Så ny viden i marken

Projektansvarlig: Mia Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at give landmænd adgang til den nyeste viden indenfor planteproduktion, hvilket giver det mest optimale grundlag for at træffe kvalificerede beslutninger, og derved optimere planteproduktionens driftsresultat, samt mindske miljø- og klimamæssig påvirkning.

Hovedparten af projektets aktiviteter centrerer sig omkring formidling af den nyeste viden indenfor planteproduktion, med et stort fokus på timing.
Viden indhentes, bearbejdes og deles i det øjeblik den er tilgængelig og/eller der er brug for den, sådan den kan indgå i grundlaget for aktuelle beslutninger. Dette sker primært i de første tre af de fem arbejdspakker (AP), omhandlende henholdsvis gødskning, planteværn og grovfoderproduktion. Sæson- og situationsaktuelle anbefalinger af tilpasning relateret til f.eks. vejrmæssige forhold eller skadedyr- og sygdomstryk, suppleres med den nyeste viden om mere strategiske beslutninger ift. håndtering af f.eks. resistensproblemer, den kommende regulering, regelændringer og klimamæssige optimeringer. 

I AP4 vil der blive formidlet viden om klima og landbrug. Det primære fokus vil være på udbredelse og opbygning af basal viden ude i erhvervet om produktionen af klimagasser i planteavl. Der vil blive suppleret med formidling om effekter af den kommende miljø- og klimaregulering og en evt. klimaafgift, efterhånden som ny viden på området bliver tilgængelig.

I AP5 undersøges og testes, hvordan generativ kunstig intelligens, som udnyttet i ChatGPT-4, kan anvendes indenfor såvel videnssøgning, som videnformidling.

Kvalificerede og rettidige beslutninger kræver et opdateret vidensgrundlag. Ved at levere den nyeste viden uvildigt, målrettet og med ret timing, giver projektet her landmændene de bedste forudsætninger for at træffe sådanne beslutninger. Det er rimeligt at antage, at bedre kvalificerede beslutninger, gennemsnitligt vil føre til en øget indtjening - en effekt som estimeres til ca. 1 % bedre driftsresultat.

Projektresultater:

AP 1

Behov for eftergødskning i 2024 vurderet den 15. april
Nedbøren i foråret 2024 viser, at der på grovsandet jord er en risiko for udvaskning af kvælstof ved tidlig udbringning af gylle uden nitrifikationshæmmere og fra handelsgødning.

Beregning af omkostning til øget harmoniareal efter ophør af kvægundtagelsen
Udvidelse af harmoniarealet giver plads til ca. 40 tons kvæggylle pr. ha. For hver 1.000 kr. omkostningerne til drift af det forpagtede areal øges, svarer det til yderligere 25 kr. pr. tons gylle.

Eftergødskning af majs i 2024 kan være aktuelt
Der kan være behov for eftergødning af majs på JB 1 og 3. Eftergødskning bør ske, når majsen har 6-8 blade. Det kan ske med både handelsgødning og husdyrgødning

Er der plads til gyllen i nærheden, når kvægundtagelsen ophører?
Beregninger på baggrund af gødningsregnskab 2021/22 viser, at der er tilstrækkeligt harmoniareal i alle kommuner. Enkelte kommuner er der dog næsten fyldt op.

Hvordan udnytter jeg min gylle bedst muligt?
Få svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål, som SEGES modtager om håndtering af husdyrgødning og den mest optimale udnyttelse af gylle.

Jordens tekstur i dybden
En undersøgelse af variationen i jordens tekstur til 1 meters dybde viser, at der kan være store variationer inden for den enkelte mark i humus- og lerindholdet i dybden.

Magnesiummangel i vinterraps
Der er set formodet magnesiummangel. En dårlig rodudvikling kan forstærke symptomerne.

Ny udbyteprognose kan fastlægge hvedens N-behov mere præcist
Artikel i fagmagasinet Mark, April 2024

Oversigt over gødninger velegnede til udsprøjtning
Find eksempler på gødninger, der er velegnede til udsprøjtning, bl.a. til dækning af behovet for mikronæringsstoffer og se oplysninger om, dosering af midlerne. Udvalgte produkter kan også anvendes på økologiske arealer.

Regler ved udbringning af gylle
Fra 1. februar er det ingen tilladt at udbringe flydende husdyrgødning. I det følgende gengives de vigtigste regler for flydende husdyrgødning (gylle)

Sådan sår du majs
Så majs når jordtemperaturen som gennemsnit over et døgn har passeret 8 gr. C i 10 cm dybde og vejrudsigten samtidig lover fortsat stigende temperaturer. 
Så med præcis samme rækkeafstand, men så ikke i hjulspor.

The Farmer of the future uses artificial inteligens, climate mitigation measures and provides traceability 
Præsentation for Agro Food Park ved arrangementet Morning Masterclass, hvor indlæget var et af fire indlæg som beskrev "Four Deep Drives into the future of plant production".

Tidlig udbringning af gylle
Hvis du har behov for tidlig udbringning af din gylle, bør du prioritere afgrøder med tidlig og kraftig vækst og udbringning på arealer uden risiko for afstrømning. Husk reglerne, og vær opmærksom på, at der ikke må udbringes gylle på vandmættede arealer.

Udbytteprognosen i vinterhvede er nu opdateret i CropManager
Udbytteprognosen er nu blevet opdateret med data fra 2022 samt nye datatyper. Landbrugsinfo artiklen beskriver det nyeste datagrundlag, og hvor godt prognosen rammer det målte udbytte, samt hvordan landmanden skal anvende majprognosen til at regulere kvælstoftildelingen

AP 2

Angreb af kålmøl nogle steder
Bekæmp mens larverne er små, anvend godt med vand og et passende højt tryk. Der er risiko for, at larverne er resistente mod pyrethroider. DiPel DF og Turex WG kan anvendes, men prisen er høj.

Anvendte bejdsemidler i raps til sæson 2024-2025 
Det meste af rapsen er igen bejdset med Integral Pro, som har ingen eller kun meget begrænset effekt mod rapsjordlopper.

Bekæmpelse af aksfusarium i hvede og triticale
Hvis en sprøjtning skal have en rimelig effekt, skal den udføres inden for de cirka otte dage, hvor hveden blomstrer.

Bekæmpelse af bladlus og virus i hestebønner
Der optrådte i det tyske forsøg tidlige angreb af ærtebladlus og angreb af virussygdomme, og der blev opnået bruttomerudbytter op til 12,9 hkg/ha. To alternative midler resulterede ikke i sikre merudbytter.

Bekæmpelse af bygfluer i vårhvede
Bekæmpelse kan være aktuel i vårhvede fra maj. Sæt evt. orange limplader op.

Bekæmpelse af fritfluer i sent sået havre
Ved sen såning af havre kan der være risiko for angreb af fritfluer. Havre i 1,5-2 bladstadiet er følsom for angreb ved samtidig flyvning og varmt og tørt vejr.

Bekæmpelse af glimmerbøsser i vinterraps 
Mavrik er det eneste middel til bekæmpelse af glimmerbøsser og må anvendes 2 gange pr. sæson.

Bekæmpelse af rodukrudt i korn
Bekæmp rodukrudt, når hovedparten af de nye skud er fremme og i god vækst.

Bekæmpelse af ukrudt i majs
Forslag til strategi og middelvalg ved bekæmpelse af ukrudt i majs. På arealer med hanespore er det vigtigt at vælge en strategi, som forsinker udvikling af herbicidresistens.

Effekt af sortsblandinger på angreb af aksfusarium
Forsøget hos Aarhus Universitet viste, at angrebet af aksfusarium og toksinindholdet blev reduceret i sortsblandingen i forhold til gennemsnittet af de indgående sorter.

Forebyggelse og bekæmpelse af snegle
Der er mange snegle i år. Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt.

Følg flyvningen af hvedegalmyg
Landmænd, som dyrker meget hvede, kan selv sætte feromonfælder op i modtagelige sorter og følge forekomsten af hvedegalmyg. Flere sorter er resistente. Husk også fælder i vårhvede. 

Følg forekomsten af bladribbesnudebiller i vinterraps
De første registreringer i ca. 30 vinterrapsmarker kan ses fra 12. marts. Bekæmpelse anbefales kun ved fangster over tærsklen i egne fangbakker og samtidig relativ høje temperaturer. Den vejledende bekæmpelsestærskel er mindst 15 bladribbesnudebiller pr. fangbakke indenfor en uge. Anskaf egne fangbakker.

God praksis for håndtering af plantebeskyttelsesmidler
Gennem en god praksis for påfyldning og rengøring af marksprøjten, opbevaring af kemi, samt transport og udbringning af plantebeskyttelsesmidler, beskytter du grundvandet og forebygger skader på naturen og eget og andres helbred.

Grænseværdierne for meldrøjer sænkes først senere 
Da de nye lavere grænseværdier for meldrøjer har ført til større kassationer af både rug og hvede end forventet, har EU-Kommissionen udsat datoen for ikrafttrædelse af grænseværdierne.

Hold øje med lys bladplet i vinterraps
Lys bladplet er i de fleste år ikke noget problem, men bekæmpelse kan være aktuel i visse år og marker.

Kend dine nyttedyr
Artikel i fagmagasinet Mark, Maj 2024

Knækkefodsyge i vintersæd
Der er sjældent behov for bekæmpelse. En effektiv bekæmpelse er ikke mulig med de til rådighed værende midler.

Kålbrok truer udbyttet i rasp
Artikel i fagmagasinet Mark, Juni 2024

Mange skadedyrsmidler er under revurdering
Vi ved ikke, om alle midler kan godkendes på ny eller om processerne bliver forsinkede.

Nye og ændrede bekæmpelsesmidler første kvartal 2024
Oversigten viser nye og ændrede godkendelser til brug i landbrugsafgrøder, frilandsgrønsager, frugt og bær.

Nye og ændrede bekæmpelsesmidler
Moddus Start og Moddevo har fået udvidet godkendelserne

Podcast om vinterhveden i maj
I denne podcast ser vi på opgaverne i vinterhveden i maj: ukrudt, gødskning, svampebekæmpelse og vækstregulering  

Prioriter at rengøre korntørringsanlægget før høst
Rengøring af korntørringsanlægget før høst udføres bedst 1-3 måneder før høst. Gør det i god tid, og opnå en god lang udtørring. Det minimerer risikoen for skadedyr. Prioriter opgaven før sommerferien.

Prognose for angreb af ærterodråd?
I Canada er udviklet en app, der på markniveau kan give en prognose for angreb af sædskiftesygdommen ærterodråd. I modellen indgår sædskifte, svampens biologi samt nedbør i år med dyrkning af modtagelige afgrøder.

Se efter trips i rug, triticale og vinterbyg lige før begyndende skridning
Tripsene skader ved at suge indvendigt på bladskederne, så de brunfarves. Bekæmp kun ved mere end 0,5-1 trips pr. øverste bladskede, da de opnåede merudbytter for bekæmpelse ofte er lave.

Se oversigt over frister for sene ukrudtssprøjtninger i korn
Sprøjtefrist og risiko for afgrødeskade sætter grænsen for, hvor sent ukrudt kan bekæmpes. Her omtales ukrudtsmidler i vintersæd og vårsæd.

Skadedyr i bederoer
Vær lige fra de tidlige vækststadier opmærksom på evt. skadedyrsangreb.

Skadedyr i korn
Dosis kan reduceres mere i vinterhvede end i vårbyg. Se de vejledende bekæmpelsestærskler og løsningsforslag.

Skadedyr i vinterraps under blomstring 
Under blomstringen kan der være behov for at bekæmpe skulpesnudebiller og skulpegalmyg. Det er nødvendigt at banke skuddene ned i en bakke el.lign. for at fastlægge angrebsstyrken af skulpesnudebiller sikkert nok.

Skal der anvendes hvedeudsæd bejdset mod goldfodsyge?
I ca. 80 procent af hvedeforsøgene med forfrugt hvede og såning til og med 7. september har bejdsning været rentabel.

Sortsvalg i vinterraps til sæson 2025
Udbytter i forsøg og egenskaber for de cirka 34 vinterrapssorter, der er i handlen til kommende sæson, omtales. Brug oversigten som grundlag for valg af sorter.

Sprøjtning i vintersæd med isåning af vårsæd
Hvert forår vil der i flere vintersædsmarker være et behov for isåning af vårsæd. Se hvilke forholdsregler du kan gøre brug af ved sprøjtning af vintersæd, hvor der er isået vårsæd.

Sprøjtning og regnvejr - hvor længe skal der være tørvejr efter udbringning af plantebeskyttelsesmidler?
Regnfastheden og dermed kravet til antal timers tørvejr efter sprøjtning varierer betragteligt for forskellige plantebeskyttelsesmidler. Se oversigten over midlernes regnfasthed.

Sprøjtning under tørre og/eller varme forhold
Når ukrudt har tørkestress, er morgensprøjtning vigtig. Sprøjt tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når dagtemperaturen er over 25 grader.

Svampe- og skadedyrsbekæmpelse i byg-, ærte- og byg/ærtehelsæd 
I byghelsæd kan svampe- og skadedyrsbekæmpelse være aktuel ved angreb over de vejledende bekæmpelsestærskler. Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister. I helsæd med ærter er kun Amistar og Mirador 250 SC godkendt.

Svampe- og skadedyrsbekæmpelse i hestebønner
Chokoladeplet, rust og bedebladlus er de vigtigste skadevoldere i hestebønner.

Svampebekæmpelse i havre
I havre er det oftest meldug, der udløser en evt. svampebekæmpelse, mens havrebladplet som regel er et begrænset problem.

Svampebekæmpelse i majs
I pløjede marker anbefales bekæmpelse, hvis over 80 procent af planterne har angreb på bladet, der støtter kolben. Der skal samtidig have været en risikoperiode.

Svampebekæmpelse i rug
Se oversigt over midler og løsningsforslag til bekæmpelse af svampesygdomme i rug. Hold især øje med brunrust.

Svampebekæmpelse i triticale
Både gulrust og meldug kan være et problem, da flere sorter er modtagelige. Der er sortsforskelle i modtagelighed.

Svampebekæmpelse i vinterbyg
Se oversigt over midler og løsningsforslag til bekæmpelse af svampesygdomme i vinterbyg.

Svampebekæmpelse i vinterhvede
Se forslag til bekæmpelse af svampesygdomme i vinterhvede.

Svampebekæmpelse i vinterraps under blomstring
Det bedste bekæmpelsestidspunkt er oftest i vækststadium 65, når 50-60 procent af blomsterne på hovedskuddene er åbne. Brug med konventionel teknik mindst 300 l vand.

Svampebekæmpelse i vinterhvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning
Ved svampebekæmpelse i hvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning skal der være tilstrækkelig effekt mod både hvedebladplet og Septoria.

Svampebekæmpelse i vårbyg 
Se løsningsforslag til svampebekæmpelse i vårbyg.

Svampebekæmpelse i vårhvede
Se forslag til bekæmpelse af svampesygdomme i vårhvede.

Sådan bekæmper du ukrudt i vinterraps om foråret 
Ukrudtsbekæmpelsen i foråret 2024 vil afhænge af, om der blev udført bekæmpelse i efteråret, hvor det var vanskeligt at færdes i de våde marker. Anvendelse af Matrigon 72 og Korvetto skal ske senest i stadie 50. Væselhale kan ikke bekæmpes i foråret.

Sådan bruger du egen udsæd af vårsæd 
Det er vigtigt at tjekke kvaliteten, inden du sår hjemmeavlet udsæd. Der kan ofte spares omkring 150 kr. pr. ha ved brug af hjemmeavlet udsæd - men der er en risiko for tab ved manglende omhyggelighed. HUSK at betale forædlerafgift.

Sådan forebygger du skadedyr i kornlageret
Rengør kornlageret grundigt når beholdningerne er små, og før den nye høst tages ind. Se forslag til kemisk bekæmpelse.

Sådan forebygger du udvikling af toksiner i marken
Artikel i fagmagasin Mark, Maj 2024

Sådan udregner du triazolforbruget
SEGES Innovation har lavet et regneark, der kan håndtere udregningen af triazolforbruget.

Sådan undersøger du om vinterrapsen skal sås om
10-15 vinterrapsplanter pr. m2, der gror godt til, vil ofte være nok til at sikre et pænt udbytte, når de er ensartet fordelt. Særligt marker med angreb af kålbrok kan være truede.

Sådan vurderer du om vintersæden skal omsås 
Som en konsekvens af ekstreme nedbørsmængder i efteråret og hen over vinteren, står vintersæden står en del steder ret dårligt. Vurdér behovet for omsåning. 

Tilpas middelvalg og dosis mod hanespore i majs
Det varme vejr giver en tidlig og stor fremspiring af hanespore i majs, og samtidig udvikler den sig eksplosivt. Det er vigtigt at tilpasse middelvalg og dosis i sin strategi.

Tjek foderroemarkerne for ferskenbladlus
Der er fundet angreb over bekæmpelsestærsklen i flere marker i sukkerroeegne. Undersøg derfor også foderroemarkerne.

Triazolreglerne: Sådan beregner du brugen af triazol
Reglerne gælder for tre triazoler og gælder også for bejdsemidler der indeholder de samme triazoler. En tidlig anvendelse tæller hårdest.

Ukrudtsbekæmpelse i frøgræs om foråret
Målret bekæmpelsen af ukrudt i frøgræs mod de arter, hvis frø ikke kan renses fra græsfrøene, giver udbyttetab eller høstbesvær.

Ukrudtsbekæmpelse i hestebønner
Hestebønner skal sås dybt (6-9 cm). Er første hold ukrudt spiret godt frem før hestebønner, er der inden afgrøden spirer frem mulighed for at nedvisne ukrudt med glyphosat samtidig med udbringning af jordmiddel.

Ukrudtsbekæmpelse i græsmarker
Forebyg at ukrudtet breder sig på permanente græsarealer og på arealer med græs i omdrift.

Ukrudtsbekæmpelse i roer
Strategier og forslag til bekæmpelse af ukrudt i roer.

Ukrudtsbekæmpelse i vårbyg med udlæg af rent græs, kløvergræs eller lucerne
Ukrudtet skal bekæmpes med et skånsomt ukrudtsmiddel, mens det er helt småt.

Ukrudtsbekæmpelse i vårbyg og ærter med udlæg af græs og kløver til frø
Skånsomme og effektive løsninger mod ukrudt i vårbyg og ærter med udlæg af græs og kløver til frøavl. Tilret middelvalg efter ukrudtsbestanden i den enkelte mark og anvend ikke ukritisk DFF før fremspiring.

Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd
Bekæmp ukrudtet i vårsæd, når det har 1-2 løvblade, men udsæt sprøjtningen, hvis snerlepileurt, hanekro og andet sent fremspirende ukrudt fortsat er under fremspiring.

Ukrudtsbekæmpelse i ærter
Bekæmpelse af ukrudt i ærter kræver god timing for at opnå sikker effekt, der kan sikre mod høst-besvær og opformering af ukrudt.

Undgå at opformere sædskiftesygdomme i bælgplanter
Artikel i Mark, Januar 2024

Vejledning til bekæmpelse af svampesygdomme i korn
Der er vist oversigter over de i korn godkendte og markedsførte svampemidlers effekt, virkemekanismer, resistensudvikling, indhold i blandingsprodukter, behandlingsfrister, maks. antal tilladte behandlinger pr. vækstsæson og evt. krav til afstand mellem 2 behandlinger.

Vækstregulering i vinterraps i foråret 
Vækstregulering anbefales kun i meget kraftigt udviklede marker, og udføres ved begyndende strækning.

Vækstregulering i vintersæd
Den mest effektive vækstregulering opnås i den tidlige del af kornets strækningsfase(vækststadium 31-33), men det kræver gode vækstforhold. Der kan være store forskellemellem marker på behovet for vækstregulering. Tilpas kvælstofstrategien, så risikoen forlejesæd reduceres.

Vækstregulering samt forebyggelse af aks- og strånedknækning i vårsæd
Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget kraftig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Vær opmærksom på plantebeskyttelsesmidlernes afstandskrav til beboelse, veje mv.
Flere og flere plantebeskyttelsesmidler får ved fornyet eller udvidet godkendelse krav om, at der ved sprøjtning holdes afstand til veje, boliger, institutioner og offentlige arealer i form af en zone, der ikke behandles.

AP 3

Beregn individuel pris ved handel med grovfoder
Køber og sælger af grovfoder kan med denne beregner nedenstående værktøj få hjælp til at fastsætte en handelspris. Værktøjet fastsætter optimeringsprisen på slætgræs og majs til helsæd ud fra individuelle forhold.

CropManager: Afgræsningsprognosen kan nu indregne tørkestress
Afgræsningsprognosen er en hjælp til at planlægge afgræsningen. Prognosen kan nu korrigere græsvæksten på baggrund af markens vandbalance i CropManager.

Ensileringsmiddel - kun i særlige tilfælde
Se listen over markedsførte ensileringsmidler i Danmark, få svar på hvordan de forskellige typer ensileringsmidler virker og se SEGES’ anbefaling i forhold til ensileringsmidler.

Forsinket såning af majs
Efter denne uge bør sås andet end majs til kvægfoder, f.eks. en blanding af byg, ærter og ital. rajgræs.

Forårstjek af græsmarken
Overvintringen ser indtil videre fornuftig ud i græsmarkerne, selv om at sidste slæt ikke blev høstet en stor del af græsmarkerne. Er der meget vissent græs, bør marken strigles, så græsset kan få lys og gylle bør udbringes med nedfælder/slæbeskær, så gylle ikke forurener græsset.

Gødskning af kløvergræs til slæt
Gødningsstrategien til kløvergræs bør tilpasses markens udbytteniveau og alder samt den aktuelle bestand af kløver i marken.

Med afgræsningsprognosen kan du beregne afgræsning for konventionel drift
Afgræsningsprognosen for konventionel drift giver et bud på, hvordan vækst ogkvalitet udvikler sig i den kommende uge ud fra temperaturforhold oglysindstråling. Den gælder for marker uden tørkestress, da tørke kan have en væsentlig indflydelse.

Med afgræsningsprognosen kan du beregne afgræsning for økologisk drift
Prognosen for produktion er baseret på vejrprognosedata bortset frasolindstrålingen, der pt. indgår med normal-solskinstimer for de kommende 7dage. Du kan justere udbyttet efter dine forventninger - standard er fastsat til6.000 FEN pr. ha

Regnearket: Beregn individuel optimeringspris ved handel med grovfoder.
Regnearket: "Beregn individuel pris ved handel med grovfoder" kan bruges til at beregne hvad grovfoder skal koste, for at give samme økonomi (dækningsbidrag efter arbejde og maskiner - DBII) som en salgsafgrøde - en individuel optimeringspris.

Satellitbestemmelse af kløverandelen i græsmarker
Artikel om satellitbestemt kløverandel i marken

Vurder behovet for supplerende grovfoder
Vurder det forventede udbytte i majs- og græsmarker og vurdér behovet for at supplere foderforsyningen. Forsinket såning af majs betyder, at grovfoderlageret skal vurderes kritisk og efter behov suppleres med helsæd.

Værktøjer til styring af afgræsning
Bag en vellykket afgræsning ligger en grundig planlægning, styring og opfølgningaf forløbet.

 

AP 4

 

AP 5