Aktuel viden til planteavlen
Projektansvarlig: Gitte Skovgaard
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at stille planteproducenten den mest opdaterede viden til rådighed, hvorved han eller hun får det bedste beslutningsgrundlag at træffe kvalificerede beslutninger på til gavn for det økonomiske resultat, klimaet og miljøet, gennem en mere optimal udnyttelse af ressourcer. Dette sker gennem aktuelt, målrettet og bredt dækkende vidensformidling om gødning, planteværn, grovfoder og klima.
Aktiviteterne i projektet koncentreres om den tidsaktuelle og målrettede formidling af den nyeste viden indsamlet fra såvel forsøgsresultater og litteratur fra ind- og udland, som ude fra praksis i den aktuelle sæson, under de aktuelle forhold landet over. Målsætningen er at formidlingen er veltimet og bredt dækkende.
Aktiviteterne er delt emnemæssigt i fire arbejdspakker omhandlende henholdsvis gødskning, planteværn, grovfoderproduktion og klima. I de tre førstnævnte arbejdspakker leveres viden direkte til praksis i form af vejledninger og anbefalinger i forhold til at håndtere den helt aktuelle skadedyr- og sygdomsmæssige situation, såvel som de aktuelle vejrforhold og andre udfordringer, der måtte opstå på bedriften. Dette suppleres med analyser og baggrundsviden, som skal være støttende i de mere strategiske beslutninger med et længere tidsmæssigt sigte. I den sidste arbejdspakke vil der blive formidlet viden om klima i relation til landbruget. Heri vil der være fokus både på at udbrede og opbygge grundlæggende viden ude på bedrifterne om klimagasser og regnskab med disse i planteavl, men også på at formidle om effekter af den kommende klimaafgift.
Da ambitionen er, at formidlingen skal dække emnerne i projektet bredt, vil der være en del samspil mellem arbejdspakkerne, og information om produktionsøkonomi, regler og rammebetingelser vil ligeledes blive inddraget, hvor det måtte være relevant. At træffe kvalificerede og rettidige beslutninger fordrer et optimalt vidensgrundlag. Leveres den nyeste, uvildige viden, målrettet og med den rette timing, har planteavlerne de bedste forudsætninger for at træffe sådanne beslutninger. Det er rimeligt at antage, at bedre kvalificerede beslutninger, sammenlignet med status quo, vil resultere i et bedre driftsresultat - effekten estimeres til ca. 2,5 %.
Projektresultater:
AP1
Husk at gylle ikke må udbringes på frossen og snedækket jord
Fra 1. februar må der igen udbringes husdyrgødning, men ved vinterlige forhold er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke må udbringes husdyrgødning på frossen og snedækket jord.
Regler for udbringning af gylle
Fra 1. februar er det igen tilladt at udbringe flydende organisk gødning inklusive husdyrgødning, flydende affald mv. Udbringningen er dog behæftet med mange regler. I det følgende gengives de vigtigste regler for udbringning af flydende husdyrgødning (gylle).
Tidlig udbringning af gylle
Har du behov for tidlig udbringning af din gylle, bør du prioritere afgrøder med tidlig og kraftig vækst og udbringning på arealer uden risiko for afstrømning. Vær opmærksom på, at der ikke må udbringes gylle på snedækkede og vandmættede arealer.
AP2
Følg forekomsten af bladribbesnudebiller i vinterraps
De første registreringer i ca. 25 vinterrapsmarker kan ses fra 10. marts. Bekæmpelse anbefales kun ved fangster over tærsklen i egne fangbakker og samtidig relativ høje temperaturer. Anskaf egne fangbakker.
Hold øje med lys bladplet i vinterraps
Lys bladplet er i oftest et mindre problem, men bekæmpelse kan være aktuel i visse år og marker.
Misvisende medieomtale af pesticider i grundvand
TV2 bragte den 14. januar 2025 en omtale af pesticider i dansk grundvand. Omtalen er misvisende på flere punkter, som der redegøres for i artiklen.
Ny svampesygdom fundet i byg, roer og spinat i Sverige og Danmark
Svampen angriber byg, roer og spinat og fremmes af fugtige forhold. Ærter og hestebønner angribes ikke.
Resultater fra Landsforsøg med bekæmpelse af snegle
Der har i 4 landsforsøg ikke været sikre forskelle på effekten af Sluxx HP og et nyt sneglemiddel med samme aktivstof. Tidlig bekæmpelse gav bedst effekt.
Vækstregulering i vinterraps i foråret
Vækstregulering anbefales kun i meget kraftigt udviklede marker, og udføres ved begyndende strækning.
AP3
Landbruget bæltekøretøjer er lovliggjort fra 2025
Artikel i fagmagasinet Mark, Februar 2025.
Opslag på LinkedIn om Zero Emissions Fertilizer Network møde
Der blev fremlagt nogle af SEGES Innovations gødningsforsøg med lattergasmålinger, effekt af virkemidler og emissionsfaktorer.