Projektresultater:
AP1
Byg en sikker bro mellem skole og læreplads
24/8 Workshop for 25 lærere fra forskellinge landbrugsskoler med emnet "Den gode lærerplads".
Guide til sikker opstart
Guideline med tjekliste til oplæring, samtaleguide til den unge ansøger og til landmanden - indeholdende inspiration fra andre landbrug.
Gør opstarten nem og tryg for den unge medarbejder på landbruget
Artikel. Præsentation af guide til sikker opstart i landbruget med inspiration fra andre landbrug, samtaleguides og en skabelon til at lave jeres egen tjekliste for opstart af en ny ung medarbejder. Overskuelig hjælp til at få den nye, unge medarbejder eller lærling godt i gang på arbejdspladsen. Materialet er præsenteret i en video.
Ung i job i landbruget
Efterlysning efter landmænd med unge medarbejdere for interview/sparring ift. udarbejdelse af guide for den gode opstart for unge i landbruget. Artikel i L&Fs nyhedsbrev og hjemmeside.
Ønsker til en sikker start
Spørgeskema/survey til landbrugselever på to landbrugsskoler vedr. erfaringer fra deres læretid. Resultaterne anvendes til guideline om ønsker om en sikker start på deres kommende arbejdspladser.
AP3
Besøg hos TENSTAR Simulation, Tanumshede, Sverige
Virksomhedsbesøg hos producent af simulator. Indsigt i firmaets udvikling af hard- og software. Test af simulatorer i firmaets showroom.
Fremtidens maskinførere uddannes på simulator
Artikel i Maskinbladet. "Hvem sidder der bag skærmen?" - måske er det den kommende super-maskinfører til rendegraveren, traktoren eller teleskoplæsseren.
Hvem sidder der bag skærmen? – måske er det den kommende super-maskinfører til rendegraveren, traktoren eller teleskoplæsseren
Video optaget på Kjærgård Landbrugsskole som anvender en traktorsimulator som supplement til uddannelse.
Kan maskinførere uddannes ved skærmen på en simulator?
Artikel. Konstant fokus på at nedbringe antallet af arbejdsulykker er vigtigt. Et led i at forebygge arbejdsulykker, hvor maskiner er indblandet er, at maskinførerne er bedst muligt uddannet og trænet i at betjene maskinerne og kan forudse farlige situationer.
Kronjysk virksomhed øger sikkerheden på traktorer med AI-kamerateknologi
Video. Bliv klogere på teknologien (Unlimited View), som forbedrer udsynet fra styrehuset med intelligente kameraer, som er forbundet til en stor monitor.
Ny arbejdsmiljø-indsats skal nedbringe dødsulykker i dansk landbrug / New occupational health measures to cut fatal accidents in Danish agriculture
Artikel i Arbeidsliv i Norden / Artikel i Nordic Labour Journal.
AP4
Afrapportering af facebook-opslag på siden AgriSafety
En samlet oversigt over facebook- og LinkedIn-opslag der er udarbejdet i projektet.
Besøg på Landsskuet
30/6 Deltog i håndholdt video om brug af sele på minilæssere og landmændenes holdning hertil - samt netværkede blandt branchens maskinproducenter, forhandlere og landmænd er afgørende for et godt udbytte af vores arbejde i Arbejdsmiljøafdelingen.
Det støver - stadig - omkring kartoflerne
Artikel i Magasinet Danske Kartofler juli 2023.
Easy Gripper 2160
Opdatering af arbejdsmiljøkataloget med hjælpemidlet Easy Gripper.
Episode 4: Kalvesutter, gyllegas og pfas
Podcast fra KvægLyt. Fokus på den farlige gyllegas, svovlbrinte. Her sættes fokus på forebyggelse af risici, instruktion og inddragelse af medarbejdere.
Forebyggelse af arbejdsskader og ESG-rapportering i landbruget
14/8 Oplæg via webinar omhandlende forebyggelse af arbejdsulykker i landbruget samt ESGreenTool og ESG-report.
Føler din internationale medarbejder sig isoleret?
Artikel på LandbrugsInfo. Når man er ny i Danmark og arbejder på en gård på landet, kan man let risikere at blive isoleret. Der kan være mange årsager til, at din medarbejder oplever isolation. Men når du kender årsagerne, kan du også lettere hjælpe dine internationale medarbejdere.
Få en sikkerhedspakke der forebygger ulykker med gyllegas
Artikel. Læs mere om sikkerhedspakken Better safe than slurry, der indeholder det anbefalede udstyr og værnemidler, der kan sikre en god forebyggelse af ulykker forårsaget af svovlbrinte.
Grisekongressen 2023
24/10 Indlæg om svovlbrinte i staldanlæg og workshop vedr. risikovurdering og beredskab (dansk og engelsk).
Grovfoderekskursion 2023
8/6 Grovfoderekskursion - mundtlige oplæg om sundhed og kemiskrisikovurdering ved gyllehåndtering.
Hvordan mindsker vi antallet af arbejdsulykker?
7/6 Deltagelse i webinar i samarbejde mellem Arbejdstilsynet og NFA vedrørende ”Hvordan mindsker vi antallet af arbejdsulykker?”.
Idekatalog
Katalog indeholdende en række forslag til værktøjer, som kan benyttes til at forbedre sikkerheden og arbejdsmiljøet for internationale medarbejdere i landbruget.
Malkesystemer set i lyset af nye behov og ny teknologi
29/8 Netværksmøde i Kvæg-Netværksgruppe for Produktionsanlæg, Teknologi og Management med deltagelse af international aktør.
Migranters perspektiver på sårbare situationer på det danske arbejdsmarked
2/5 Deltagelse og indlæg på CMMs årskonference 2023. Program og præsentation fra mødet. Præsentationen handlede om opmærksomhedspunkter vedr. migranters forhold i landbruget. De danske myndigheder holder pt. et vågent øje med landbruget, og det er derfor vigtigt, at SEGES er en del af og bidrager med faglighed til disse debatter.
Møde med Arbejdstilsynet, TC Øst
31/1 Formidling af viden blandt andet vedr. unge i landbruget, kemisk risikovurdering og årlig arbejdsmiljødrøftelse.
SHWA Ragusa, Sicilien 2023
International konference med deltagelse af 6 forskellige lande. Præsentation, netværk og vidensdeling.
Spænd selen og reducer risikoen for fatale uheld
13/9 Artikel bragt i LandbrugsAvisen.
Tire Mover
Opdatering af arbejdsmiljøkataloget med hjælpemidlet Tire Mover.
Tryg færdsel - hvordan reducerer vi risikoen for konflikter mellem store græsædende dyr og publikum
6/3 Workshop om sikker færdsel på afgræsningsarealer. Dagsorden og præsentation fra mødet.
Undgå gyllegas med sikker gyllehåndtering
Temaside omkring sikker håndtering af gylle. På siden er samlet nyttig viden i forhold til at arbejde sikkert med gylle - herunder videoer med forulykkede der giver gode råd.