Fokus på arbejdsmiljø i landbruget

Projektansvarlig: Helle Birk Domino

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at gøre landbruget til et trygt, sikkert og attraktivt erhverv at arbejde i. Målet er at skabe en professionel og systematisk tilgang blandt landmændene i forhold til arbejdsmiljø og i sidste ende forebygge ulykker og nedslidning.

Aktiviteterne i projektet er fordelt i 5 arbejdspakker, der skal involvere så mange interessenter som muligt i indsatsen, for at skabe sikre og attraktive arbejdspladser.

  1. I projektet fokuseres der på sproglige og kulturelle udfordringer, der kan have indflydelse på sikkerheden på landbrug med internationale medarbejdere (AP1).
  2. På landbrug er der flere opgaver, der resulterer i nedslidning. Exoskeletter, der aflaster kroppen, afprøves og derefter formidles resultaterne (AP2).
  3. Det synliggøres, hvad en arbejdsulykke kan koste og dertil udarbejdes materiale som grundlag for fokus på det sociale element i bære dygtighedsdagsordenen (AP3).
  4. En betydelig del af de alvorlige arbejdsulykker i landbruget sker ved håndtering af maskiner. Der udarbejdes en kortlægning af de reaktioner der er afgivet fra Arbejdstilsynet vedr. brug af maskiner i landbruget og ud fra resultatet, målrettes indsatsen og der indledes en dialog med maskinproducenter/leverandører om udvikling af innovative løsninger (AP4).
  5. Der indhentes og formidles ny viden om for eksempel gode løsninger og nye værktøjer, dette videreformidles igennem projektets aktiviteter, via dialog med landmanden, sociale medier, opfølgningsmøder, på kongresser mv. (AP5)

Effekten er færre ulykker og mindre nedslidning vil have god effekt på både landbruget som attraktiv arbejdsplads og på rekruttering/fastholdelse af god arbejdskraft. Erhvervet udfordres i forhold til at rekruttere og fastholde gode medarbejdere. Forbedret sikkerhedskultur vil gavne erhvervet og bidrage til mange attraktive arbejdspladser og dermed også mulighed for bedre bundlinje.

Projektresultater:

AP1

Excercising on the job is good for several reasons
Video på SEGES.TV. Work out with your collegues is good for your body and good for the team spirit in the business. Instruktion på engelsk.

Internationale medarbejdere fik viden om arbejdssikkerhed på landbrugsbedriften
Artikel. Alle medarbejdere på bedriften bør have kendskab til arbejdssikkerhed – også de internationale medarbejdere. Forleden deltog en gruppe af dem i en workshop om emnet.

Internationale medarbejdere og sikkerhed
Workshop på Erfa-møde med arbejdsmiljøkonsulenter om emner vedr. arbejdsmiljø og erfaringer med udenlandske medarbejdere.

Occupational health and safety in Danish agriculture
24/5 Workshoppen foregik på Dalum Landbrugsskole sammen med landbrugsstuderende fra Taiwan og Korea. Den omhandlede sikkerhed og arbejdsmiljø for internationale medarbejdere i dansk landbrug, og de studerende sammenlignede ofte Danmark med Taiwan ift. arbejdsmiljø og sikkerhed. De studerende var meget ivrige og deltog aktivt i workshoppen. Særligt påpegede de studerende behovet for uddannelse mht./introduktion til arbejdsmiljø og sikkerhed og fremhævede også de sproglige udfordringer ift. sikkerhedssamarbejdet på en international arbejdsplads.

Occupational health and safety (OHS) in agriculture
Undervisningsmaterialet til denne workshop havde til formål at give deltagerne baggrundsviden ift. migranter i dansk landbrug, sikkerhed og arbejdsmiljø i dansk landbrug, lægge op til gruppearbejde, præsentere SEGES’ arbejde på området og bede om input til SEGES’ arbejde for at kunne starte en diskussion blandt deltagerne og udvikle SEGES’ materialer.

På besøg på Dalum Landbrugsskole: Fokus på sikkerhed
24/5 Video på SEGES.TV. SEGES Innovation besøgte i foråret 2022 Dalum Landbrugsskole for at tale om sikkerhed med udenlandske studerende fra Taiwan.

Skab opmærksomhed omkring sikkerhed og inkludér bedriftens medarbejdere
Det er vigtigt at skabe opmærksomhed på vigtigheden af sikkerhed. Det gælder ikke mindst på en international arbejdsplads, hvor folk måske har forskellige forudsætninger i forhold til sikkerhed og arbejdsmiljø. 

Working in danish farming – safety in the daily work
4/11 workshop for internationale medarbejdere i dansk landbrug med fokus på at gennemgå særlige sikkerhedsrisici ift. landbrugsarbejde.

Working in danish farming – safety in the daily work
Undervisningsmaterialet havde til formål først at gennemgå det danske arbejdsmiljøsystem og derefter at gå i dybden med enkelte problemstillinger inden for sikkerhed og arbejdsmiljø, som fx håndtering af dyr samt brug af værnemidler og gyllealarm. Deltagerne var meget deltagende og spurgte ivrigt ind til emnerne. De mente, at der bestemt er et behov for at gennemføre en workshop som denne.

Workshop: Internationale medarbejdere fik viden om arbejdssikkerhed på bedriften
14/11 Artikel bragt i LandrbugsAvisen. Kvægbrug er den type landbrug, hvor der registreres flest arbejdsskader. Alle medarbejdere på bedriften bør have kendskab til arbejdssikkerhed – også de internationale medarbejdere. Forleden deltog en gruppe af dem i en workshop om emnet.

AP2

Arbejdsmiljø i stalden 
11/2 Indlæg på Fjerkrækongres om risikovurdering, støtteordninger og tekniske hjælpemidler ifm. arbejdsmiljø i fjerkræproduktionen.

Exoskeletter i landbruget
Notat. Erfaringer med exoskeletter. 8 bedrifter har været ’first movers’ med brug af exoskeletter, der kan aflaste og forebygge belastningsskader som følge af de arbejdsopgaver, der findes i landbruget i dag.

Exoskelet og hjælp holder Anders Nielsen på gården
Artikel bragt i SAGROs magasin GROBUND.

Exo-skeletter kan være vejen til færre dage med smerter
Artikel i FjerkræNyt 31. maj 2022.

Investér i dine medarbejdere - det betaler sig
Artikel: KvægEkspertens nyhedsbrev 27. oktober 2022.

Vi vil så gerne ha’, I bliver lidt længere – på arbejdsmarkedet!
Webinar: Hvad er et exoskelet og hvad kan det bidrage med i de grønne erhverv? Og nu er der efterhånden gode muligheder for at aflaste kroppen for alle, der arbejder i jordbruget, i stalde eller i frilands- og væksthusgartnerier. Se hvordan og hør erfaringerne.

Søg støtte til at forebygge nedslidning og arbejdsulykker på bedriften
11/2 Artikel i KvægNyt. Få 80% i støtte til at udvælge og afprøve hjælpemidler, som forebygger arbejdsulykker og fysisk nedslidning.

Søg støtte til at forebygge medarbejdernes nedslidning og arbejdsulykker
Artikel i FjerkræNyt 31. maj 2022.

Søg støtte til at forebygge medarbejdernes nedslidning og arbejdsulykker
Artikel i Slagtekalve.

AP3

ESG og landsdækkende arbejdsmiljøindsats
6/4 Teamsmøde med Nordea vedr. information om ESG og dialog om arbejdsmæssige initiativer.

ESG og landsdækkende arbejdsmiljøindsats
12/4 Teamsmøde med Alm. Brand vedr. information om ESG og dialog om arbejdsmæssige initiativer.

ESG og understøttende landsdækkende arbejdsmiljøindsats
26/4 Teamsmøde med Topdanmark vedr. information om ESG og dialog om arbejdsmiljømæssige initiativer.

Et sikkert arbejdsmiljø
Flyer til brug i dialogen mellem landmand og driftsøkonomen med fokus på at det betaler sig at investere i forebyggelse.

Forebyg arbejdsulykker – har du råd til at lade være?
Artikel. Der sker stadig alt for mange ulykker og nærved-ulykker i landbruget, som stadig betragtes som Danmarks farligste erhverv, hvor antallet af anmeldte ulykker desværre fortsat er stigende.

Omkostninger ved alvorlige arbejdsulykker
Notat. Alvorlige arbejdsulykker er forbundet med store personlige og økonomiske omkostninger for både den tilskadekomne, arbejdsgiveren og familien, mens mange ulykker kan forebygges og måske helt udgås for meget små midler. Dette er belyst igennem 3 konkrete cases.

S’et i ESG: Få et værktøj du kan måle arbejdsforhold på i din virksomhed
Artikel og værktøj. Måling af arbejdsforhold i din ESG-rapport er nu blevet mere håndgribelig. SEGES Innovation giver dig et værktøj, hvor du kan vurdere og løbende arbejde med forskellige indikatorer inden for arbejdsmiljø og socialt ansvar.

Økonomi og arbejdsulykke
11/10 Workshop med SAGRO, Herning vedr. økonomi og arbejdsulykke.

Økonomi og arbejdsulykke
14/10 Workshop med AGROVI, Ringsted vedr. økonomi og arbejdsulykke.

AP4

Case: Torben vil undgå bakkeulykker med traktoren og bobcat’en
Artikel: På Holmegaard ved Sæby vil de undgå bakkeulykker, som der sker for mange af i landbruget. Derfor har bedriftsejeren Torben Farum fået monteret et intelligent kamera på de køretøjer, han bruger mest.

Den gode arbejdsplads
22/11 Oplæg på Bygholm Landbrugsskole bl.a. om maskinsikkerhed med specielt fokus på minilæsser.

Kører du med sikkerhedssele på din minilæsser?
Artikel. Minilæsseren er et uundværligt redskab og skåner medarbejdere for meget slidsomt arbejde. Den er impliceret i mange ulykker, der rammer de involverede på liv og førlighed. Risikoen for alvorlige ulykker kan mindskes ved at du bruger sikkerhedsselen.

Maskinsikkerhed
Notat. Analyse maskinulykker i landbruget.

Maskinsikkerhed i landbruget
18/10 Oplæg på Gråsten Landbrugsskole om maskinsikkerhed med specielt fokus på minilæsser.

Maskinsikkerhed i landbruget
Generisk PowerPoint-præsentation med noter om maskinsikkerhed med fokus på minilæsser til anvendelse på landbrugsskoler.

Sikker transport af halm
Video på SEGES.TV. Formand for Danske Halmleverandører, Erik Poulsen, fortæller hvorfor han mener, at arbejdssikkerhed er vigtigt, når der skal køres halm.

Sikkerhed: Kamerateknologi mod alvorlige bakkeulykker
Video på SEGES.TV. Torben Farum, svineproducent ved Sæby, har investeret i kamera-teknologi, som skal sikre, at der ikke sker alvorlige bakkeulykker på Holmegaard.

Ulykken på Fuglsøgaard: Familien Skaus fortælling
Podcast. En teleskoplæsser vælter ned over Rasmus Skau, da han arbejder på en mark tæt på hjemmet ved Haderslev.

Videnspredning: Kamerateknologi mod alvorlige bakkeulykker
Artikel på LandboNords hjemmeside.

AP5

Afrapportering af facebook-opslag på siden AgriSafety
En samlet oversigt over facebook-opslag der er udarbejdet i projektet.

Antallet af arbejdsulykker er det højeste i syv år
27/4 Artikel i LandbrugsAvisen - baseret på nyeste tal vedr. landbrug, skovbrug og fiskere.  Antallet af arbejdsulykker er det højeste i 7 år.

Arbejdsmiljøkataloget
Arbejdsmiljøkataloget er opdateret med et nyt produkt og har til formål at kunne bidrage til forebyggelse af arbejdsulykker og nedslidning.

Arbejdstilsynet, TC syd
6/9 Møde med tilsynførende i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Syd formidling af fokusområder arbejdssikkerhed i landbruget.

Bundlinjen: Den attraktive arbejdsplads
Vi zoomer ind på den attraktive arbejdsplads: Hvordan rekrutterer man de dygtige medarbejdere? Hvordan fastholder man dem? Og hvordan skaber man et godt arbejdsmiljø på sin bedrift?

Deltagelse i Arbejdsmiljøforskningsfondens årskonference 2022
Program fra konferencen, hvor målet var indhentning af viden fra andre aktører.

Deltagelse i Arbejdstilsynets inspirationsmøde om seksuel chikane og andre krænkende handlinger
12/10, Aalborg - Dagsorden fra mødet.

Ekspert: Derfor sker arbejdsulykker med maskiner i landbruget
Podcast. Karsten Zacho fra Arbejdstilsynet har mange års erfaring med at forebygge og undersøge ulykker i landbruget. I denne podcast fortæller han om de mest almindelige ulykker, og hvordan vi kan undgå dem.

ERFA-møde for arbejdsmiljøkonsulenter
2/11 og 3/11 17 konsulenter deltog. Vidensdeling mellem arbejdsmiljøkonsulenter og SEGES Innovation vedr. sikkerhed. Fokus var risikovurderinger og forebyggelse med deltagelse fra Arbejdstilsynet og Hoffmann Group.

Fokus på arbejdsmiljø i landbruget
19/4 Gls-a og 3F var inviteret til følgegruppemøde med status vedrørende aktiviteter i nærværende projekt.

Fokus på arbejdsmiljø i landbruget
28/11 Følgegruppemøde med Gls-a og 3F. Formålet er at opnå synergi mellem de forskellige indsatser målrettet mere sund og sikkert arbejdsmiljø i landbruget.

Grovfoderekskusion 2022
14/9 Oplæg om projektet, den årlige arbejdsmiljødrøftelse og fokus på kemisk risikovurdering samt fokus på vedligeholdelse af minilæsser og ansvar herfor.

Har din virksomhed en krænkelsespolitik?
En nedskrevet krænkelsespolitik på virksomheden er et både en god ide og et lovkrav. Her er et udkast og et forslag til arbejdet med at få det implementeret på virksomheden.

Krisehjælp og omsorg: Ukrainske medarbejdere er i en svær situation
24/2 Artikel i LandbrugsAvisen. Vær 'large' overfor dine ukrainske medarbejdere, lyder et af rådene fra Seges arbejdsmiljø til ledere eller arbejdsgivere med medarbejdere fra Ukraine. Der kan også være krisehjælp at hente.

Migranter på landet i Danmark
5/1 Indlæg på møde med forskere og præster fra Folkekirken vedr. rumænske migranter på landet (lidt om baggrunden for at komme til Danmark og hvordan, centrale udfordringer på og uden for arbejdet og migranternes sociale liv).

Møde regionalt netværksmøde for Region Midt og Nordjylland
27/9 Møde vedr. fælles myndighedsindsats mod social dumping. Dagsorden og præsentation.

Nigel’s influence at work in the Danish countryside - Learning to love the individual
12/4 Oplæg på St Andrews University til afskedsreception for en meget internationalt anerkendt professor. Oplægget tog udgangspunkt i noget af den forskning, som SEGES er involveret i og handlede blandt andet om migranter i landbruget, og hvordan man møder migranter uden for stereotype kategorier.

Opfølgende besøg i arbejdsmiljøgruppen efter kursus
Skabelon til dagsorden. Besøgets formål er at hjælpe arbejdsmiljøgruppen videre, når de er kommet tilbage i hverdagen, efter at én eller flere i gruppen har gennemført den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse.

Pas på de unge i landbruget
P4 Trekanten indslag (Helle Birk Domino) om unge i landbruget i forbindelse med kursus for unge på Grindsted Landbrugsskole.

Professionelt fokus på arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø
18/1 Indlæg på Rådgivningsforum for Kvæg om risikovurdering, støtteordninger og lovpligtig årlig arbejdsmiljødrøftelse.

Safety when handling horses / Sikkerhed ved håndtering af heste
Indlæg afholdt for studerende og medarbejdere i hestebranchen med fokus på håndtering af heste - dansk og engelsk.

SEGES: Drag omsorg for dine medarbejdere i en svær situation
25/2 Artikel i Effektiv Landbrug. Arbejdsmiljøkonsulenter i Seges råder til, at man som arbejdsgiver og - leder nu særligt bør støtte og drage ekstra omsorg for sine ukrainske medarbejdere.

Seks dødsulykker på et år: Landbruget er stadig et af de farligste erhverv
28/4 Artikel i LandbrugsAvisen - baseret på nyeste tal vedr. landbrug, skovbrug og fiskere.

Stop og tænk før du høster
28/5 Artikel i Effektivt landbrug. Tema om høst.

Sundhedspolitik på landbrug
Faktaark - Introduktion til udarbejdelse af sundhedspolitik på landbrug.

Survey amongst Ukrainians in Danish agriculture
Spørgeskemaundersøgelse blandt nuværende og tidligere ukrainske medarbejdere i landbruget med formål at understøtte SEGES’ arbejde med vandrende landarbejderes sikkerhed i landbruget og at understøtte udviklingen af sikkerhedskommunikationsværktøjer til vandrende landarbejdere i Danmark.

Svovlbrinte-risiko: På jagt efter gammel gylle på Skovlygaard
Video på SEGES.TV. Vi er på besøg på Skovlygaard, hvor de allerede har fokus på at undgå de alvorlige ulykker med svovlbrinte-forgiftning. Men de vil gerne optimere.

Svovlbrinte-ulykker: På jagt efter gammel gylle
20/7 Artikel i Effektiv Landbrug.

Søg støtte til at forebygge nedslidning og arbejdsulykker på bedriften
Få 80 pct. i støtte til at udvælge og afprøve hjælpemidler, som forebygger arbejdsulykker og fysisk nedslidning.   

Sådan kommer du i gang med at skabe bedre sundhed blandt dine medarbejdere
Artikel. Hvordan skaber vi en ramme for mere sundhed blandt medarbejderne – og hvorfor egentlig involvere sig i medarbejdernes sundhed? Hvad kan arbejdsgiveren gøre for medarbejdernes sundhed?

Sådan sikrer du dine internationale medarbejderes trivsel og sikkerhed
3/5 Oplæg på Kvægkongressen omhandlede arbejdsmiljø, sikkerhed og trivsel for internationale medarbejdere i landbruget og blev holdt sammen med Arbejdstilsynet. Det gav nogle ideer til, hvordan man kan forbedre samarbejdet på en international arbejdsplads.

The Global Future of Ag Production: Our Role in International Collaborations from an Agricultural Safety and Health Perspective
29/3 Indlæg på landbrugskonferencen 2022 North American Agricultural Safety Summit, Las Vegas. PowerPoint-præsentation og dagsorden.

Træning i arbejdstiden - en investering på den lange bane
Video. På Dortheasminde tager de medarbejdernes trivsel alvorligt. Derfor træner medarbejderne i arbejdstiden for at forebygge skader - og holde kroppen sund.

Ukrainske medarbejdere i landbruget - omsorg og samtale i en svær tid
Artikel på LandbrugsInfo.dk. Som arbejdsgiver eller leder er det vigtigt at være klar til at hjælpe medarbejdere i svære situationer og håndtere deres reaktioner.

Vejledning til sikker gyllehåndtering
Anbefalinger til adfærd, arbejdstilrettelæggelse og brug af værnemidler for at håndtere gylleanlæg sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Formidlet/udsendt til mødedeltagere på møde vedr. hyppig gylleudslusning 31/8.

Vejledning til sikker gyllehåndtering - sundhedsrisiko og personlige værnemidler
Artikel på LandbrugsInfo: Gyllehåndtering indebærer altid en potentiel risiko for personskade og i værste fald dødsfald. Planlægning af arbejde, værnemidler og korrekt skiltning er vigtige faktorer til at forbygge ulykker.