Planlæg og investér rigtigt – ny viden, der giver nye muligheder

Projektansvarlig: Michael Højholdt

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at styrke landmandens grundlag for at iværksætte tiltag og foretage de rigtige investeringer, der forbedrer den økonomiske bæredygtighed i produktionen. Målet er at udarbejde et investeringsværktøj og en Best Practice for investeringer samt benchmarkinganalyser og budgetkalkuler, der optimerer grundlaget for landmandens beslutninger om eventuelle tiltag og investeringer i landbrugsvirksomheden.

Den grønne omstilling betyder, at der er behov for nye tiltag og øgede investeringer i mange af landbrugsvirksomhederne. Endvidere forventes implementering af EU Taksonomien at stille øgede krav til det økonomiske investeringsgrundlag. Der er derfor behov for et ensartet fagligt grundlag for investeringsberegningerne. På den baggrund udvikles et investeringsværktøj, der indarbejder de vigtigste nøgletal f.eks. ROI, Tilbagebetalingstid og WACC. Dette sikrer et ensartet udgangspunkt for vurdering af den enkelte investering. Endvidere udarbejdes en Best Practice for investeringer, der klarlægger de målsætninger, der skal være omkring investeringer.

For at identificere de områder, hvor landbrugsvirksomheden kan forbedre økonomien ved at iværksætte nye tiltag og eventuelt foretage nye investeringer, kan landmanden med stor fordel anvende benchmarkinganalyser. Der udarbejdes benchmarkinganalyser i form af Business Check og Fraktilanalyser, hvor landmanden kan finde sammenligningstal for produktion og økonomiske resultater fra andre landbrugsvirksomheder. Endvidere vil det være muligt at sammenligne resultater fra international benchmarking.

Det er vigtigt i forbindelse med fastlæggelse af handlingsplaner for landbrugsvirksomheden, at landmanden har opdateret viden om en række forhold, hvor ændringer i forudsætningerne påvirker landbrugsvirksomhedernes produktion, afsætning eller indtjening. Derfor udarbejdes budgetkalkuler, der opstiller realistiske forventninger til økonomien i form af udbytter og omkostninger. Der udarbejdes budgetkalkuler for en lang række landbrugsprodukter, inden for både konventionel og økologisk produktion.

Effekten forventes at være 5-10 pct. forbedring af det økonomiske resultat, svarende til i alt ca. 95 mio. kr. pr. år ved 5 pct. forbedring på driftsresultat efter ejeraflønning og ved anvendelse på 25 pct. af heltidsbedrifterne

Projektresultater:

AP1

Beregning af mindre solceller - tagkonstruktion
Energiproduktion kan fx være vindmøller, solceller på tag eller solceller på mark. Hvis det drejer sig om vindmøller, henviser vi til Fjordlands vindmøllerådgivning eller vindmølleproducenterne.

Beregn rentabilitet når du investerer i nye so- eller slagtegrise ejendomme
Med det nye regneark, kan du beregne rentabiliteten ved et byggeprojekt af henholdsvis en ny soejendom eller en ny slagtesvineejendom, baseret på langsigtede realistiske forudsætninger med hensyn til foder og svinenoteringer samt egne forudsætninger.

Best practice for rentabilitetsberegninger
Rentabilitet af et projekt kan vurderes ud fra flere forskellige metoder med hver deres anvendelsesformål. Driftsøkonomisk kan rentabilitet måles enten isoleret eller relativt i forhold til andre projekter.

Fordele og ulemper ved solceller (tag)
Solceller leverer grøn energi og kræver stort set ingen vedligeholdelse. Til gengæld kan de bedst svare sig at investere i, hvis man formår at bruge strømmen, når den bliver produceret. Få et hurtigt overblik over fordele og ulemper ved solceller her.

Grovbudget
Excelfil til udarbejdelse af mindre budgetter inklusiv følsomhedsberegninger.

Hvilke budgetter er vigtige at have overblik over ved opstart af en ny virksomhed?
Få indblik i, hvilke budgetter, der er vigtige at kende, når du har en virksomhed.

Køresilo til ensilage og græs
Der er udviklet en lille model, der kan benyttes til at regne ud, hvad prisen pr. kg TS og pr. tons er inden for græs og majsensilage. 

PDF investeringsoversigt med link
Oversigt over investering og vejledninger til planlægning af investering.

Planlæg og investér rigtigt
Video vedr. værktøjer til investeringsberegninger og Best Practise for investeringer.

Rentabilitetsregneark
Model til beregning af rentabilitet.

Solceller på marken
Solceller på mark er ofte noget mere kompliceret og kræver hjælp fra professionelle rådgivere, der arbejder med dette område. Der ligger en tjekliste, som kan anendes som udgangspunkt i evt. møde med en eller flere professionelle rådgivere og investeringsselskaber.

Sådan bruger du investeringsoversigten
Investeringer, og det er lige meget, om det er store eller mindre investeringer, det drejer sig om, så er det altid en god ide at regne på det. Til tider bliver man overrasket enten positivt eller negativt.

Tjekliste til grovbudget
”Beslutningsgrundlag inkl. grovbudget” består af en simpel oversigt over, hvilke indtægter og omkostninger, der er vigtige at medtage i en budgetlægning. I grovbudgettet er det muligt at lave nogle følsomhedsberegninger inden for Dækningsbidrag, Faste omkostninger, EU-tilskud, Forpagtningsomkostninger eller indtægter og Betydningen på driftskreditterne.

Udvidelse af besætning, grise
Rentabilitet i udvidelse ved grisebesætninger.

Udvidelse af besætning, kvæg
Beregningsmodellen inden for kvæg er udvidelse i malkekvæg. Modellen viser det produktionsmæssige resultat, og hvilke indflydelse investeringen har på likviditeten.

Ændring af balance ved investeringer
Hvilke indflydelse har investeringer på balancen, dvs. aktiver og passiver, og nøgletal som wacc og afkastningsgrad.

Ø90 beslutningsgrundlag
Beregningerne foretages. Ø90 budget kræver en masse oplysninger og på et detaljeret niveau, se eksempel på budget oplysninger i investeringsoversigten under hjælpedokumenter.

AP2

Artikel i Kvægnyt nr. 4, 25 feb. 2022
Bedste resultat for malkekvægsbedrifter i dette årtusinde.

Artikel i landbrugsavisen
Nemt værktøj fra Seges: Tjek selv, hvordan råvareprisen påvirker dig.

Artikel i Magasinet kvæg, april 2022
Nyt værktøj giver mulighed for prissammenligning på foder og energi.

Artikel i Magasinet kvæg, marts 2022
Rekordhøj bundlinje og stigende omkostninger i 2021.

Artikel i Magasinet kvæg, juni 2022
Beregn hvad prisudviklingen betyder for fremstillingsprisen på mælk.

Artikel i Magasinet kvæg, september 2022
Investeringer: Selv i perioder med god indtjening og likviditet er det vigtigt at vurdere investeringer.

Business Check – foreløbige resultater 2021
Webinar afholdt den 1 marts 2022 med de foreløbige driftsgrensresultater for grise, kvæg og planter i regnskabsåret 2021.

Business Check 2021-regneark
Opdatering 18. marts 2022.

Business Check 2021-regneark
Opdatering 5. maj 2022.

Business Check 2021-regnskaber
BC-regnearket vil være tilgængeligt i RegnskabsDataBank fra medio februar. Regnearket vil løbende blive opdateret gennem foråret. BC-regneark på mindre driftsgrene vil blive tilgængelige efterhånden som der er nok bedrifter i den konkrete driftsgren.

Dansk griseproduktions konkurrenceevne 2021
Danmark havde de laveste produktionsomkostninger pr kg slagtekrop i EU-InterPIG i 2021. Danmark opnåede et resultat på 0,30 kr./kg slagtekrop, kun overgået af USA, Canada og Brasilien. USA opnåede det bedste resultat på 2,76 kr./kg slagtekrop.

Den nyeste version af Business Check - opdateret 1. marts 2022
Business Check for kvæg, svin og planteproduktion er nu opdateret med foreløbige resultater for 2021. Du finder desuden de endelige resultater 2020 for de mindre driftsgrene slagtekalve, smågrise, FRATS, slagtekyllinger m.m.

Den nyeste version af Business Check - opdateret 7. april 2022
De foreløbige resultater for 2021 for Business Check kvæg, svin og planteproduktion er opdateret. Du finder desuden de endelige resultater 2020 for de mindre driftsgrene slagtekalve, smågrise, FRATS, slagtekyllinger m.m.

Den nyeste version af Business Check - opdateret 20. maj 2022
Business Check 2021 for kvæg, gris og planteproduktion er opdateret med de endelige resultater for året. Resultaterne for de mindre driftsgrene slagtekalve, slagtekyllinger m.m. opdateres med 2021 resultater, når der er et tilstrækkeligt materiale til rådighed.

Den nyeste version af Business Check - opdateret 24. juni 2022
Business Check 2021 for kvæg, gris og planteproduktion samt slagtekalve er opdateret med de endelige resultater for året. Resultaterne for de mindre driftsgrene slagtekyllinger m.m. opdateres med 2021 resultater, når der er et tilstrækkeligt materiale til rådighed.

Erfaringer med anvendelse af Business Check
Business Check er en samlebetegnelse for de analyser og nøgletal, SEGES Innovation samler og formidler til landmænd og rådgivere på baggrund af landbrugernes driftsgrensanalyser. Få gode råd til anvendelsen her.

Fremstillingspris på korn, planteavls- og grisebedrifter 2021
På trods af lavere kornudbytter end i 2020 opnåede de konventionelle planteproducenter forbedrede resultater i 2021 forbedrede resultater i forhold til de foregående år.

Hvad betyder prisudsving for fremstillingspriserne for landbruget?
SEGES Innovation har udviklet en beregner, som giver dig mulighed for at modellere effekten af prisstigninger på den foreløbige gennemsnitlige fremstillingspris for 2021. Du kan sammenligne med tal fra egen produktion, med en driftsgrensanalyse.

Hovedresultater fra InterPIG-netværket – økonomi i griseproduktion
InterPIG-netværket omfatter de fleste vesteuropæiske lande, enkelte central- og østeuropæiske lande samt Canada, USA og Brasilien. Se uddrag af resultater for 2021.

Hurtig oversigt over mælkeproduktion i et globalt perspektiv
Få et overblik over den globale mælkeproduktion i 2021, hvor de stigende mælkepriser og en afdæmpet vækst i produktionens er forklaret. Ønskes et hurtigt indblik i produktionen, så er det muligt med World Dairy Map 2022.

IFMA23-konfrence
SEGES Innovation deltog i IFMA23-konferencen, som havde fokus på ledelse og management af bæredygtigt landbrug. Konferencen havde deltagere fr hele verden og gav udsyn og inspiration med hjem.

InterPIG/Agri Benchmark Pig Conference 2022
SEGES Innovation deltog med Michael Groes Christiansen og Sisse Villumsen Schlægelberger i InterPIG / Agri Benchmark Pig Conference 2022, der er en international konference om økonomien i griseproduktionen. Konferencen blev afholdt i Szekszárd i Ungarn. Der var fokus på den økonomiske situation for griseproducenterne i de repræsenterede lande.

Prisfraktil
Prisfraktil er en fraktilanalyse, hvor der er fokus på sammenligning af indkøbspriser for kvægbrug og grisebrug.

Regnearket Din Bundlinje Mark 2021 er klar til brug - opdateret 11. juli 2022
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2021, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 29. juni 2022. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.

Webinar: Business Check 2022
Vær med når SEGES Innovation kigger nærmere på, hvordan de danske bedrifter har klaret sig i 2021 og ser på de foreløbige tal for årets Business Check.

AP3

Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien
Opdateret juni 2022 med nye prognosepriser for bl.a. salgs- og grovfoderafgrøder og handelsgødning.

Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien
Opdateret september 2022 med nye prognosepriser for bl.a. salgs- og grovfoderafgrøder, nye foderplaner for kvægbrug og opdatering af griseprognoser med nye CO2e beregninger.

Budgetkalkuler for grise er som noget nyt udvidet med CO2-ækvivalenter
Som noget nyt er der i budgetkalkulerne for grise fra 2023 beregnet CO2-ækvivalenter for foderet til de forskellige grupper af grise.

Fjerkræ kalkuler inkl. økologi
Hent kalkulerne.

Generelt om budgetkalkuler
Opdateret september 2022.

Grise kalkuler inkl. økologi
Hent kalkulerne.

Grovfoderkalkuler konventionel
Hent kalkulerne.

Grovfoderkalkuler økologisk
Hent kalkulerne.

Græs til biogas
Hent kalkulen.

Græs til bioraffinering
Hent kalkulen.

Kalkule pil direkte flisning
Hent kalkulen.

Kalkule pil helskudsflisning
Hent kalkulen.

Kvæg opdræt konventionel
Hent kalkulerne.

Kvæg opdræt økologisk
Hent kalkulerne.

Kødkvæg inkl. økologi
Hent kalkulerne.

Malkekvæg jersey konventionel
Hent kalkulerne.

Malkekvæg jersey økologisk
Hent kalkulerne.

Malkekvæg St. race konventionel
Hent kalkulerne.

Malkekvæg St. race økologisk
Hent kalkulerne.

Optimeringspris på grovfoder under stigende korn- og gødningspriser
Optimeringsprisen på grovfoder stiger med højere afgrødepriser. For 2022 er der beregnet en stigning på 28 hhv. 35 øre pr. FEN i konventionel majs og græs, og 47 hhv. 58 øre pr. FEN i økologisk majs og græs som samlet konsekvens af højere kornpriser og gødningspriser.

Pil vejledning
Se vejledning.

Priser på grovfoder for 2022, 2023 og 2024
Opdateret september 2022.

Salgsafgrøder konventionel
Hent kalkulerne.

Salgsafgrøder økologisk
Hent kalkulerne.

Særligt om salgsafgrøder 
Opdateret september 2022.

Særligt om maskinomkostninger
Opdateret september 2022.

Særligt om kvægkalkuler økologi
Opdateret september 2022.

Særligt om kvægkalkuler konventionelle
Opdateret september 2022.

Særligt om økologiske grise
Opdateret september 2022.

Særligt om konventionelle grise
Opdateret september 2022.

Særligt om grovfoder
Opdateret september 2022.

Særligt om fjerkræ
Opdateret september 2022.

Økonomi i afgrøder og sædskifter
Med værktøjet Økonomi i afgrøder og sædskifter kan du beregne og sammenligne økonomien i forskellige afgrøder og sædskifter på en hurtig måde og estimere konsekvenser af ændringer i forudsætninger.